Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Plačilne kartice uporablja vedno več ljudi. Njihova uporaba se je povečala predvsem v času koronavirusa, saj – v primerjavi z gotovino – omogočajo brezstično plačevanje in zmanjšajo možnost prenosa virusa. A vprašanja, predvsem o brezstičnih karticah, so še vedno prisotna v vsakodnevnih pogovorih. Poglejmo, kaj so resnice o plačevanju s karticami in katere govorice so povsem preprosto – neresnice.

 

Resnica št. 1: Pri plačevanju s karticami imamo dober pregled nad porabo

Ljudi, ki ne uporabljajo pogosto kartic, včasih skrbi, da bodo s karticami porabili več in da ne bodo imeli pregleda nad porabo. Vsi, ki ste vajeni uporabe mobilnega telefona in želite porabo spremljati bolj pogosto kot enkrat na mesec, si lahko naložite mobilno denarnico NLB Pay ali mobilno banko Klikin, v kateri boste imeli vsak trenutek dober pregled stanja in prometa na kartici.

Pregled porabe plačilne kartice v vsakem primeru prejmete enkrat na mesec na izpisku, ki si ga lahko naročite tudi na svoj e-naslov, tako da ga ne boste založili med drugo pošto. Na ta način boste prispevali k ohranitvi dreves in imeli bolj urejen arhiv.

Vsi, ki se do konca septembra 2020 naročite na e-izpiske, sodelujete še v nagradni igri. Morda boste prav vi izžrebani za enotedenski paket oddiha v termah Rogaška za dve osebi ali enega izmed šestih telefonov Samsung Galaxy Note 10.

Resnica št. 2: Plačevanje s plačilnimi karticami je varnejše

Pogost zadržek pri uporabi kartic je tudi mit, da lahko nepridipravi iz brezstične kartice ukradejo večje vsote denarja kar v mimohodu ali na avtobusu. A brezstične kartice delujejo največ na razdalji 4 cm od bralnika, podatke s kartice pa lahko prebere le pravi bančni terminal. To pa ni edina varovalka. Po seriji več zaporednih brezstičnih transakcij brez vnosa številke PIN (se pravi v Sloveniji za nakup pod 25 evrov) bo naslednja tovrstna transakcija zavrnjena, kartico pa bo treba uporabiti z vstavljanjem v terminal POS in vnesti številko PIN.

Resnica št. 3: Pozabljena številka PIN ne pomeni konca sveta

Včasih pa se zgodi, da se kar naenkrat, ponavadi ravno na blagajni, ne spomnimo številke PIN. Dobra novica je, da tudi po treh zaporednih napakah pri vnosu PIN-a, kartica še ni izgubljena, le blokirana. Doma v miru premislite, kakšna je vaša številka PIN. Ko se je boste spomnili, se odpravite na NLB Bankomat. Po vnosu pravilne številke in vpogleda v stanje ali dvigu gotovine, bo blokada kartice sproščena in spet jo boste lahko uporabljali. Če se številke PIN tudi doma ne morete spomniti, si naročite novo – lahko tudi prek SMS sporočila.

Kaj pa, če pogrešate svojo kartico?

Če se vam zgodi, da pogrešate svojo kartico, predvsem ostanite mirni. V mobilni banki Klikin ali mobilni denarnici NLB Pay jo lahko v istem trenutku blokirate sami, lahko pa pokličete banko na 01 477 20 00. Namesto, da vas skrbi, poskrbite za dodatno varnost z SMS varnostnimi sporočili.

Več na: https://www.nlb.si/

 

Vsebino omogoča NLB d.d.