Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vsaj eden od dveh odraslih v svojem življenju doživi težave s hemoroidi. To pomeni, da je bolezen zelo pogosta, zato se je ne bi smeli sramovati!

Avtorja: Maja Stanojević in Quentin Bovolenta

Hemoroidi so fiziološka struktura v človeškem telesu in imamo jih prav vsi. Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Njihova naloga je pomagati zadrževati blato in pline.

Hemoroidi lahko včasih zaradi različnih dražljajev izgubijo elastičnost in se razširijo, kar povzroči številne simptome.

Najpogostejši simptomi

Kateri dejavniki povečajo možnost za nastanek težav s hemoroidi?

  • Eden najpomembnejših dejavnikov tveganja je pretirana fizična stimulacija rektalnega področja, na primer pri zaprtju ali driski. Pritisk med odvajanjem oslabi strukturo hemoroidalnih venskih pletežev in lahko povzroči njihovo razširitev in vnetje. Skrb za higieno je zato zelo pomembna. Namesto uporabe toaletnega papirja, se svetuje umivanje z vodo. Toda pretirano umivanje z mili škoduje, saj izsuši kožo. Prav tako je pomembna tudi skrb za redno in zdravo prehrano, da ne pride do zaprtja.
  • Pretirano uživanje alkohola, kave ali začinjene hrane poveča tveganje za nastanek hemoroidov.
  • Pri bolnikih s čezmerno telesno težo in bolnikih z morebitno družinsko anamnezo je tveganje za razvoj hemoroidalne bolezni večje.
  • Pri ženskah sta dodatna dejavnika tveganja nosečnost in porod zaradi spremembe v ravni hormonov in povečanega pritiska v trebušni votlini.

 

Trije nasveti kako se izogniti težavam s hemoroidi

Da bi se izognili težavam z zaprtjem in driski, je pomembno uravnotežiti prehrano. Če imate težave z zaprtjem, povečajte vnos prehranskih vlaknin in pijte dovolj tekočine.

Skrbite za redno odvajanje in ne posedajte na straniščni školjki. Ne odlašajte z odhodom na stranišče, saj se tako poveča tveganje za zaprtje.

Skrbite za redno telesno vadbo, vendar se v primeru težav izogibajte športom, kot so kolesarjenje, jahanje, dvigovanje uteži ipd.

Želim videti več nasvetov

 

Ali obstaja zdravilo, ki zdravi težave s hemoroidi?

Zdravilo Detralex ima zaradi svoje edinstvene sestave protivnetni in venoprotektivni učinek na hemoroidalne venske pleteže. Kombinacija mikroniziranih prečiščenih flavonoidov, ki so v zdravilu Detralex, zmanjša prepustnost kapilar in izboljša tonus žil.

Detralex hitro odpravi bolečino in krvavitev ter olajša vsakdanje življenje bolnikov.

 

Če povzamemo …

Hemoroide imamo vsi, težave z njimi pa so pogost pojav, ki prizadene polovico odrasle populacije. Preprečimo jih lahko s preprostimi prehranskimi in higienskimi ukrepi, po potrebi je na voljo tudi zdravljenje, ki v nekaj dneh omili simptome.

Naj hemoroidi ne bodo tabu, zato ne oklevajte, če se pojavijo simptomi, in vprašajte za nasvet zdravnika ali farmacevta.

Več informacij o hemoroidalni bolezni najdete na www.bolezni-ven.si

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 

 

Vsebino omogoča: Servier Pharma d. o. o.

DTX0222PRABCZ

 

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več