Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo sklepi?

Artritis je vnetna in degenerativna bolezen, za katero sta značilna vnetje in oteklina v sklepu (enega ali več sklepov!).

Vnetje in oteklina v sklepu povzročita bolečine v sklepu, občutek zakrčenosti, zmanjšan obseg gibljivosti in deformacije v sklepu, ki se tipično poslabšajo s starostjo.

Poznamo več kot 100 vrst artritisa, vendar so najbolj pogoste osteoartritis, revmatoidni artritis, ankilozirajoči spondilitis, juvenilni artritis, psoriatični artritis in putika.

Ali ste vedeli, da vsaka vrsta artritisa zahteva svoj način fizioterapevtskega zdravljenja?

Celostno zdravljenje artritisa v kliniki Medicofit se prične z diagnostičnim pregledom in akutno fizioterapijo ter se nadaljuje v kineziološki in postrehabilitacijski del.

Kako pri fizioterapiji Medicofit, Ljubljana s sodobnim zdravljenjem artritisa ohranjajo funkcionalno stanje sklepov ter vam povrnejo moč in gibalno funkcijo si preberite v nadaljevanju.

Najpogostejše vrste artritisa

Poznamo več kot 100 vrst artritisa in najpogostejše oblike, ki prizadenejo paciente so: osteoartrtis, revmatoidni artritis, ankilozirajoči spondilitis in psoriatični artritis.

Osteoartritis

Osteoartritis je degenerativna bolezen sklepov, ki prizadene hrustanec v sklepu in je najpogostejša oblika artritisa.

Najpogosteje se pojavi na sklepih, ki prenašajo ogromno obremenitev (kolk, koleno, hrbtenica, prsti na rokah).

Tipični simptomi osteoartritisa so bolečina v sklepu (se poslabša ob aktivnosti), občutek zakrčenosti (je največji zjutraj in se z gibanjem izboljša), oteklina (sklep je otekel in občutljiv na dotik), zmanjšan obseg gibljivosti in nestabilnost v sklepu.

Osteoartritis nastane zaradi staranja, prekomernih stresnih obremenitev na sklep, debelost, genetske predispozicije.

Fizioterapevtsko zdravljenje osteoartritisa je ključnega pomena pri ohranjanju sklepne funkcije, zmanjšanja bolečina in izboljšanja splošne kvalitete zdravljenja.

Revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis je avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe s kroničnim vnetjem in progresivnim stopnjevanjem bolezni.

Revmatoidni artritis nastane zaradi prekomerno aktiviranega imunskega sistema, ki napada lastne celice.

Tipični simptomi so prisotna bolečina in oteklina v sklepih (pogosto je prisotna simetrično – na obeh straneh telesa istočasno!), jutranja zakrčenost, utrujenost, zmanjšan obseg gibljivosti in sklepna deformiranost.

Revmatoidni artritis vpliva na vse organe in sisteme v telesu, zato so zanj tudi značilni vročina, izguba telesne teže in suhe oči.

Nastane kot posledica avtoimunske reakcije (imunski sistem napada svoje celice, ki jih prepoza kot sovražnika), zunanji dejavniki (infekcija, hormonske spremembe, strupi) in genetske predispozicije.

Fizioterapevtsko zdravljenje je ključnega pomena pri ohranjanju funkcionalnega stanja telesa skozi aplikacijo manualne terapije, instrumentalne terapije in specialne fizioterapevtske vadbe.

Ankilozirajoči spondilitis

Ankilozirajoči spondilitis je kronično vnetna bolezen, ki najpogosteje vpliva na hrbtenico in medenične sklepe (sakroiliakalne sklepe) vendar se pojavi tudi v kolku, ramenu in perifernih sklepih.

Ankilozirajoči spondilitis je oblika artritisa, ki povzroči bolečino v sklepih, vnetje, občutek zakrčenosti in progresivno “zlitje oziroma fuzijo” vretenc med seboj, kar zmanjša mobilnost hrbtenice.

Pacienti poročajo o simptomih kronične bolečine v križu, vnetje, občutek zakrčenosti v spodnjem delu hrbtenice, ki se poslabša ob neaktivnosti, zmanjšana mobilnost in fleksibilnost hrbtenice, utrujenost in očesno vnetje.

Točnega razloga za nastanek ankilozirajočega spondilitisa ne poznamo vendar strokovnjaki verjamejo, da nastane, kot posledica genetskih in okoljskih dejavnikov.

Fizioterapevtsko zdravljenje vpliva na kontrolo simptomov, kjer se izboljša mobilnost v hrbtenici, zmanjšajo se bolečine v križu in vzpostavi se ustrezna telesna drža.

Psoriatični artritis

Psoriatični artritis je kronično vnetje, ki se odraža na koži (psoriatični) in sklepih. Gre za avtoimuno vrsto artritisa.

Psoriatični artritis je oblika artritisa, ki se pojavi pri pacientih, ki že bolehajo za kožno boleznijo – psoriazo (pojavijo se jim rdeči znaki na koži v obliki luskastih lis).

Ali ste vedeli, da psoriatični artritis, poleg kože in sklepov, vpliva tudi na tetive, oči in nohte?

Simptomi psoriatičnega artritisa se kažejo v sklepni bolečini in občutku zakrčenosti, psoriazi, oteklini in vnetju, spremembi v nohtih, vnetje tetiv in ligamentov ter splošni utrujenosti.

Točnega razloga za nastanek psoriatičnega artritisa ne poznamo vendar strokovnjaki verjamejo, da je za njen nastanek potrebna kombinacija genetskih faktorjev, okoljskih dejavnikov in prekomerno aktivnega imunskega odziva.

Fizioterapevtsko zdravljenje vpliva na ohranjanje funkcionalnega sklepov, ohranjanja mišične moči in zmanjšanje bolečine, otekline in vnetja.

Kdaj je artritis nevaren?

Artritis sam po sebi ni življenjsko nevaren vendar na njegov razvoj in sekundarne posledice vplivajo na kvaliteto življenja pacienta.

Osteoartritis in revmatoidni artritis tipično vodita v hudo poškodbo sklepov in njihova deformiranost negativno vpliva na zmanjšan obseg gibljivosti in oteženo izvajanje vsakodnevnih aktivnosti.

Sistemsko vnetje je pogosto prisotno pri revmatoidnem artritisu, ki je prizadene preostale organe in sisteme v telesu. Sistemsko vnetje vodi v kardiovaskularne težave, težave s pljuči in povečano možnost infekcije.

Kadar artritis prizadene sklepe, ki prenašajo velike obremenitve (kolk, koleno, hrbtenica) se možnost za nastanek padcev in zlomov poveča zaradi nestabilnosti v sklepu.

Celostno zdravljenje artritisa

Celostno zdravljenje artritisa v kliniki Medicofit se prične z diagnostičnim pregledom, ki je osnova za vso nadaljnjo zdravljenje.

Izvaja se aktivna fizioterapija, pri kateri je vsak pacient aktivno vključen v proces zdravljenja (in niso terapije zgolj aplicirane nanj).

Po akutni fizioterapiji se prične kineziološki del rehabilitacije, ki izboljša vašo fizično formo in vas ustrezneje pripravi na vsakodnevne obremenitve.

Po zaključenem zdravljenju se prične postrehabilitacijski del, katerega se udeležijo pacienti z artritisom, saj je osredotočen na ohranjanje funkcionalnega stanja telesa.

Diagnostika

Začetek fizioterapevtskega zdravljenja predstavlja diagnostika, katero opravi fizioterapevt diagnostik, kjer se seznani z vašo boleznijo, izraženimi simptomi in splošnim funkcionalnim stanjem.

Fizioterapevt diagnostik vam obrazloži vaše specialistične izvide, katere prinese na diagnostični pregled.

Izvede se klinični pregled, ki se prične z inspekcijo in palpacijo sklepa (prisotna oteklina in vnetje, prisotna občutljivost na dotik, barva in temperatura kože, vidna deformacija sklepa).

Opravijo se pasivne meritve gibljivosti v sklepu, kjer gib izvede diagnostik in aktivne meritve gibljivosti v sklepu, kjer gib izvede pacient sam.

Opravijo se meritve mišične moči, ki prikažejo mišično moč, vzdržljivost, znake izgube mišične mase in razmerje v delovanju mišic.

Opravi se ocena obremenilne kapacitete sklepa, ki je tipično manjša zaradi prisotne bolezni.

Slikovni diagnostiki, ki prikažeta stanje v sklepu sta rentgen in magnetna resonanca.

Na podlagi diagnostičnega poročila se zastavi individualni program zdravljenja artritisa, ki je prilagojen pacientu.

Akutna fizioterapija

Strokovnjaki fizioterapije v primarni fazi izvajajo protibolečinsko in protivnetno terapijo, saj želijo zmanjšati bolečino, ki nastane zaradi artritisa, zmanjšati vnetje in oteklino, povečati obseg gibljivosti in mišično moč.

Izvajajo manualno terapijo, terapijo prožilnih točk in sklepno mobilizacijo za povečanje gibljivosti v sklepih, ki so zatrdeli, zmanjšati mišično napetost v prenapeti muskulaturi in zmanjšati bolečino.

Izvaja se instrumentalna terapija, kjer se uporablja najsodobnejše naprave, ki spodbujajo prekrvavitev, spodbujajo celjenje tkiva, zmanjšajo vnetje in oteklino ter zmanjšajo bolečino. Izvaja se:

Specialna fizioterapevtska vadba je ključen del ohranjanja optimalnega funkcionalnega stanja, povečanja obremenilne kapacitete sklepov in vzpostavitve pravilnega mišičnega razmerja.

Izvaja se vadba za povečanje gibljivosti, z namenom ohranjanja fleksibilnosti v sklepu in zmanjšanja zakrčenosti. Izvaja se krepitvena vadba za mišice, ki vplivajo na sklep, z namenom izboljšanja vsesplošne sklepne stabilnosti.

Izvaja se kardiovaskularna vadba (aerobina vadba, kot je kolesarjenje) za izboljšanje kardiovaskularne zdravja in počutja (brez potrebe po dodatni obremenitve poškodovanih sklepov).

Postakutna kineziologija

Po zaključenem fizioterapevtskem delu zdravljenja vas prevzamejo strokovnjaki kineziologije, ki vam bodo pomagali doseči optimalno pripravljenost telesa.

Glavni cilj specialne kineziološke vadbe je okrepiti mišice okoli sklepa, povečati gibljivost v sklepu in izboljšati sklepno koordinacijo.

Strokovnjaki kineziologije bodo skozi progresivno vadbo vplivali na pravilno telesno držo in pravilno delovanje biomehanike telesa.

Postopno bodo poškodovan predel pričeli vključevati v kompleksnejšo vadbo in postopno dodali vadbo za celotno telo v program zdravljenja.

Postrehabilitacija

Po uspešno zaključenem celostnem zdravljenju se pacienti z artritisom udeležijo postrehabilitacijskega programa.

Postrehabilitacijski program je sestavljen iz specialne kineziološke vadbe, ki aktivno ohranja funkcionalno stanje telesa.

Ker verjamejo v celostno zdravljenje so v kliniki Medicofit pripravili dolgoročen program rehabilitacije, ki izboljša funkcionalno delovanje telesa.

Vaša pot do novega življenja.

 

 

 

Vsebino omogoča: Medicofit d. o. o.

 

Viri
Chauhan K, Jandu JS, Brent LH, et al. Rheumatoid Arthritis. [Updated 2023 May 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441999/
Sen R, Hurley JA. Osteoarthritis. [Updated 2023 Feb 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482326/
Tiwari V, Brent LH. Psoriatic Arthritis. [Updated 2023 Jan 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547710/
Wenker KJ, Quint JM. Ankylosing Spondylitis. [Updated 2023 Apr 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470173/

 

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več