Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Aromaterapija je terapevtska metoda, pri kateri v terapevtske namene izkoriščamo moč eteričnih olj. Predstavlja del celostnega zdravljenja in je stara približno toliko kot človeštvo. Prvi zapisi o aromaterapiji pričajo o dejavnosti človeka, ko je goreče veje ali liste uporabljal za izboljšanje zdravja ali počutja. V zgodovini so ljudje izjemno cenili moč dišečih rastlin in jih s sežiganjem darovali svojim božanstvom. Utemeljitelj sodobne aromaterapije je francoski kemik Rene Gattefosse, ki je eksperimentiral z eteričnimi olji in ugotavljal njihove zdravilne lastnosti in kot prvi v znanstvenem članku uporabil izraz aromaterapija.

Avtor: Polona Trop

Eterična olja, ki jih uporabljamo pri aromaterapiji so zelo koncentrirana in lahko hlapljiva, zato jih hranimo v majhnih temnih stekleničkah, topijo se le v alkoholu in maščobnih oljih.

Za pripravke največkrat uporabljamo nosilno mandljevo olje, ki mu dodamo mešanico eteričnih olj, ki jo pripravimo glede na potrebe aromaterapije.

Aromaterapija za lepoto

Pravilna izbira eteričnih olj in njihova pravilna uporaba lahko pripomore k mladostnemu videzu, odpravi celulita, pomagajo pa tudi pri hujšanju in razstrupljanju telesa. V zadnjem času številne kozmetične hiše izvajajo holističen način nege obraza in telesa (kar pomeni, da uporabljajo naravna eterična olja) ter aromaterapijo telesa in obraza in svetujejo glede pitja tekočine, gibanja in pravilne izbire hrane.

Aromaterapija za izboljšanje razpoloženja

Prijetne vonjave, ki jih lahko izvabijo eterična olja v parnih izparilnikih, posebnih vlažilcih ali steklenih posodicah za olja, vplivajo na naša čustva zaradi dvojnega delovanja. Če nam je vonj eterične mešanice všeč, nas notranje pomirja. Ko pa sprejmemo eterično olje v telo z vdihavanjem, učinkujejo tudi fiziološko na naše telo. Eterična olja praviloma ne zavirajo oziroma ne pospešujejo dogajanj v našem telesu, ampak vplivajo nanje tako, da jih skušajo normalizirati ali uravnovesiti.

Aromaterapija vpliva na zdravje in dobro počutje

Pri izkoriščanju aromaterapije v zdravstvene namene je pristop izjemno natančen, zato je dovoljen le izkušenemu aromaterapevtu. Eterične pripravke lahko uporabljamo za obkladke, razkužilne tekočine in kopeli, za inhalacije, pri glavobolih, težavah s kožo (akne, prhljaj), različnih vnetjih (sinusi, zobobol, vnetje grla in žrela), zvinih, izpahih, pikih, menstrualnih krčih itd. Zelo uspešna je aromaterapija pri postenju in razstrupljanju telesa, kjer vplivamo na telo v fizičnem in duševnem vidiku.

Metode aromaterapije so različne: aromaterapevtska masaža, aromapripravki za izparilnike, obkladki, pripravljeni po posebnih aromaterapevtskih načelih, aromaterapevtske maske in obloge.

 

 

 

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več