Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
zdravljenje glivičnih okužb z zdravilnim lakom

Lokalno zdravljenje glivične okužbe nohtov z zdravilnim lakom, ki vsebuje učinkovino ciklopiroks, je zelo varno in je primerno pri blagi do zmerni okužbi, to je, kadar površina obolelega dela nohta ni večja od treh četrtin in nohtna lunica ni prizadeta.

Avtorica: Doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., specialistka dermatovenerologije, dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24

Doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Kaj je glivična okužba nohtov in kako nastane?

Glivična okužba nohtov ali onihomikoza je ena pogostejših okužb pri človeku. Predstavlja več kot polovico vseh obolenj nohtov. Še posebej pogosta je pri starejših ljudeh. Zanjo so dovzetnejši tudi ljudje, ki imajo sladkorno bolezen, periferno arterijsko bolezen ali moteno delovanje imunskega sistema. Pogosta je tudi med športniki.

Nohte lahko okužijo različne vrste glivic, najpogostejša med njimi je Trichtophyton rubrum, ki povzroča tudi atletsko stopalo – okužbo kože med prsti stopal in na podplatu, ki je še pogostejša od onihomikoze.

Do okužbe pride v javnih prostorih, kjer ljudje hodimo bosi, na primer v bazenih, savnah, toplicah, telovadnicah, garderobah in skupinskih kopalnicah. Možen je tudi prenos med družinskimi člani in preko obutve. Atletsko stopalo je kronična okužba in sčasoma se glivice lahko prenesejo tudi na nohte. Največkrat vstopijo v prostor pod prostim robom nohta, kjer imajo odlične pogoje za življenje. Hranijo se namreč z roževino, ki je poglavitna sestavina nohta. To je razlog za trdovratnost okužbe nohtov. Prav zaradi ugodnih pogojev za prenos in rast glivic so nohti stopal devetkrat pogosteje oboleli kot na rokah. Po navadi je prvi prizadet noht na enem od palcev stopal.

Prvi znaki so običajno komaj opazni. Na končnem, to je prostem delu prične noht odstopati od podlage, se rumenkasto obarva in zadebeli. Okužba, ki je ne zdravimo, bo vztrajala in počasi napredovala. Površina prizadetega nohta se bo povečevala in sčasoma bo spremenjen ves noht. Med tem se lahko glivice prenesejo tudi na druge nohte. Dlje kot okužba traja, več nohtov bo prizadetih.

Zakaj je potrebno zdravljenje in zakaj je dolgotrajno?

Onihomikoza lahko povzroča številne težave in zaplete in ni le kozmetična motnja.

gljivična okužba ali onihomikoza

Onihomikoza

Čeprav sprva ne povzroča nikakršnih simptomov, se lahko z zadebelitvijo nohta pojavi bolečina med hojo in težave pri nošenju obutve. Ob obolelem nohtu lahko vstopijo v telo nekatere bakterije in povzročijo nevarno okužbo z vročino in slabim počutjem. Ta zaplet nas še posebej skrbi pri sladkornih bolnikih. Glivice se lahko z nohtov prenesejo na kožo drugih delov telesa, kjer povzročijo nalezljiva živo rdeča vnetna žarišča. In ne nazadnje so glivično oboleli nohti tudi vir okužbe za druge ljudi.

Prvi razlog za trdovratnost okužbe in dolgotrajno zdravljenje je počasna rast nohtov. Nohti na stopalih zrastejo le 1–2 mm na mesec. Tako noht palca stopala pri mladem, zdravem človeku potrebuje leto dni ali več, da preraste po celi dolžini, pri starejših ljudeh pa je rast nohtov še počasnejša. Drugi razlog je nepropustnost nohta. Vanj namreč zelo težko dostavimo zdravilne učinkovine, ki učinkovito uničijo glivice. Ker je onihomikozo najlažje pozdraviti v zgodnji fazi in ker z odlašanjem lahko postane neozdravljiva, moramo zdravljenje začeti čim prej.

Kakšna je razlika med lokalnim in sistemskim zdravljenjem?

Zdravila za zdravljenje glivičnih okužb se imenujejo antimikotiki. Ti uničijo glivice oziroma zavirajo njihovo razmnoževanje. Sistemsko zdravljenje je jemanje tablet ali kapsul, ki vsebujejo antimikotik. Zdravilna učinkovina se preko krvnega obtoka naloži v noht, kjer pripomore k uničenju glivic. Za zdravljenje okužbe nohtov nog je potrebno najmanj trimesečno jemanje zdravila, nato pa je treba počakati še več mesecev, da zdrav noht počasi izpodrine bolnega. Sistemsko zdravljenje je najučinkovitejše, vendar na žalost tudi z njim prav vseh napredovalih okužb ne uspemo pozdraviti. Zato je pomembno z zdravljenjem začeti zgodaj v poteku bolezni. Ker zdravilo v obliki tablet ali kapsul lahko povzroči neželene učinke – prebavne težave, okvaro jeter ali se vpleta v presnovo zdravil za zdravljenje drugih bolezni – ni primerno za vsakogar. Predvsem pri starejših ljudeh, ki že jemljejo več drugih zdravil, se zanj redko odločimo.

Lokalno zdravljenje glivične okužbe nohtov je zdravljenje z zdravilnim lakom, ki vsebuje antimikotik. Zdravilni lak omogoči dolgotrajen stik zdravilne učinkovine z nohtom in prehajanje v njegovo notranjost.

Lokalno zdravljenje je primerno, kadar je obolela manjša površina nohta, to je, kadar površina obolelega dela nohta ni večja od treh četrtin in nohtna lunica ni prizadeta. Za lokalno zdravljenje nohtov nikakor niso primerne kreme, pršila, geli in praški, ki so sicer namenjeni zdravljenju kože. Ti se z nohta obrišejo in ne zagotavljajo prehajanja zdravilne učinkovine v noht, zato niso učinkoviti. Tudi pripravki, ki se jih dobi v lekarni in vsebujejo blago protiglivično delujoče snovi, kot so kisline, piroktonolamin in eterična olja, so manj učinkoviti od zdravilnega laka z antimikotikom.

Kako deluje zdravilni lak in kdaj pride v poštev?

V lekarnah sta za samozdravljenje brez recepta na voljo dva zdravilna laka, prvi vsebuje ciklopiroks, drugi amorolfin. Lokalno zdravljenje zahteva vztrajnost, saj je še dolgotrajnejše od sistemskega. Potrebno je najmanj šestmesečno zdravljenje, vse dokler zdrav noht ne preraste po celi dolžini. Za popolno ozdravitev mora zdrav noht povsem izpodriniti bolnega. To lahko včasih traja tudi več kot leto dni. Hkrati je treba sproti odstranjevati okuženi, končni del nohta s striženjem in brušenjem.

Lokalno zdravljenje je dobra izbira pri začetni fazi glivične okužbe nohtov, kadar je obolela majhna površina nohta. V poštev pride tudi za nadzorovanje napredovale okužbe, kadar sistemsko zdravljenje ni primerno zaradi morebitnih neželenih učinkov ali medsebojnega delovanja z drugimi zdravili. V raziskavah se je kot koristno izkazalo tudi kombinirano zdravljenje – nanašanje zdravilnega laka ob jemanju sistemskega zdravila izboljša verjetnost za ozdravitev.

Kaj je posebnost zdravilnega laka s ciklopiroksom?

Ciklopiroks je antimikotik, ki ima edinstven mehanizem delovanja, zato zelo učinkovito uniči vse vrste glivic, ki povzročajo okužbo nohtov. Njegova posebnost je izredno majhna možnost za razvoj neobčutljivosti glivic na zdravilo. Za zdaj neobčutljivost na ciklopiroks pri najpogostejšem povzročitelju onihomikoze T. rubrum ni bila dokazana. Zdravilni lak z ciklopiroksom odlikuje tudi edinstvena podlaga na vodni osnovi s hidroksipropilhitosanom. Ta se razlikuje od standardne podlage lakov za nohte. Ker je noht iz roževine, ki je relativno nepropustna za vnos snovi, lokalno zdravljenje predstavlja svojevrsten izziv.

Zdravilni lak s ciklopiroksom omogoči dolgotrajen stik zdravilne učinkovine z nohtom, ker se hidroksipropilhitosan dobro oprime roževine. To je prvi pogoj za uspešno zdravljenje. Vodna podlaga pa omogoči boljše prodiranje učinkovine v noht v primerjavi s standardnim lakom, kar pripomore k večji učinkovitosti zdravilnega pripravka. Zdravilo je treba nanašati na noht vsak večer, da se čez noč učinkovina nakopiči v nohtu. Ker se lak na vodni osnovi odstrani z običajnim umivanjem, ga ni ga treba odstranjevati s topili, zvečer pa je potreben nov nanos. Ključ do uspešnega zdravljenja s protiglivičnim lakom za nohte je vztrajnost. Za uspešno zdravljenje je treba zdravilni lak uporabljati vsak večer vsaj šest mesecev oziroma še dlje, vse dokler zdrav noht z rastjo povsem ne izpodrine obolelega.

Zdravilni lak s ciklopiroksom se je v raziskavi izkazal kot učinkovitejši v primerjavi s standardnim nevodotopnim lakom z amorolfinom.1 137 bolnikov z onihomikozo s 25–75-odstotno prizadetostjo nohta palca stopala se je 48 tednov zdravilo ali z 8-odstotnim ciklopiroksom v laku na vodni osnovi s hidroksipropilhitosanom enkrat na dan ali s standardnim lakom s 5-odstotnim amorolfinom dvakrat na teden. Po 48 tednih zdravljenja je statistično pomembno več bolnikov zdravljenih s ciklopiroksom doseglo mikološko ozdravitev (z laboratorijskimi preiskavami glivic ni bilo več mogoče dokazati), uspeh zdravljenja (mikološka ozdravitev in manj kot 10 % obolele površine nohta) in popolno ozdravitev (mikološka ozdravitev in popolnoma zdrav noht).

Tabela: Po 48 tednih zdravljenja z zdravilnim lakom

Kako poskrbimo za preprečevanje okužbe nohtov oziroma njene ponovitve?

Morebitno glivično okužbo med prsti stopal je treba zdraviti z antimikotičnimi kremami, pršili, geli ali praški. Medprstne prostore in nohte je treba po umivanju dobro osušiti in nositi udobno zračno obutev ter bombažne nogavice. Ob obiskih bazenov, savn in toplic so koristni natikači. Pripomočki za nego nohtov morajo biti čisti. Poskrbeti je treba, da pri športnih dejavnostih in hoji v hribe nohtov ne poškodujemo. Ob prvih znakih ponovne glivične okužbe nohtov je treba čim prej spet pričeti z zdravljenjem.

Viri:
1)      Iorizzo M, Hartmane I, Derveniece A, Mikazans I. Ciclopirox 8% HPCH Nail Lacquer in the Treatment of Mild-to-Moderate Onychomycosis: A Randomized, Double-Blind Amorolfine Controlled Study Using a Blinded Evaluator. Skin Appendage Disord 2015; 1 (3): 134–140.

 

Vsebino omogoča Bonifar d. o. o.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več