Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ob številnih bolezenskih obolenjih se ljudje poslužujejo akupunkture. Kako prepoznamo kakovostnega strokovnjaka? Pri katerih težavah si lahko pomagamo s to metodo? Obstajajo raziskave, ki potrjujejo učinkovitost? Na ta vprašanja so nam pomagali odgovoriti v Združenju za akupunkturo. Pogovarjali smo se s predsednico Slovenskega združenja za akupunkturo pri Slovenskem zdravniškem društvu, prim. mag. Marijo Cesar Komar, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije in perioperativne medicine.

Avtorica: Katja Štucin

Vsi smo se že kdaj seznanili z akupunkturo, če ne drugače, smo na televiziji videli iglice, ki se vbadajo v telo. Kljub vsemu bi vas za začetek prosila za kratek oris te metode.

Akupunktura je več tisočletij star način zdravljenja obolenj z zabadanjem posebnih akupunkturnih iglic v točno določene predele telesa – akupunkturne točke. Je del tradicionalne kitajske medicine, ki obsega še fitoterapijo, dietoterapijo, qi gong, taiqi … Njena domovina je Kitajska, od koder se je pričela širiti v bližnje dežele, v 16. stoletju pa so jo jezuiti, ki jih je na Kitajsko poslal kralj Ludvik XIV., prinesli v Evropo. Teorija akupunkture sloni na taoistični filozofiji ravnovesja v vesolju, naravi in posameznem organizmu. Ravnovesje mora biti med nasprotujočima si aspektoma jinom in jangom, ki sta vseprisotna.

Človek je del narave, povezan z zunanjostjo preko kože, na kateri so nevidne črte – akupunkturni  meridiani, kanali, na katerih so na točno določenih mestih akupunkturne točke. Akupunkturni meridiani imajo svoj zunanji in notranji potek v organizmu, se medsebojno srečujejo in stikajo, so povezani. Po njih se pretaka življenjska energija QI, kar je naravno stanje. Bolezen je posledica različnih vzrokov, ki privedejo do neravnovesja  v organizmu, kar ima za posledico oviran ali poškodovan pretok vitalne energije. Z akupunkturnim zdravljenjem, z zabadanjem iglic na točno določene akupunkturne točke, lahko to neravnovesje pozdravimo, vzpostavimo normalni pretok energije in s tem dosežemo ozdravitev.

Pri katerih boleznih je lahko akupunktura učinkovita?

Akupunktura se pri nas uporablja predvsem za bolečinske diagnoze in sindrome. Najučinkovitejša je pri raznih kroničnih bolečinskih sindromih in boleznih. Tako jo v največji meri uporabljamo v protibolečinskih ambulantah in te diagnoze tudi plača zavarovalnica. Učinkovita je pri glavobolih, pri vnetjih in nevritisih različnih živcev, pri degenerativnih obolenjih različnih predelov kostno-mišičnega sistema, pri bolečinah v sklepih, pri bolečinah po neuspelih operacijah hrbtenic, pri diskus hernijah, ki še niso za operacijo. Pomagajo tudi pri določenih kostno-mišičnih obolenjih, pri bolečinah pri multipli sklerozi ter pri fibromialgiji in revmatičnih obolenjih. Akupunktura je učinkovita tudi pri obolenjih odvisnosti alkoholizma, tabletomanije, za odvajanje od kajenja, pri hujšanju, nespečnosti.

Pomaga pri različnih alergijah, astmah in kroničnih bronhitisih. Ne nazadnje moramo omeniti, da deluje pri obvladovanju stresa ter določenih depresij, različnih ginekoloških obolenjih in težavah, uroloških težavah, enurezah, različnih oblikah prostatitisov in prostatalgijah, pri nekaterih oblikah impotence in zmanjšanega libida. Akupunktura je učinkovita še pri dviganju imunske odpornosti organizma. Ne smemo pozabiti niti, da deluje pri določenih vrstah intoleranc na razna živila. Prav tako pa opisujejo tudi učinkovitost pri kronični levkemiji, endometriozi, hiperaktivnem mehurju, ezofagealnem karcinomu, mezoteliomu …

Glede na to, da akupunktura obstaja že res dolgo, torej obstajajo tudi raziskave o učinkovitosti. Lahko govorimo o trdnih dokazih?

Akupunktura je zelo uporabljena po vsem svetu, zato je seveda njeno delovanje tudi podprto z znanstvenimi dokazi. Izpostavila bi naslednjo. V reviji European Jurnal of Pain je novembra 2013 objavljena dobra zasnovana študija, kjer so z akupunkturo izvajali stimulacije na podganah na točki huan ti ao. V rezultatih je elektroakupunktura pokazala signifikantno znatno mehanično in termalno antinocicepcijo do 144 ur, ko so živalce zaradi morebitnega prevelikega trpljenja žrtvovali. Mehanična antinocicepcija, ki je nastala zaradi ekeltroakupunkture, se je zmanjšala po periferni aplikaciji antidotov.

Elektroakupunktura je prav tako zmanjšala temperaturo in volumen opazovane tačke, kar dokazuje tudi antiinflamatorni efekt elektroakupunkture. Podgane so bile v času eksperimenta prosto gibajoče. S to študijo so dokazali znatno antinociceptivno delovanje elektroakupunkture preko opioidih receptorjev in antiinflamatorno delovanje akupunkture. V prihodnosti pa nameravajo z istim modelom prikazati tudi nevroimunološke povezave.

Je ta metoda dobra čisto za vse bolezni ter tegobe ali se jo v kakšnem primeru odsvetuje?

Seveda akupunktura ni primerna za čisto vsa obolenja. Kitajci jo uporabljajo za veliko več vrst obolenj, zaradi katerih imamo v naši zahodni medicini druga učinkovita zdravila in terapevtske metode. Previdni moramo biti pri raznih karcinomskih obolenjih, da ne zamudimo časa za učinkovito zdravljenje z drugimi, sodobnimi metodami onkološke znanosti.

V rokah neizkušenega in ne pravilno izšolanega akupunkturista je lahko ta metoda tudi nevarna, saj se lahko določene stvari tudi hudo poslabšajo. Lahko pa se ne dobro izobražen akupunkturist v najboljšem primeru kaže v neučinkovitosti njegovega delovanja, kar posledično pripelje do mišljenja, da metoda pri določenem obolenju ni učinkovita. S tem se akupunkturna terapija neupravičeno diskreditira. Kar je slabo, ker je to dober, naravni način zdravljenja obolenj, saj mobilizira organizmu lastne mehanizme ozdravitve. Nikakor pa ne smemo spregledati kakšnega morebitnega nevarnega obolenja, ki zahteva takojšnje ukrepanje – napotitev k specialistom, na dodatne  preiskave ali terapevtske metode in zdravljenja.

Pri tej terapiji lahko velikokrat naletimo na kvazi zdravilce. Kako prepoznamo kakovostnega strokovnjaka?

V združenju si prizadevamo, da bi bila akupunktura del uradne medicine in ne le komplementarna metoda. Potrebna je previdnost pri izbiri akupunkturologa, ki se mu bomo zaupali. Bolniki naj se pozanimajo o diplomah in izobraževanjih, ki jih je akupunkturolog opravil, saj določene diplome nimajo nobene veljave. Akupunktura je medicinska storitev in je za njeno izvajanje nujno dovoljenje Ministrstva za zdravje Slovenije.

Ne spreglejte

korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več