Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

O fekalni inkontinenci govorimo, ko imamo v mislih težave kot so nehoteno uhajanje vetrov in blata ali nezmožnost, da bi odložili odvajanje. S fekalno inkontinenco je žal še vedno povezanega precej sramu in bolniki o njej pogosto le s težavo spregovorijo. Zato je težko natančno oceniti, koliko ljudi prizadene. Ocenjuje se, da v splošni populaciji prizadene okoli 8 % ljudi, med starostniki pa je ta delež še višji. Pomembno lahko vpliva na kvaliteto življenja in bolnikovo samopodobo.

Avtor: Prim. Valentin Sojar, dr. med., specialist kirurg, direktor MC Iatros

Kakšne oblike inkontinence poznamo?

Glede na težave lahko inkontinenco razvrstimo v tri večje podskupine, težave pa se lahko tudi prekrivajo. Pri pasivni inkontinenci bolniku blato uide, ne da bi se sam tega zavedal. Pri urgentni inkontinenci občuti močno potrebo po takojšnjem odvajanju in nezmožnost, da bi odvajanje odložil. O mazanju perila pa govorimo takrat, ko bolnik opaža le manjše količine blata, sicer pa je odvajanje in zadrževanje dokaj urejeno.

Kaj je lahko vzrok za inkontinenco?

Za ustrezno zadrževanje blata skrbi več dejavnikov. Pomembne so močne in nepoškodovane mišice, dobro delujoče živčevje, ustrezna konsistenca blata in dobro delujoča danka, ki služi kot rezervoar za blato. Kadar je prizadetih eden ali več dejavnikov, lahko pride do težav.

Do poškodbe mišic največkrat pride zaradi večjih obporodnih raztrganin, lahko pa tudi po nekaterih posegih na zadnjiku in poškodbah. Nevrološke vzroki so lahko možganska kap, demenca, multipla skleroza, okvare perifernega živčevja po obsevanju, kirurških posegih, porodu, ob sladkorni bolezni in nekaterih zdravilih. Danka služi kot rezervoar blata in kadar je poln, možganom pošlje poziv, da je čas za odvajanje. Težave nastanejo, kadar poziv začutimo že ob zelo majhnih ali šele ob zelo velikih količinah blata. Formirano blato je lažje zadržati kot tekoče. Zato moramo poskrbeti za ustrezno prehrano in ob tem pomisliti tudi na prehranske intolerance, vnetne črevesne bolezni in nekatera zdravila.

Kako poteka proktološki pregled?

Kadar ima bolnik težave v področju zadnjika in danke, je dobro, da opravi pregled pri proktologu, torej kirurgu, ki se usmerjeno ukvarja s tem področjem telesa. Pregled je praviloma neboleč, razen če so bolečine razlog za obisk zdravnika, je pa lahko nekoliko neprijeten, saj gre za pregled intimnega dela telesa. Najpogostejše težave bolnikov v proktološki ambulanti so krvavitev na blato, zaprtje, bolečine, vnetni procesi, težave z zadrževanjem blata, oteženo odvajanje, izpadanje črevesa in drugo.

Najprej se bolnik in zdravnik natančno pogovorita o pacientovih težavah. Nato zdravnik opravi pregled trebuha, kože zadnjika in presredka. Sledi pregled s prstom, ki lahko da pomembne informacije o moči mišice zapiralke in o morebitnih bolezenskih spremembah v zadnjem delu črevesa. Na koncu zdravnik s posebnim cevastim inštrumentom (proktoskopom, rektoskopom) pregleda še sluznico v zadnjem delu črevesa.

Katere so dodatne preiskave v primeru inkontinence?

Na podlagi bolnikovih težav in osnovnega pregleda, se zdravnik lahko odloči za dodatne preiskave, ki pomagajo razjasniti vzroke za uhajanje blata. Z endoanalnim ultrazvokom si lahko prikažemo mišico zapiralko, puborektalno mišico in morebitne poškodbe teh mišic. Prav tako lahko vidimo morebitne gnojne procese v področju zadnjika (npr. abscese in fistule).

Na ultrazvoku medeničnega dna vidimo, kaj se pri napenjanju mišic medeničnega dna dogaja z organi, ki so v mali medenici: mehur, maternica in danka. Preiskava pokaže tudi ali morda prihaja do prekomernega spusta enega ali več medeničnih organov.

Pri analni manometriji s pomočjo posebne naprave oz. katetra, ki ga vstavimo v črevo, izmerimo kakšni so tlaki v analnem kanalu in sfinktru pri stisku, potisku in med mirovanjem. Med preiskavo v črevesju napolnimo tudi poseben balonček, pacient pa nam pove, kdaj ob tem začuti poziv na blato, tako lahko ugotovimo kakšna količina blata izzove poziv.

Defekografija je preiskava, kjer s pomočjo rentgena vidimo, kako poteka praznjenje danke, kako se razprejo mišice pri začetku odvajanja, kako se izprazni črevo, ali blato kje zastaja, ali prihaja do spusta medeničnega dna in podobno.

Na podlagi izsledkov preiskav ter bolnikovih potreb in želja, proktolog predlaga ustrezno zdravljenje inkontinence. Zdravljenje je zahtevno in zahteva sodelovanje več strokovnjakov. V naši ustanovi pri obravnavi sodelujeta tudi dietetik in fizioterapvet specializiran za področje medeničnega dna. Včasih je dovolj že prilagoditev prehrane, urnik odvajanja ali samoklistiranje. K temu po potrebi dodamo fizioterapijo in biofeedback terapijo, v nekaterih primerih pa je potrebno kirurško zdravljenje, s katerim se učvrsti poškodovano mišico zapiralko ali zagotovi ustrezno podporo medeničnim organom.

Medicinski center Iatros že skoraj 30 let izvaja celostno oskrbo in podporo koloproktološkemu pacientu na enem mestu. Našo ekipo sestavljajo vrhunsko usposobljeni zdravniki specialisti, medicinske sestre ter drugo osebje, ki se vsi trudijo, da bi se bolniki pri nas počutili čim bolj prijetno. Osredotočamo se na potrebe pacienta. Naše bolnike zdravimo zaupno in prijazno, prostori so sodobno opremljeni. Skrbimo, da bi našim pacientom v čim krajšem času omogočili ozdravitev ali vsaj izboljšanje stanja in ponovno vključevanje v kvalitetno življenje in delo.

 

Več o pregledih si lahko preberete na www.iatros.si

 

Vsebino omogoča: Iatros – Dr. Košorok d.o.o.

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več