Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Aromaterapija je terapevtska metoda, pri kateri v terapevtske namene izkoriščamo moč eteričnih olj. Predstavlja del celostnega zdravljenja in je stara približno toliko kot človeštvo. Prvi zapisi o aromaterapiji pričajo o dejavnosti človeka, ko je goreče veje ali liste uporabljal za izboljšanje zdravja ali počutja. V zgodovini so ljudje izjemno cenili moč dišečih rastlin in jih s sežiganjem darovali svojim božanstvom. Utemeljitelj sodobne aromaterapije je francoski kemik Rene Gattefosse, ki je eksperimentiral z eteričnimi olji in ugotavljal njihove zdravilne lastnosti in kot prvi v znanstvenem članku uporabil izraz aromaterapija.

Avtor: Polona Trop

Eterična olja, ki jih uporabljamo pri aromaterapiji so zelo koncentrirana in lahko hlapljiva, zato jih hranimo v majhnih temnih stekleničkah, topijo se le v alkoholu in maščobnih oljih.

Za pripravke največkrat uporabljamo nosilno mandljevo olje, ki mu dodamo mešanico eteričnih olj, ki jo pripravimo glede na potrebe aromaterapije.

Aromaterapija za lepoto

Pravilna izbira eteričnih olj in njihova pravilna uporaba lahko pripomore k mladostnemu videzu, odpravi celulita, pomagajo pa tudi pri hujšanju in razstrupljanju telesa. V zadnjem času številne kozmetične hiše izvajajo holističen način nege obraza in telesa (kar pomeni, da uporabljajo naravna eterična olja) ter aromaterapijo telesa in obraza in svetujejo glede pitja tekočine, gibanja in pravilne izbire hrane.

Aromaterapija za izboljšanje razpoloženja

Prijetne vonjave, ki jih lahko izvabijo eterična olja v parnih izparilnikih, posebnih vlažilcih ali steklenih posodicah za olja, vplivajo na naša čustva zaradi dvojnega delovanja. Če nam je vonj eterične mešanice všeč, nas notranje pomirja. Ko pa sprejmemo eterično olje v telo z vdihavanjem, učinkujejo tudi fiziološko na naše telo. Eterična olja praviloma ne zavirajo oziroma ne pospešujejo dogajanj v našem telesu, ampak vplivajo nanje tako, da jih skušajo normalizirati ali uravnovesiti.

Aromaterapija vpliva na zdravje in dobro počutje

Pri izkoriščanju aromaterapije v zdravstvene namene je pristop izjemno natančen, zato je dovoljen le izkušenemu aromaterapevtu. Eterične pripravke lahko uporabljamo za obkladke, razkužilne tekočine in kopeli, za inhalacije, pri glavobolih, težavah s kožo (akne, prhljaj), različnih vnetjih (sinusi, zobobol, vnetje grla in žrela), zvinih, izpahih, pikih, menstrualnih krčih itd. Zelo uspešna je aromaterapija pri postenju in razstrupljanju telesa, kjer vplivamo na telo v fizičnem in duševnem vidiku.

Metode aromaterapije so različne: aromaterapevtska masaža, aromapripravki za izparilnike, obkladki, pripravljeni po posebnih aromaterapevtskih načelih, aromaterapevtske maske in obloge.