Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Prehransko dopolnilo – izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek pod tem imenom?

Avtor : Eva Masten 

Prehranska dopolnila so živila, ki dopolnjujejo običajno prehrano z zgoščenimi viri hranil in drugih snovi, ki imajo hranilne ali fiziološke učinke. Namen njihovega uživanja je odprava pomanjkanja hranil, zagotovitev zadostnega vnosa določenih hranil ali podpora posebnim fiziološkim funkcijam.

Za preverjanje pozitivnih učinkov prehranskih dopolnil na naše telo in počutje pa se izvajajo klinične študij, ki v primerjavi s kliničnimi študijami zdravil potekajo nekoliko drugače.

Klinične študije zdravil

Klinične študije zdravil vključujejo različne raziskovalne metodologije, vključno z laboratorijskimi poskusi, študijami na živalih, kliničnimi preskušanji in epidemiološkimi študijami.

Klinična preskušanja so najpomembnejši del študij zdravil, kjer raziskovalci testirajo varnost in učinkovitost zdravil na ljudeh ter vključujejo štiri faze.

Preizkusi prve faze vključujejo testiranje zdravila v majhni skupini zdravih prostovoljcev (20–80 oseb), da bi ocenili njegovo varnost in farmakokinetiko. V drugi fazi zdravilo testirajo na večji skupini bolnikov (50–200 oseb), da ugotovijo njegovo učinkovitost in optimalen odmerek. Poskusi tretje faze vključujejo testiranje zdravila na veliki skupini bolnikov (200–10.000 oseb), da se potrdi njegova učinkovitost in varnost v resničnem okolju. Nazadnje, v preskušanjih četrte faze, se zdravilo spremlja, ko je bilo odobreno in je na trgu, da bi ugotovili morebitne dolgoročne stranske učinke. Take študije lahko trajajo od nekaj mesecev pa tudi do več let. Pogosta je metoda uporabe placeba (lažnega zdravljenja), ki raziskovalcem omogoča, da izolirajo učinek študijskega zdravljenja od učinka placeba.

Klinične študije prehranskih dopolnil in primerjava s kliničnimi študijami zdravil

Zelo podobno potekajo tudi študije prehranskih dopolnil. Lahko preučijo kako prehransko dopolnilo telo presnavlja, njegove učinke na celice in kako medsebojno deluje z drugimi snovmi v telesu.

Za razliko od kliničnih študij zdravil navadno prva in druga faza preskušanja nista izvedeni, saj so to živila, in ni potrebno preiskovati njihove škodljivosti. Cilj kliničnih študij zdravil je oceniti varnost in učinkovitost zdravil za zdravljenje ali preprečevanje določenih zdravstvenih stanj, medtem ko so študije prehranskih dopolnil na splošno osredotočene na oceno možnih zdravstvenih koristi hranil ali drugih naravnih snovi, ki niso namenjene zdravljenju.

Poleg tega klinične študije zdravil običajno vključujejo randomizirana, nadzorovana klinična preskušanja z velikimi vzorci in strogimi merili za vključitev in izključitev, medtem ko lahko študije prehranskih dopolnil uporabljajo manj stroge zasnove študij, kot so opazovalne študije ali manjša klinična preskušanja.

Primer študij prehranskih dopolnil

Kot primer dobre klinične študije lahko vzamemo študijo iz leta 2022, ki je bila izvedena na Univerzi na Primorskem, na Fakulteti za vede o zdravju. Primarni cilj raziskave je bil ugotoviti učinek prehranskih dopolnil z različnimi vrstami vlaknin v kombinaciji z omejevanjem vnosa energije v primerjavi s placebom.

Raziskava je bila izvedena s štirimi različnimi prehranskimi vlakninami in placebo izdelkom proizvajalca Biostile, ki so jih udeleženci uživali 8 tednov.

Rezultati študije so pokazali, da je kombinacija uživanja prehranskih vlaknin in omejevanja energijskega vnosa pomembno zmanjšala telesno težo, indeks telesne mase, telesno maščobo in visceralno maščevja. Razlike so bile pri skupinah ki so prejemale prehranske vlaknine opazne že po 4 tednih, za razliko od placebo skupine, ki je pokazala pomembne razlike šele po 8 tednih.

Zaključek

Zaradi poplave izdelkov, s katerimi se srečamo na današnjem trgu, je zelo pomembno paziti na kakovost in se pozanimati o opravljenih dodatnih preizkušnjah učinkovitosti dopolnil, kot to izvaja podjetje Biostile, eno od vodilnih podjetij na področju prehranskih dopolnil v Sloveniji.

Najbolj varno je izbirati takšna dopolnila, ki so v skladu z vsemi zahtevami in imajo cerifikate kakovosti. Tista, ki pa so bila poleg tega tudi klinično testirana, pa imajo še dodano vrednosti.

Biostile

 

Vsebino omogoča: Biostile d.o.o.

 

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več