Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske lahko močno vplivajo ne samo na naše misli in čustva, ampak tudi na fizično počutje.

Avtorica: Dr.med.zn. Mateja Štempelj

Eden od ključnih igralcev v tej povezavi je črevesje, ki je vse bolj prepoznano kot pomemben dejavnik pri uravnavanju psihičnega počutja. Kako lahko črevesje vpliva na naše razpoloženje in občutke?

Povezava med črevesjem in anksioznostjo

Ljudje, ki so anksiozni, pogosto doživljajo tudi prebavne težave. To ni naključje. Raziskave so pokazale, da imajo posamezniki z anksioznostjo pogosto porušeno črevesno mikrofloro, kar kaže na globoko povezanost med našim črevesjem in možgani.

Anksioznost, ki je normalna reakcija na stres, v telesu sproži vrsto biokemičnih odzivov, med drugim tudi povečano sproščanje hormona stresa, kortizola. Kortizol lahko negativno vpliva na črevesno mikrobioto, kar vodi v porušeno ravnovesje koristnih in škodljivih bakterij v črevesju. To neravnovesje vpliva tako na prebavo kot tudi na naše psihično počutje, kar ustvarja začaran krog med črevesjem in anksioznostjo.

Vloga serotonina

Serotonin, pogosto imenovan hormon sreče, ima ključno vlogo pri uravnavanju razpoloženja, apetita in spanja. Zanimivo je, da se okoli 95 % serotonina proizvede v črevesju, kar poudarja neposredno povezavo med našim črevesjem in možgani.

Kadar je naša črevesna mikroflora porušena in proizvodnja serotonina zmanjšana, lahko to vodi v simptome depresije in anksioznosti.

To razkriva, kako ključno je ohranjanje zdrave črevesne mikrobiote za naše psihično počutje.

Regeneracija črevesne mikrobiote

Za obnovitev zdrave črevesne mikrobiote si na naraven način lahko pomagamo s psihobiotiki – posebno vrsto probiotikov, ki so namenjeni izboljšanju psihičnega počutja.

Med njimi je najbolj raziskan Cerebiome, ki je pokazal odlične rezultate pri obvladovanju simptomov anksioznosti, depresije in kroničnega stresa. Cerebiome sestavljata bakterijska seva Bifidobacterium longum R0175 in Lactobacillus helveticus R0052. Na slovenskem trgu probiotične seve Cerebiome vsebuje prehransko dopolnilo BrainBiome.

BrainBiome poleg probioitičnih sevov vsebuje tudi izvleček žafrana, katerega ljudsko ime je naravni antidepresiv. Kombinacija sestavin, ki jih vsebuje BrainBiome, ponuja celostno podporo za izboljšanje črevesnega zdravja in psihičnega počutja.

Povezava črevesje-možgani odpira vrata za obvladovanje anksioznosti

Povezava med črevesjem in anksioznostjo je močna in kompleksna. Razumevanje te povezave nam odpira nova vrata za obvladovanje anksioznosti, depresije in kroničnega stresa.

S skrbjo za naše črevesje s pomočjo psihobiotikov naredimo pomemben korak k izboljšanju našega psihičnega in fizičnega počutja. Vzemite si trenutek in razmislite o vašem črevesnem zdravju kot ključnem dejavniku za boljše psihično počutje. Vaše črevesje in možgani vam bodo hvaležni.

Vsebino omogoča: Almadea d.o.o.

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več