Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Aromaterapija je oblika alternativne medicine, katera je dobila ime leta 1973 po zaslugi francoskega profesorja in kemika R. M. Gatefosseja, ki je tega leta predstavil terapevtsko uporabo eteričnih olj v knjigi. Ljudje že od nekdaj uporabljajo eterična olja za zdravljenje telesnih in duševnih težav. Zanimivo je, da so naši predniki z opazovanjem bolnih živali ugotavljali, katere rastline le-te jedo in na podlagi tega védenja in s pomočjo poskusov prišli do izsledkov, katere rastline so za človeka koristne in katere mu škodijo. Ugotovili so, da tleče veje in listi nekaterih rastlin blagodejno ali pa celo opijajoče delujejo na ljudi, jim blažijo bolezenske težave, jih spravljajo v dobro razpoloženje ali pa povzročajo posebna »nezemeljska« stanja. Eterična olja že od nekdaj veljajo za temelj zaščite pred kužnimi boleznimi. Ljudje so v znak hvaležnosti nekatere rastline zažigali ter jih poklanjali svojim božanstvom, danes pa to tradicijo srečujemo tudi na našem področju, kjer v katoliških cerkvah med obredom duhovniki mnogokrat pokadijo s kadilno bosvelijo.

Avtor: Damijana Škrlj

Zdravilnost skozi dotik

Božanje, objemanje, pritiskanje, tapkanje – dotikanje, ki je izredno pomembna nebesedna komunikacija. Z uporabo eteričnih olj postane aromaterapija še bolj blagodejna in zdravju koristna. Z dotiki izmenjujemo čustva, naklonjenost, prijateljstvo, ljubezen in še mnogo drugih sporočil. Na boleča mesta polagamo roke, se dotikamo, gladimo, masiramo, pritiskamo ali kako drugače vzdržujemo stik. Skozi zgodovino se je nagonsko dotikanje razvilo v različne masažne tehnike, ki v kombinaciji s premišljeno izbranimi eteričnimi olji dosežejo želen zdravilni učinek.

Aromoterapija ni vsemogočna

Aromaterapija ni vsemogočna, lahko pa olajša mnogo težav. Porušeno energijsko ravnovesje botruje številnim bolezenskim znamenjem. Za aromaterapijo velja, da s pomočjo eteričnih olj pomaga pacientovemu telesu, da se pozdravi samo. Za učinkovito zdravljenje mora aromaterapevt poznati veliko več kot le to, da je nekdo bolan in da ga težijo raznovrstne zdravstvene nadloge. Aromaterapevt najprej temeljito analizira stanje pacienta, nato se šele odloči za tehniko zdravljenja in vrsto eteričnega olja, ki ga bo uporabil v ta namen. Nekdo trpi za nespečnostjo zaradi prevelike količine popitega kofeina, spet drugi ima presvetlo spalnico, tretjemu pa stres in skrbi ne dajo mirnega spanca. Ne glede na vzrok in kasnejši način zdravljenja aromaterapevti opozarjajo predvsem na zdrav način življenja, saj poskušajo ti strokovnjaki s svojim znanjem bolnikom izboljšati slabo zdravstveno stanje, ki so si ga le-ti pridelali ravno z napačnim načinom življenja.

Brez eteričnih olj ni aromaterapije

Zelo prijetno se je sprehajati po gozdu v lepem in sončnem vremenu, ko vse kar puhti od toplega vonja smole in se brenčanje žuželk meša z eteričnimi olji dreves. Ali ko nam topla sapa zanese v nos vonj po vrtnicah, sivki, rožmarinu, … Narava zna tudi sama poskrbeti za aromaterapijo. Za vse to gre zahvala aromatičnim rastlinam, katerih žleze izločajo dišeča eterična olja, ki niso nič drugega kot naravne snovi iz vode, ogljikovega dioksida in rudninskih snovi, ki rastlinam služijo kot osnova za izdelavo hrane in drugih potrebnih snovi. Te vonjave privabljajo čebele in druge opraševalce ter odganjajo nekatere škodljivce. Lastnosti eteričnih olj so poleg njihovega močnega vonja tudi izredna hlapljivost, zato jih je treba hraniti tesno zaprte v temnih stekleničkah, da njihov vonj »ne uide«. Ne glede na njihovo gostoto, bistrost, mastnost (nekatera so tudi nemastna) jim je skupno to, da se topijo le v alkoholu in maščobnih oljih, kot sta npr. mandljevo in sončnično olje, na vodi pa splavajo na vrh, kar s pridom uporabljamo za najrazličnejše namene: od osvežitve zraka do pomirjanja, lajšanja glavobolov, lajšanja dihanja in podobno. Zaradi njihove izredne koncentracije jih je treba pred aromaterapijsko uporabo vedno razredčiti. Masažna olje so tako pripravljena iz osnovnega olja (npr. mandljevega), ki se mu doda zgolj 2–3 % izbranega eteričnega olja. Vendar pozor: eteričnih olj ne smemo uporabljati za notranjo uporabo, torej jih ne smemo uživati, ravno tako pa ne smejo priti v stik z nežno kožo na ustnicah ter s predelom okrog oči! Eterična olja moramo uporabljati pravilno razredčena ter v skladu z metodami in s predpisanimi recepti (količin eteričnih olj ne smemo nikoli samovoljno večati).

Njihove blagodejne učinkovine

Od vonja pa do sprememb v telesu, kamor sodijo tudi spremembe v nivoju hormonov, je potrebnih le nekaj sekund. Eterična olja imajo to neverjetno lastnost, da že s preprostim vdihavanjem spodbujajo fiziološke spremembe v telesu: sprožijo imunski sistem, pospešijo prebavo, uravnajo krvni tlak, še posebej so priporočljiva pri prehladnih obolenjih, saj so antiseptična idr. Učinkovine vdihavamo ob kopanju v kopeli z dodanimi eteričnimi olji, z inhalacijo ter med masažo, ko v naše telo prehajajo tudi skozi kožo, saj je ta delno prepustna in lahko sprejema in izloča nekatere snovi iz majhnih molekul. Z vstopom delčkov eteričnih olj v telo, se razširjajo kapilare, obnavlja se povrhnjica, iz mišičnih tkiv se odvajajo odvečne snovi, pospešuje se prekrvavitev ter tako razstruplja telo. Delčki eteričnih olj po krvnem obtoku krožijo po telesu ter tako dostopajo do organov in telesnih sistemov. Na različne organe vplivajo različna eterična olja. Tako vpliva npr. vrtnično olje na maternico, jo čisti in krepi, krepi tudi živce, zaradi česar je primerno za boj proti depresijam. Naši možgani si dobro zapomnijo vonj in ga povežejo tako s prijetnimi kot z neprijetnimi doživetji in situacijami, v katerih se vsakodnevno nahajamo. Tako lahko določen vonj (čeprav je večini všeč) na nas ne deluje sproščujoče, temveč nas draži, saj nas spominja na neprijetne dogodke. Od takega vonja ne moremo pričakovati blagodejnih učinkov, zato je bolje, da se mu izognete. Preizkusimo, ali učinkovine dobro delujejo na nas. Eterično olje koriandra nas spodbudi, veselje nam podarijo rožmarin, limona, pomirjajo nas bosvelija, grenki pomarančevec, sivka, samozavest nam dvigajo sivka, bazilika, jasmin itd. Eterična olja imajo učinkovit vpliv na naša čustva, saj odpravljajo potrtost, neučakanost in še in še …

Kaj lahko storimo sami?

Predvsem se moramo zavedati, da ni dovolj zgolj navdušenje nad dišečimi olji, temveč je za pripravo posamezne aromaterapijske mešanice treba vedeti veliko več. Priporočeno je, da začetniki pripravljajo tovrstne mešanice iz največ štirih vrst eteričnih olj.

Nekaj namigov za preprosto uporabo eteričnih olj.

  • Dišeče kopeli

Napolnimo kopalno kad in preden zlezemo vanjo, kanemo 4–8 kapljic izbranega eteričnega olja ter premešamo. Sprostitveno kopel ustvarimo s po dvema kapljicama sivkinega, roženkravtovega in kamiličnega eteričnega olja. Če v kad prezgodaj kanemo olje, le-to zaradi velike hlapljivosti izhlapi prej in od njega nimamo koristi.

  • Vlažilne kopeli

Žlički osnovnega olja (običajno mandljevo olje) dodamo 4–8 kapljic izbranega eteričnega olja ter ga v kopel vlijemo tik pred uporabo.

  • Dišeč prostor

Gorečo čajno svečko postavimo v spodnji del aromaterapijske svetilke, v zgornjo posodico pa natočimo približno polovico vode, v katero kanemo 8–10 kapljic izbranega eteričnega olja. Ko se voda segreje, zadiši. Stranska korist: citronelino olje odganja žuželke, roženkravtovo in bergamotkino olje odklanja cigaretni vonj in vonj domačih živali, roženkravt, čajna mirta, evkalipt so učinkoviti pri širjenju okužb po zraku, eterično olje limonske trave pa odganja komarje in je primerno za posedanje na terasi.

Eterična olja najpogosteje dodajamo kopeli, vendar pozor: ni dovolj, da eterično olje izberemo »na pamet«. O lastnostih eteričnih olj je treba vedeti več kot zgolj to, da koristi zdravju. Lahko jih uporabljamo tudi za tople ali hladne obkladke.

Prva pomoč pri napačni rabi eteričnih olj

Nesreča nikoli ne počiva, zato je dobro vedeti, kaj storiti, če …

… nam kapljica eteričnega olja po nesreči brizgne v oko

Oko takoj speremo z majhno količino osnovnega olja, da le-to pod veko razredči eterično olje. Potem olje popivnamo z mehko krpo ter šele nato izperemo z vodo. V hujših primerih nemudoma poiščemo zdravniško pomoč.

… se nam kljub pravilnemu redčenju eteričnega olja na močni svetlobi razbarva koža

Žal je bolje biti previden prej in ne uporabljati olj, ki so fototoksična in reagirajo na svetlobi. Sem sodijo predvsem olja iz agrumov, kot najbolj fototoksično pa je bergamotkino olje.

… se po uporabi eteričnih olj pojavi rahla rdečica, ki srbi

Pojavi se predvsem po uporabi eteričnih olj iz začimbnic. Rešujemo tako, da pordelo mesto namažemo z osnovno kremo ali osnovnim oljem (mandljevo), prekrijemo s hladno krpo in počakamo, da pojav izgine.

Eterična olja so nam lahko v veliko veselje. Uporabljajmo jih s pametjo in z znanjem. Čeprav se zdi njihova uporaba preprosta, lahko napačna raba povzroči tudi zastrupitev ali celo smrt.

Tabela: ETERIČNA OLJA Z ZNAČILNOSTMI

(vir: http://www.favn.si/?mod=catalog&action=productDetails&ID=9)

 

ETERIČNO OLJEDELOVANJEUPORABA
BRIN

Juniperus communis

Povečuje prekrvavitev perifernega ožilja, blaži bolečine, razkužuje.Masaže pri revmatskih in artritičnih obolenjih, finska savna, kopeli, začimba.
BERGAMOTKA

Citrus bergamia

Izboljšuje razpoloženje, poživlja krvni obtok, deluje antiseptično.Odišavljenje prostorov, masaže, kopeli.
BOR
Pinus pummilionis
Deluje protivnetno, razkužuje, blaži prehlade.Inhalacije, kopeli, masaže, odišavljenje prostorov, savna.
CIMET
Cinnamomum cassia
Blaži bolečine, pomirja, razkužuje.Aromatiziranje živil, zoboboli, odišavljenje prostorov, afrodiziak, začimba.
CEDRA
Cedrus atlantica
Razkužuje, krepi, pomirja razdražljivost.Odišavljenje prostorov, kopeli, savna, masaže.
ČAJEVEC
Melaleuca alternifolia
Močan antiseptik, povečuje telesno odpornost, zavira rast glivic, odišavlja.Razkužilo pri pikih žuželk, herpesu, masaže, kopeli, kozmetični pripravki.
GERANIJA
Pelargonium odoratum
Izboljšuje razpoloženje, pomirja, odpravlja depresijo in melanholijo, razkužuje.Kozmetični pripravki, odišavljenje prostorov (cenejša zamenjava za vrtnico).
EVKALIPT
Eucalyptus globulus
Močan antiseptik s širokim področjem delovanja.Masaže in kopeli, inhalacije, savna, odišavljenje prostorov.
JELKA
Abies alba
Razkužuje, razstruplja, odišavlja.Savna, inhalacije, kopeli, odišavljenje prostorov.
LIMONA
Citrus limonum
Osvežuje, poživlja, odišavlja.Kozmetični pripravki za mastno in utrujeno kožo, aromatiziranje živil.
LIMONSKA TRAVA
Cymbopogon citratus
Povečuje koncentracijo, deluje pomirjujoče, odišavlja, odganja insekte.Uničuje vonj po cigaretnem dimu, zdravi akne in glivična vnetja, odišavljenje prostorov.
META
Mentha piperita
Izboljšuje koncentracijo, blaži glavobol, blagodejno vpliva na trebušne mišice.Odišavljenje prostorov, savna, inhalacije, aromatiziranje živil.
MELISAPomirja, blaži depresijo, histerijo in pomaga pri težavah z menstruacijo.Masažni in kozmetični pripravki, domača zdravila, odišavljenje prostorov.
NAGELJNOVE ŽBICE

Caryophyllus aromaticus

Razkužuje, blaži bolečine.Uporablja se v čebelarstvu, začimba.
PAČULI
Pogostemon patchouli
Pomirja, razkužuje, odganja insekte.Kozmetični pripravki, repelent.
POMARANČA
Citrus aurantium
Izboljšuje razpoloženje, deluje spodbujajoče.Odišavljenje prostorov, kozmetični pripravki, kopeli, aromatiziranje živil.
ROŽMARIN
Rosmarinus officinalis
Poživlja, deluje spodbujajoče, pospešuje krvni obtok, osvežuje, razkužuje.Osvežitev in dezinfekcija prostorov, masaže, kopeli, kozmetični pripravki, začimba.
ROŽNI LES
Lignum rosae
Poživlja in obnavlja kožo, deluje antidepresivno. Deluje kot olje vrtnice.Kozmetični pripravki (občutljiva koža, akne, gube), nadomestek za olje vrtnice.
SANDALOVINA
Santalum album
Pomirja, izboljšuje razpoloženje, krepi kožna tkiva.Kozmetični pripravki (celulit, neprožna koža), odišavljanje prostorov.
SIVKA
Lavandula officinalis
Pomirja, razkužuje, odganja insekte (molje, komarje), neguje kožo.Odišavljenje in zaščita prostorov, kopeli, pomirjanje in boljše spanje, kozmetični pripravki.
TIMIJAN
Thymus vulgaris
Razkužuje, krepi imunski sistem, zavira virusna in glivična obolenja.Masaže, inhalacije, savna, kopeli, losjoni proti prhljaju, pripravki proti glivicam, začimba.
ILANG-ILANG
Cananga odorata
Pomirja, izboljšuje razpoloženje in samozavest.Kozmetični pripravki proti celulitu, za odpravo prhljaja, odišavljenje prostorov.
ŽAJBELJ
Salvia officinalis
Razkužuje, zavira vnetja, krepi imunski sistem.Nega ustne votline in zob, aknasta koža, za razkuževanje in odišavljenje prostorov, začimba.

 

Vir:

 

 

 

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več