Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vsaj eden od dveh odraslih v svojem življenju doživi težave s hemoroidi. To pomeni, da je bolezen zelo pogosta, zato se je ne bi smeli sramovati!

Avtorja: Maja Stanojević in Quentin Bovolenta

Hemoroidi so fiziološka struktura v človeškem telesu in imamo jih prav vsi. Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Njihova naloga je pomagati zadrževati blato in pline.

Hemoroidi lahko včasih zaradi različnih dražljajev izgubijo elastičnost in se razširijo, kar povzroči številne simptome.

Najpogostejši simptomi

Kateri dejavniki povečajo možnost za nastanek težav s hemoroidi?

  • Eden najpomembnejših dejavnikov tveganja je pretirana fizična stimulacija rektalnega področja, na primer pri zaprtju ali driski. Pritisk med odvajanjem oslabi strukturo hemoroidalnih venskih pletežev in lahko povzroči njihovo razširitev in vnetje. Skrb za higieno je zato zelo pomembna. Namesto uporabe toaletnega papirja, se svetuje umivanje z vodo. Toda pretirano umivanje z mili škoduje, saj izsuši kožo. Prav tako je pomembna tudi skrb za redno in zdravo prehrano, da ne pride do zaprtja.
  • Pretirano uživanje alkohola, kave ali začinjene hrane poveča tveganje za nastanek hemoroidov.
  • Pri bolnikih s čezmerno telesno težo in bolnikih z morebitno družinsko anamnezo je tveganje za razvoj hemoroidalne bolezni večje.
  • Pri ženskah sta dodatna dejavnika tveganja nosečnost in porod zaradi spremembe v ravni hormonov in povečanega pritiska v trebušni votlini.

 

Trije nasveti kako se izogniti težavam s hemoroidi

Da bi se izognili težavam z zaprtjem in driski, je pomembno uravnotežiti prehrano. Če imate težave z zaprtjem, povečajte vnos prehranskih vlaknin in pijte dovolj tekočine.

Skrbite za redno odvajanje in ne posedajte na straniščni školjki. Ne odlašajte z odhodom na stranišče, saj se tako poveča tveganje za zaprtje.

Skrbite za redno telesno vadbo, vendar se v primeru težav izogibajte športom, kot so kolesarjenje, jahanje, dvigovanje uteži ipd.

Želim videti več nasvetov

 

Ali obstaja zdravilo, ki zdravi težave s hemoroidi?

Zdravilo Detralex ima zaradi svoje edinstvene sestave protivnetni in venoprotektivni učinek na hemoroidalne venske pleteže. Kombinacija mikroniziranih prečiščenih flavonoidov, ki so v zdravilu Detralex, zmanjša prepustnost kapilar in izboljša tonus žil.

Detralex hitro odpravi bolečino in krvavitev ter olajša vsakdanje življenje bolnikov.

 

Če povzamemo …

Hemoroide imamo vsi, težave z njimi pa so pogost pojav, ki prizadene polovico odrasle populacije. Preprečimo jih lahko s preprostimi prehranskimi in higienskimi ukrepi, po potrebi je na voljo tudi zdravljenje, ki v nekaj dneh omili simptome.

Naj hemoroidi ne bodo tabu, zato ne oklevajte, če se pojavijo simptomi, in vprašajte za nasvet zdravnika ali farmacevta.

Več informacij o hemoroidalni bolezni najdete na www.bolezni-ven.si

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 

 

Vsebino omogoča: Servier Pharma d. o. o.

DTX0222PRABCZ

 

Ne spreglejte

Beseda alergija izhaja iz grščine in pomeni “reagirati drugače”. Alergija je preobčutljivostna reakcija  telesa na določeno snov - alergen. Reakcijo
Preberi več
Pri hepatobiliarnih rakih gre za raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov. V jetrih se lahko pojavita dve obliki raka:
Preberi več
Poznamo veliko vrst revmatskih bolezni. Med seboj se razlikujejo po simptomih, znakih, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh
Preberi več
Zobni aparat invisalign
Čudovit nasmeh lahko postane tudi eden vaših najboljših atributov, ki vam dvigne samozavest in poskrbi, da se boste dobro počutili
Preberi več
Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več