Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Znoj izločajo žleze znojnice, ki jih imamo razporejene po celi površini telesa. Prekomerno potenje je lahko zelo moteče in predstavlja tudi ugodne pogoje za nastanek okužb.

Avtor: Mateja Lisjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije

Eksokrine žleze znojnice se nahajajo v koži celega telesa. Najgosteje so razporejene v koži  pazduh, dlani in podplatov, v koži čela, vratu, prsnega koša ter na hrbtu. So tanke, spiralasto zavite cevke, ki ležijo globoko v usnjici na meji s podkožnim maščevjem, potujejo z izvodili proti površini kože, kjer izločajo znoj, prozorno tekočino brez vonja. Dejavne so od rojstva.

Poleg eksokrinih znojnic se predvsem v pazduhah, okrog popka, prsnih bradavic in v anogenitalnem območju nahajajo apokrine znojnice, ki postanejo zaradi spolnih hormonov dejavne šele v puberteti in dajejo značilen vonj ljudem. Apokrine žleze imajo zelo velik pomen pri naših kosmatih hišnih ljubljenčkih za medsebojno komuniciranje.

Kdaj se bolj potimo?

Bolj se potimo ob vročinskih boleznih (npr. različnih virozah), fizični aktivnosti (npr. ob različnih športnih aktivnostih in fizičnem delu), visoki temperaturi okolja in psihičnem stresu. Potenje se lahko poveča tudi zaradi hormonskega vpliva hormona progesterona v nosečnosti in menopavzi. Tudi obolenja ščitnice in prekomerna telesna teža povečujejo potenje.

Pri nekaterih ljudeh sproži povečano potenje tudi uživanje alkohola, močno začinjena hrana in kajenje. Omenjeni dejavniki preko simpatičnega vegetativnega živčevja spodbujajo delovanje znojnic. Ljudje imajo najpogosteje težave s prekomernim potenjem oz. s hiperhidrozo dlani, podplatov, pazduh, čela in vratu.

Nočno potenje je lahko znak malignega rakavega obolenja, predvsem limfomov. Ob potenju se v primeru pojava malignega procesa v telesu pojavi tudi sočasna huda utrujenost in precejšnja izguba telesne teže.

Kako lahko pomagamo?

  • Prekomerno potenje preprečujemo s kremami in z raztopinami, ki vsebujejo aluminijeve soli in jih nanesemo na kožo čez noč. Običajno se kreme proti potenju nanaša pet dni zaporedoma, nato 1- do 2-krat tedensko. Omenjene kreme lahko dražijo kožo in obarvajo oblačila.
  • Pri povečanem potenju dlani in podplatov lahko uporabljamo tudi iontoforezo. To so kopeli s tokovi nizke jakosti (10–15 mA) v posebnih posodah, ki zmanjšujejo delovanje znojnic.
  • V zadnjem času hiperhidrozo uspešno zdravimo z injekcijami botulina, ki začasno zavre delovanje simpatičnega nitja in s tem delovanje znojnic. Učinek je začasen in traja 6–9 mesecev, nato moramo botulin ponovno injicirati.
  • Če je hiperhidroza zelo huda in moteča, lahko znojnice kirurško izrežemo.
  • Svetujemo tudi nošenje zračnih oblačil in obutve iz naravnih materialov, kot so lan, bombaž in usnje.
  • Pri nekaterih osebah zmanjšajo prekomerno potenje tudi psihoterapija in sprostitvene metode.

Okužbe so pogoste

Povečano potenje je ugodna podlaga za razrast različnih mikrobov, bakterij, glivic in virusov. Lahko nastanejo folikulitisi, ki se kažejo v obliki gnojnih mehurčkov.

Povečano potenje je pogost vzrok za razrast kvasovke, ki je normalno prisotna na ramenih, vratu in hrbtu, kar se kaže s pojavom rjavkastih, drobno luščečih lis. Okužbe, ki pri tem nastanejo, je treba zdraviti z ustreznimi protimikrobnimi zdravili.

Povečano delovanje znojnic je neredko pridruženo povečanemu delovanju lojnic, in sicer seboreji in seboroičnemu dermatitisu, ki se kaže z rdečino, luščenjem ter občasnim srbenjem. Omenjene težave zdravimo z antimikotičnimi kremami in s šamponi, ki vsebujejo cinkov pirition.

Miliarija – vodni mehurčki, ki srbijo

Ob telesni dejavnosti v tesnih oblačilih, zadrževanju v toplih vlažnih okoljih ali okužbah s povišano telesno temperaturo lahko pride do zamašitve izvodil znojnic ob izlitju na površino kože, kar se kaže z drobnimi srbečimi vodenimi mehurčki, ki izginejo spontano v nekaj urah – miliaria crystallina. Po videzu lahko spominjajo na kapljice vode. Oseba jih pogosto ne vidi, saj jih s praskanjem in z drgnjenjem poči, še preden jih opazi. Če se zamašijo izvodila znojnic globlje v koži  in se pridruži vnetje tkiva okrog, nastanejo poleg vodenih mehurčkov še drobne rožnate srbeče bunčice in včasih tudi gnojni mehurčki. Omenjeni izpuščaj lahko traja nekaj dni – miliaria rubra oz. miliaria profunda.

Miliarija je še posebej pogosta pri dojenčkih in otrocih, kadar so pretoplo oblečeni, ker nimajo še povsem razvitih termoregulacijskih mehanizmov.

Miliarija apokrinih žlez

Pri ženskah v rodni dobi (od pubertete do menopavze) se neredko pojavijo v pazduhah, v dimljah in okoli prsnih bradavic zelo srbeče rjavkaste bunčice, ki so povsem nenevarne, vendar moteče. Vzrok so hormonske spremembe, ki vplivajo na izvodila apokrinih znojnic, da se le-ta zamašijo in vnamejo. Psihične obremenitve lahko srbenje močno poslabšajo.

Zdravljenje miliarije

Zdravljenje miliarije je povsem preprosto. Predvsem je treba odstraniti vzrok povečanega potenja. Pomembno je hlajenje, lahko nanašamo tudi hladne obkladke. Redko je priporočena uporaba cinkovih in drugih tekočih pudrov. Ljudje neredko z nezaupanjem in dvomi sprejmejo pojasnilo zdravnika, da ne potrebujejo posebnega zdravljenja.

Kako poteka zdravljenje?

Poskrbimo za čim manjše potenje in dosledno higieno, da zmanjšamo možnost maceracije in dodatnih okužb. Zdravimo s protivnetnimi kortikosteroidnimi kremami ali s kremami, ki vsebujejo retinoide, ki izzovejo luščenje kože. V trdovratnejših primerih predpišemo hormonsko kontracepcijo z antiandrogenim delovanjem.

Ne spreglejte

Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več
Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več
Prihod novorojenčka je izjemen dogodek, ki gotovo spremeni življenje in ritem družine. Starši se pripravijo nanj, a še vedno se
Preberi več
Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več