Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Dojenje je za dojenčka najboljša izbira

Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki se nenehno prilagaja njegovim potrebam. Poleg tega ima dojenje edinstvene prednosti pred hranjenjem po steklenički, ki presegajo zgolj njegovo vlogo vira energije.

Vseeno pa raziskave kažejo, da je pri pol leta starosti večina dojenčkov že hranjenih ali dohranjevanih z mlečno formulo.

Ko dojenje ne steče

Če dojenje ne steče ali je potrebno dohranjevanje, je nadvse pomembna izbira primerne mlečne formule. Kravje mleko vsebuje za dojenčka previsoke koncentracije beljakovin in mineralov, zato ga Evropsko društvo za otroško gastroenterološko hepatologijo in prehrano (ESPGHAN) v svojih priporočilih odsvetuje v prvem letu otrokovega življenja.

Kaj pravi stroka?

Glede na porast debelosti pri otrocih in odraslih na globalnem nivoju in posledičnim vplivom na javno zdravje narašča zanimanje o vplivu zgodnje prehrane na kasnejši razvoj in dolgoročne posledice na zdravje. Kot eden od možnih vplivov je bila izpostavljena „hipoteza o zgodnjih beljakovinah“, ki predlaga, da lahko visok vnos beljakovin v zgodnjem otroštvu poveča tveganje za debelost in prekomerno težo v poznejših letih življenja. Raziskave so kasneje potrdile to hipotezo in dokazale, da imajo dojenčki, ki so hranjeni z mlečno formulo z višjo vsebnostjo beljakovin tudi večje tveganje za razvoj debelosti kasneje v življenju v primerjavi z dojenčki, ki so hranjeni z mlečno formulo z nižjo vsebnostjo beljakovin.

Zakaj pa mlečne formule sploh vsebujejo več beljakovin kot materino mleko?

Mlečne formule so v veliki večini narejene na osnovi kravjega mleka. Kravje mleko pa se po sestavi pomembno razlikuje od materinega mleka. Poleg ostalih pomembnih razlik ima materino mleko tudi znatno nižjo vsebnost beljakovin, le-te pa so z vidika svoje sestave tudi višje kakovosti.

Postopki pridobivanja mlečne formule pri večini proizvajalcev ne omogočajo optimalnega približevanja materinemu mleku kar se tiče beljakovinske sestave.

Analiza, ki je bila objavljena septembra 2016, je podala zaključke, ki podpirajo zmanjšanje količine beljakovin v mlečnih formulah za dojenčke. Ugotovili so, da mlečna formula za dojenčke, ki ima nižjo vsebnost beljakovin podpira zgodnjo rast, primerljivo s standardi rasti svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in je blizu ravni rasti dojenih otrok.

Beljakovine vplivajo tudi na dolgoročno zdravje

Dokazi, ki podpirajo prednosti formule z nižjo vsebnostjo beljakovin in njen vpliv na dolgoročno zdravje, segajo tudi do dolgoročnih kliničnih preskušanj. Z evropskim projektom otroške debelosti (CHOP), ki je bil ustanovljen leta 2001 z dvoletnim spremljanjem, je bila preizkušena hipoteza, da večji vnos beljakovin pri dojenčkih vodi do hitrejšega povečanja telesne mase v prvih dveh letih življenja. V času dvoletnega spremljanja je bilo ugotovljeno, da so imeli dojenčki, hranjeni z začetno in nadaljevalno mlečno formulo z nižjo vsebnostjo beljakovin v prvem letu življenja, bistveno nižji indeks telesne mase (ITM) v primerjavi s tistimi, ki so bili hranjeni z mlečnimi formulami z višjo vsebnostjo beljakovin. Nadaljnje spremljanje tega kliničnega preskušanja pri šestih letih je pokazalo, da so imeli dojenčki, hranjeni z mlečno formulo z nižjim deležem beljakovin nižji ITM in nižje tveganje za debelost v šolski starosti.

Dokazi iz teh študij kažejo, da bo nižji vnos beljakovin v zgodnjem otroštvu verjetno zmanjšal tveganje za debelost v poznejših letih, kar podpira koristi dojenja in znižanja količine beljakovin v začetnih in nadaljevalnih mlečnih formulah.

Zdrav začetek za zdravo življenje

Z več kot 150 leti strokovnega znanja, razvoja in trdega dela na področju razvoja mlečnih formul je Nestlé® postavil temelje za raziskave in inovacije v prehrani dojenčkov in majhnih otrok.

Mlečne formule NAN® OPTIPRO® odlikuje posebna tehnologija za prilagoditev sestave beljakovin v skladu s starostjo otroka tako z vidika kakovosti kot količine.

 

Vsebino omogoča Inspharma d.o.o.

Ne spreglejte

Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem sklepe, lahko pa tudi še druge organe. Kaže se z
Preberi več
Luskavica ali psoriaza je kronično imunsko pogojena vnetna bolezen, ki je obenem tudi najpogostejša kožna bolezen, pojavi se pri 2
Preberi več
depresija in neenakost
Na konferenci ob svetovnem dnevu duševnega zdravja v oktobru je Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija ob strokovni podpori
Preberi več
kolateralni rak
Rak debelega črevesa in danke ali kolorektalni rak (rektum – danka, kolon – črevo) je eden najpogostejših rakov, posebno pri
Preberi več
Pandemija covida-19 se je v septembru prevesila že v t. i. četrti val in po nekoliko bolj brezskrbnem poletju so ponovno
Preberi več
ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več