Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Znoj izločajo žleze znojnice, ki jih imamo razporejene po celi površini telesa. Prekomerno potenje je lahko zelo moteče in predstavlja tudi ugodne pogoje za nastanek okužb.

Avtor: Mateja Lisjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije

Eksokrine žleze znojnice se nahajajo v koži celega telesa. Najgosteje so razporejene v koži  pazduh, dlani in podplatov, v koži čela, vratu, prsnega koša ter na hrbtu. So tanke, spiralasto zavite cevke, ki ležijo globoko v usnjici na meji s podkožnim maščevjem, potujejo z izvodili proti površini kože, kjer izločajo znoj, prozorno tekočino brez vonja. Dejavne so od rojstva.

Poleg eksokrinih znojnic se predvsem v pazduhah, okrog popka, prsnih bradavic in v anogenitalnem območju nahajajo apokrine znojnice, ki postanejo zaradi spolnih hormonov dejavne šele v puberteti in dajejo značilen vonj ljudem. Apokrine žleze imajo zelo velik pomen pri naših kosmatih hišnih ljubljenčkih za medsebojno komuniciranje.

Kdaj se bolj potimo?

Bolj se potimo ob vročinskih boleznih (npr. različnih virozah), fizični aktivnosti (npr. ob različnih športnih aktivnostih in fizičnem delu), visoki temperaturi okolja in psihičnem stresu. Potenje se lahko poveča tudi zaradi hormonskega vpliva hormona progesterona v nosečnosti in menopavzi. Tudi obolenja ščitnice in prekomerna telesna teža povečujejo potenje.

Pri nekaterih ljudeh sproži povečano potenje tudi uživanje alkohola, močno začinjena hrana in kajenje. Omenjeni dejavniki preko simpatičnega vegetativnega živčevja spodbujajo delovanje znojnic. Ljudje imajo najpogosteje težave s prekomernim potenjem oz. s hiperhidrozo dlani, podplatov, pazduh, čela in vratu.

Nočno potenje je lahko znak malignega rakavega obolenja, predvsem limfomov. Ob potenju se v primeru pojava malignega procesa v telesu pojavi tudi sočasna huda utrujenost in precejšnja izguba telesne teže.

Kako lahko pomagamo?

  • Prekomerno potenje preprečujemo s kremami in z raztopinami, ki vsebujejo aluminijeve soli in jih nanesemo na kožo čez noč. Običajno se kreme proti potenju nanaša pet dni zaporedoma, nato 1- do 2-krat tedensko. Omenjene kreme lahko dražijo kožo in obarvajo oblačila.
  • Pri povečanem potenju dlani in podplatov lahko uporabljamo tudi iontoforezo. To so kopeli s tokovi nizke jakosti (10–15 mA) v posebnih posodah, ki zmanjšujejo delovanje znojnic.
  • V zadnjem času hiperhidrozo uspešno zdravimo z injekcijami botulina, ki začasno zavre delovanje simpatičnega nitja in s tem delovanje znojnic. Učinek je začasen in traja 6–9 mesecev, nato moramo botulin ponovno injicirati.
  • Če je hiperhidroza zelo huda in moteča, lahko znojnice kirurško izrežemo.
  • Svetujemo tudi nošenje zračnih oblačil in obutve iz naravnih materialov, kot so lan, bombaž in usnje.
  • Pri nekaterih osebah zmanjšajo prekomerno potenje tudi psihoterapija in sprostitvene metode.

Okužbe so pogoste

Povečano potenje je ugodna podlaga za razrast različnih mikrobov, bakterij, glivic in virusov. Lahko nastanejo folikulitisi, ki se kažejo v obliki gnojnih mehurčkov.

Povečano potenje je pogost vzrok za razrast kvasovke, ki je normalno prisotna na ramenih, vratu in hrbtu, kar se kaže s pojavom rjavkastih, drobno luščečih lis. Okužbe, ki pri tem nastanejo, je treba zdraviti z ustreznimi protimikrobnimi zdravili.

Povečano delovanje znojnic je neredko pridruženo povečanemu delovanju lojnic, in sicer seboreji in seboroičnemu dermatitisu, ki se kaže z rdečino, luščenjem ter občasnim srbenjem. Omenjene težave zdravimo z antimikotičnimi kremami in s šamponi, ki vsebujejo cinkov pirition.

Miliarija – vodni mehurčki, ki srbijo

Ob telesni dejavnosti v tesnih oblačilih, zadrževanju v toplih vlažnih okoljih ali okužbah s povišano telesno temperaturo lahko pride do zamašitve izvodil znojnic ob izlitju na površino kože, kar se kaže z drobnimi srbečimi vodenimi mehurčki, ki izginejo spontano v nekaj urah – miliaria crystallina. Po videzu lahko spominjajo na kapljice vode. Oseba jih pogosto ne vidi, saj jih s praskanjem in z drgnjenjem poči, še preden jih opazi. Če se zamašijo izvodila znojnic globlje v koži  in se pridruži vnetje tkiva okrog, nastanejo poleg vodenih mehurčkov še drobne rožnate srbeče bunčice in včasih tudi gnojni mehurčki. Omenjeni izpuščaj lahko traja nekaj dni – miliaria rubra oz. miliaria profunda.

Miliarija je še posebej pogosta pri dojenčkih in otrocih, kadar so pretoplo oblečeni, ker nimajo še povsem razvitih termoregulacijskih mehanizmov.

Miliarija apokrinih žlez

Pri ženskah v rodni dobi (od pubertete do menopavze) se neredko pojavijo v pazduhah, v dimljah in okoli prsnih bradavic zelo srbeče rjavkaste bunčice, ki so povsem nenevarne, vendar moteče. Vzrok so hormonske spremembe, ki vplivajo na izvodila apokrinih znojnic, da se le-ta zamašijo in vnamejo. Psihične obremenitve lahko srbenje močno poslabšajo.

Zdravljenje miliarije

Zdravljenje miliarije je povsem preprosto. Predvsem je treba odstraniti vzrok povečanega potenja. Pomembno je hlajenje, lahko nanašamo tudi hladne obkladke. Redko je priporočena uporaba cinkovih in drugih tekočih pudrov. Ljudje neredko z nezaupanjem in dvomi sprejmejo pojasnilo zdravnika, da ne potrebujejo posebnega zdravljenja.

Kako poteka zdravljenje?

Poskrbimo za čim manjše potenje in dosledno higieno, da zmanjšamo možnost maceracije in dodatnih okužb. Zdravimo s protivnetnimi kortikosteroidnimi kremami ali s kremami, ki vsebujejo retinoide, ki izzovejo luščenje kože. V trdovratnejših primerih predpišemo hormonsko kontracepcijo z antiandrogenim delovanjem.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več