Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vsaj eden od dveh odraslih v svojem življenju doživi težave s hemoroidi. To pomeni, da je bolezen zelo pogosta, zato se je ne bi smeli sramovati!

Avtorja: Maja Stanojević in Quentin Bovolenta

Hemoroidi so fiziološka struktura v človeškem telesu in imamo jih prav vsi. Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Njihova naloga je pomagati zadrževati blato in pline.

Hemoroidi lahko včasih zaradi različnih dražljajev izgubijo elastičnost in se razširijo, kar povzroči številne simptome.

Najpogostejši simptomi

Kateri dejavniki povečajo možnost za nastanek težav s hemoroidi?

  • Eden najpomembnejših dejavnikov tveganja je pretirana fizična stimulacija rektalnega področja, na primer pri zaprtju ali driski. Pritisk med odvajanjem oslabi strukturo hemoroidalnih venskih pletežev in lahko povzroči njihovo razširitev in vnetje. Skrb za higieno je zato zelo pomembna. Namesto uporabe toaletnega papirja, se svetuje umivanje z vodo. Toda pretirano umivanje z mili škoduje, saj izsuši kožo. Prav tako je pomembna tudi skrb za redno in zdravo prehrano, da ne pride do zaprtja.
  • Pretirano uživanje alkohola, kave ali začinjene hrane poveča tveganje za nastanek hemoroidov.
  • Pri bolnikih s čezmerno telesno težo in bolnikih z morebitno družinsko anamnezo je tveganje za razvoj hemoroidalne bolezni večje.
  • Pri ženskah sta dodatna dejavnika tveganja nosečnost in porod zaradi spremembe v ravni hormonov in povečanega pritiska v trebušni votlini.

 

Trije nasveti kako se izogniti težavam s hemoroidi

Da bi se izognili težavam z zaprtjem in driski, je pomembno uravnotežiti prehrano. Če imate težave z zaprtjem, povečajte vnos prehranskih vlaknin in pijte dovolj tekočine.

Skrbite za redno odvajanje in ne posedajte na straniščni školjki. Ne odlašajte z odhodom na stranišče, saj se tako poveča tveganje za zaprtje.

Skrbite za redno telesno vadbo, vendar se v primeru težav izogibajte športom, kot so kolesarjenje, jahanje, dvigovanje uteži ipd.

Želim videti več nasvetov

 

Ali obstaja zdravilo, ki zdravi težave s hemoroidi?

Zdravilo Detralex ima zaradi svoje edinstvene sestave protivnetni in venoprotektivni učinek na hemoroidalne venske pleteže. Kombinacija mikroniziranih prečiščenih flavonoidov, ki so v zdravilu Detralex, zmanjša prepustnost kapilar in izboljša tonus žil.

Detralex hitro odpravi bolečino in krvavitev ter olajša vsakdanje življenje bolnikov.

 

Če povzamemo …

Hemoroide imamo vsi, težave z njimi pa so pogost pojav, ki prizadene polovico odrasle populacije. Preprečimo jih lahko s preprostimi prehranskimi in higienskimi ukrepi, po potrebi je na voljo tudi zdravljenje, ki v nekaj dneh omili simptome.

Naj hemoroidi ne bodo tabu, zato ne oklevajte, če se pojavijo simptomi, in vprašajte za nasvet zdravnika ali farmacevta.

Več informacij o hemoroidalni bolezni najdete na www.bolezni-ven.si

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 

 

Vsebino omogoča: Servier Pharma d. o. o.

DTX0222PRABCZ

 

Ne spreglejte

Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več
Prihod novorojenčka je izjemen dogodek, ki gotovo spremeni življenje in ritem družine. Starši se pripravijo nanj, a še vedno se
Preberi več
Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več
Urogenitalni raki se histološko zelo razlikujejo, to pomeni, da je patogenetski razvoj vsakega od njih različen. Tudi če rak izvira
Preberi več
Astma je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na globalni ravni
Preberi več