Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Endometrioza je skrivnostna bolezen, ki prizadene zelo veliko žensk po celem svetu, ne glede na raso in socialni položaj. Velikokrat je ne odkrijemo, zato tudi ne zdravimo. Ocenjujejo, da ima endometriozo približno 10 % žensk v rodnem obdobju. V preteklosti so jo imenovali bolezen žensk, ki se odločajo za kariero, kajti pri zanositvi v poznejših letih je bilo tveganje za endometriozo večje.

Avtor: Marija Ocvirk, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, ICBLC, mednarodna svetovalka za dojenje, akupunkturolog

Kaj je endometrioza?

To je stanje, ko se endometrijske žleze, ki so običajno samo v maternici, pojavijo kjerkoli drugje v telesu. Endometrijske žleze se med menstrualnim ciklusom debelijo, nabrekajo in nato krvavijo, razpadajo in se izločijo skozi maternico in nožnico kot menstruacija. Pri endometriozi pa se pojavijo žlezne celice izven maternice v organih male medenice, včasih celo izven nje.

Kje se endometrioza pojavlja?

Najpogosteje se pojavi na jajčnikih, jajcevodih, materničnih vezeh in potrebušnici. Najdemo jo tudi izven trebušne votline, na brazgotinah po carskem rezu, na mehurju, na črevesju, na slepišču, redkeje pa se pojavi na koži, v nožnici, pljučih in možganih.

Kateri so znaki endometrioze?

Znaki endometrioze so pri vsaki ženski drugačni. Najpogostejša je boleča menstruacija,  bolečina v mali medenici, nepravilen menstruacijski ciklus in neplodnost. Bolečina je običajno povezana z menstrualnim ciklusom, lahko je tako močna, da ovira žensko pri vsakodnevnem življenju. Pojavi se pred, med ali po menstruaciji, med ovulacijo, pri uriniranju, v črevesju med menstruacijo, med in po spolnem odnosu, v križu. Drugi znaki so še: driska ali zaprtje ali napihnjenost črevesja, še posebej v času menstruacije, močne in neredne menstruacije, utrujenost.

Ali obstaja kakšna diagnostična metoda za endometriozo?

Ne, diagnozo endometrioze lahko postavimo le z operativno laparoskopijo. Nanjo lahko posumimo tudi po pogovoru z žensko, po ginekološkem in ultrazvočnem pregledu, dokončno diagnozo pa vendarle postavimo le z laparoskopijo.

Zakaj sploh nastane endometrioza?

Obstoja več različnih tez o nastanku endometrioze, vendar nobena ni popolna, tako da pravi vzrok za endometriozo še vedno ni znan. Zagotovo pa vemo, da je odvisna od hormonskega stanja, predvsem pri visoki ravni estrogena, ki ga ne prekinjamo z nosečnostjo ali dojenjem. Nekateri menijo, da je povezana z retrogradno menstruacijo, ko ženska ob menstruaciji krvavi ne samo navzven, temveč tudi v trebušno votlino, posledica tega pa je naselitev celic na trebušnih organih. Spet drugi menijo, da se celice trebušne ovojnice lahko spremenijo v endometrijske celice, pogosto pa omenjajo tudi imunološki vzrok za nastanek endometrioze.

Ali je endometrioza dedna?

Pogosto se pojavlja v določenih družinah, vendar ni nujno, da se pojavi pri vsaki ženski v družini, še posebej, če ta živi v skladu z zdravim načinom življenja.

Kako endometrioza vpliva na neplodnost?

Endometrioza ne povzroča neplodnosti, je pa eden najpomebnejših dejavnikov, ki poveča neplodnost. Številne ženske z endometriozo lahko zanosijo in imajo otroke, spet druge pa imajo v mali medenici močne zarastline ali pa tudi zelo majhne spremembe, ki preprečujejo  zanositev.

Kaj povzroča endometrioza?

To je zelo kompleksno delovanje. Endometrijske celice se v tkivih ciklično spreminjajo in rastejo v menstrualnem ciklusu, tako kot v notranjosti maternice. Ob menstruaciji pride do krvavitve tudi na teh žariščih v notranjosti telesa in sčasoma nastanejo v njih ciste in brazgotine. Še posebej zanimiva je taka sprememba v jajčnikih, kjer se kri, ki nastaja ob vsakem ciklusu, zbira v cisti, sčasoma postane vsebina ciste rjava, podobna čokoladi in jo tudi imenujemo čokoladna cista.

Kako jo zdravimo?

Endometrioze ni mogoče pozdraviti, z določenimi terapijami pa lahko olajšamo simptome in izboljšamo kakovost življenja. Namen zdravljenja je zmanjšati hormonsko dejavnost jajčnikov. To dosežemo z različnimi hormoni, najpogosteje kontracepcijskimi tabletkami. Najučinkovitejša metoda zdravljenja je operacija, za katero se odločamo tudi ob večjih težavah in nastanku cist, pri tem odstranimo endometrijska žarišča v notranjosti trebuha.

Ali si lahko pomagamo sami?

Seveda, tudi endometrioza nam nakazuje, da moramo v svojem načinu življenja nekaj spremeniti. Upoštevajmo nasvete za zdravo prehranjevanje, izogibajmo se uživanju prečiščenih ogljikovih hidratov in hidrogeniranih olj, uživajmo dovolj zelenjave, soje, sadja, polnozrnatih jedi. V prehranskih dopolnilih naj bo dovolj vitaminov skupine B, cinka, selena, vitamina E. Pričnimo se vsakodnevno gibati v naravi.

Poleg prehrane in gibanja pomagajo tudi redne masaže celega telesa, limfna masaža trebuha, kopeli v zdravilni termalni vodi, akupunktura.

Vse to blagodejno vpliva na telo, na zmanjšanje bolečin, boljše kroženje krvi in limfe, manjši zastoj tekočin v telesu, duševno se sprostimo in umirimo. Posvetimo se svojemu telesu in po dveh ali treh mesecih bomo opazili pozitivne spremembe.

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več