Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Hypericum perforatum

Homeopatija kot naravna farmacija zdravi bolnika kot celoto in ne le bolezni. Spodbudi bolnikov odgovor na bolezen. Homeopatske učinkovine delujejo na vitalno energijo na ravni informacij. S temi informacijami se telo bojuje proti bolezni in stresu ter se vrne v notranje ravnovesje. Naše notranje ravnovesje je odvisno od tega, kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo in koliko meditiramo. Homeopatijo bi lahko uporabili vsakič, ko pacientov obrambni mehanizem oslabi. Homeopatija je v svetu že dolgo uveljavljena komplementarna metoda zdravljenja. Bolnik se odloči sam, ali se bo zdravil klasično ali homeopatsko, vendar šele po posvetu z zdravnikom z znanjem  medicine in homeopatije.

Homeopatijo imenujemo tudi nanofarmacija. Homeopatska zdravila namreč vsebujejo zelo majhne delce oz. informacije o substanci. Zdravila so pripravljena z redčenjem in s potenciranjem, zato ne povzročajo stranskih učinkov. Lahko pa izzovejo trenutno poslabšanje, na kar moramo pacienta opozoriti. To je znak, da je bilo zdravilo ustrezno izbrano in da deluje.

Avtor: Tanja Šegula, mag. farm.

 

Opozorilo

Samozdravljenje je pravica vsakega. Samozdravljenje traja načeloma 3–5 dni, odvisno od posameznega primera. Odgovornost za samozdravljenje sprejme vsak pacient sam. Pri samozdravljenju otrok moramo biti še posebej previdni, samozdravljenje dojenčkov pa je neodgovorno.

Posvetujte se z lekarnarjem, magistrom farmacije, ki je strokovnjak z licenco za vsa zdravila, izdana na recept in brez recepta, in zavezan etičnemu kodeksu, ali pa se obrnite na izbranega zdravnika.

 

Drugo homeopatsko zdravilo za terapijo poškodb je Hypericum perforatum.

 

Šentjanževka je ljudski medicini dobro poznana zdravilna rastlina. Je grmičasta trajnica z zlatorumenimi cvetovi. Spada v družino Hypericaceae. Če cvetne liste stisnemo, priteče iz njih temno rdeče olje. Raste ob kamnitih poteh, gozdnih jasah, travnikih, med grmovjem. Vsebuje hipericin. Ljudski medicini je poznana notranja uporaba v obliki čaja, ki dviguje razpoloženje in deluje proti potrtosti, depresiji. Hipericin spodbuja in krepi življenjske sile ter uravnava neuravnovešeno delovanje žlez. Krepi krvni obtok in spodbuja prebavne žleze, pospeši izločanje žolča in pomirja želodec. Eterično olje deluje zunanje kot antiseptik za zdravljenje ran in opeklin. Med zdravljenjem s šentjanževko ne smemo na sonce, koža postane preobčutljiva, mogoče so tudi alergijske reakcije. Šentjanževka lahko vstopa v interakcije z različnimi zdravili, zato smo pri njeni sočasni uporabi z zdravili še posebej previdni.

 

Kako deluje? 

Homeopatsko zdravilo Hypericum imenujemo tudi »Arnica« za poškodovano živčevje. Bolečina je prisotna na živčno-mišičnem stiku. Zelo hude zbadajoče bolečine se širijo po poti poškodovanega živca.

 

Za koga je zdravilo primerno?

Zdravilo je primerno kot prva pomoč za vse tiste, ki so se poškodovali in pri katerih opazimo posebne znake.

 

Kakšni so značilni simptomi bolnika?

Značilni simptomi so:

  • bolečina živčnih končičev,
  • akutna, zbadajoča, neznosna bolečina,
  • prisoten je občutek omrtvelosti, gomazenja.

 

Kako se spremeni stanje bolnika?

Poslabšanje nastopi v vlažnem in hladnem, megli, z dotikom ali s tresenjem.

Izboljšanje nastopi pri nagibanju nazaj.

 

Kdaj se zdravilo uporablja?

Zdravilo se uporablja pri:

  • posebnih travmatska stanjih živčnih končičev

(pretres možganov, poškodbe hrbtenice, išias, padec na trtico),

  • poškodbah prstov in nohtov (zmečkanine, amputacije),
  • globokem vbodu z žebljem v peto,
  • herpesu zosterju in postherpetični bolečini,
  • izdrtju zoba za preprečevanje vnetja (alveolitis).

 

Hypericum je za živčne končiče prva pomoč, tako kot je Arnica za mišice.

 

 

Junij, 2009

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja