Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Krčne žile so razširjeno obolenje. Po 30. letu jih ima več kot 30 % ljudi, še posebej ženske. Vse več ljudi se odloča za odstranitev krčnih žil z različnimi metodami, tudi z operativnim posegom. Novost pri odstranitvi krčnih žil je radiofekvenčna metoda, s katero se izognemo kirurškemu posegu.

Potek zdravljenja z endovensko radiofrekvenčno metodo

Pri zdravljenju z endovensko radiofrekvenčno metodo zdravnik s pomočjo ultrazvoka skozi majhen rez v koži ob kolenu vstavi v obolelo veno cevčico (kateter), skozi katero bo v nadaljevanju s pomočjo radiofrekvenčne energije uničil obolelo veno. V okolico vene nato vbrizga določeno količino posebne anestetične tekočine, ki prepreči nastanek bolečine pri posegu. Kateter, ki je bil vstavljen v obolelo veno, prenaša radiofrekvenčno energijo in ob tem segreje žilno steno (120 °C), ki se zato skrči, obolela vena pa zapre. Kri se preusmeri v druge, zdrave vene, zaprta vena pa se izključi iz obtoka. Poseg traja približno 30–45 minut. Po koncu posega bolnik obuje kompresijsko nogavico, ki jo nosi tri dni oziroma do kontrolnega pregleda.

Prednosti zdravljenja z endovensko radiofrekvenčno metodo

Prednost te metode je ta, da lahko zdravniki zdravijo natančno določeno dolžino venskega dela (6,5 cm). Poseg z radiofrekvenčno metodo poteka v lokalni anesteziji in je neboleč.  Bolnik lahko takoj po posegu odide domov in ne potrebuje bolniškega staleža. Opravlja lahko vse vsakodnevne aktivnosti, z izjemo intenzivnega športa.

Čeprav terapija zmanjšuje pritisk v krčnih žilah in odpravlja večino težav, pa v bistvu vene ne odstrani, temveč jo samo zapre oziroma zamaši. Zaradi tega je bistveno manj podplutb (krvavitev) in brazgotinjenj kot pri tradicionalnem kirurškem posegu.

Sočasno se lahko opravi tudi zdravljenje drugih, manjših obolelih ven na nogah – npr. flebektomijo (ambulantna kirurška odstranitev obolelih ven, ki niso primerne za radiofrekvenčni poseg; poseg poteka pod lokalno anestezijo) ali sklerozacijo manjših razširjenih ven s sodobno metodo s peno. Številne klinične študije so pokazale učinkovitost postopka, tudi tri leta po posegu. Pri več kot 95 odstotkih bolnikov je bila zdravljena vena zaprta ali pa se je pretok krvi v njej normaliziral.

Komu je radiofrekvenčna metoda namenjena?

Za odstranitev krčnih žil z radiofrekvenco se lahko odloči vsak, ki ima resne težave s popuščanjem ene izmed glavnih ven na nogah. Izjema so zgolj bolniki, ki imajo trombozo in je obolela vena tako močno zvita, da vanjo ni mogoče vstaviti katetra.

Možni zapleti pri posegu

Pri zdravljenju z radiofrekvenčno metodo se lahko pojavijo enaka tveganja, kot pri kateremkoli drugem manjšem kirurškem posegu oziroma se lahko pojavi začasna obarvanost kože, prehodna oteklina noge, rdečica, oteklina in bolečina v predelu zdravljene vene in opeklina kože.

Alternativni načini zdravljenja krčnih žil

Če krčne žile ne ogrožajo zdravja, zdravljenje ni potrebno. V primeru manjših težav s krčnimi žilami bolnikom pomaga uporaba elastičnih povojev ali nošenje kompresijskih nogavic. Če gre za obolenje žil manjšega primera, je lahko učinkovito tudi zdravljenje z žilnim laserjem.

 

 

 

Ne spreglejte

ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več