Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Se soočate z bolečino na notranji strani kolena, ki ne poneha? Vas zanima kje se skriva vzrok vaše bolečine in kako jo odpraviti? Prišli ste na pravo mesto.

Kolenski sklep je čudovit primer izjemne biomehanike človeškega telesa, ki nam vsak dan življenja omogoča cel spekter aktivnosti – hojo, tek, športne aktivnosti in številne druge.

Kolenski sklep je prav zaradi svoje velike obremenjenosti zelo ranljiv za poškodbe in starostne spremembe (degenerativne procese).

Žal se neredko zgodi, da na koleno pozabimo, vse dokler nas naše telo z bolečino opomni, da vendarle nekaj ni v redu. Morda vas zanima, če vaše težave zahtevajo kirurški poseg ali obstaja še kakšna učinkovita rešitev?

V tem prispevku vam predstavljamo najpogostejše vzroke bolečine na notranji strani kolena, kdaj se največkrat pojavijo in kako poteka kolenskih poškodb.

V kliniki za fizioterapijo in rehabilitacijo Medicofit smo za vas pripravili celostni program zdravljenja bolečin na notranji strani kolena, ki je prilagojen vsakemu posamezniku. Kako vas vodimo od poškodbe do življenja brez bolečin, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Kdo ima večje tveganje za nastanek bolečine na notranji strani kolena?

Bolečine v kolenu so ena izmed najpogostejših težav ljudi vseh starosti. Bolečine v sklepih načeloma povezujemo s starejšo populacijo, saj imamo pogosto v mislih starostno obrabo hrustanca.  To sicer pri obrambnih spremembah drži, medtem ko imajo večje tveganje za poškodbe prav mladi športniki.

Tveganje za nastanek bolečin povečajo:

  • Starost – s starostjo pride do degenerativnih sprememb v sklepnem hrustancu,
  • Prevelika telesna teža – visoka telesna teža povzroča še dodatno obremenitev kolena in vodi v hitrejšo obrabo hrustanca,
  • Nepravilna oblika kolenskega sklepa – lahko vodi v nepravilno držo in biomehaniko hoje,
  • Ukvarjanje s športi, ki povečajo obremenitev v kolenu – smučanje, nogomet, košarka in tek.

Vzroki za bolečino na notranji strani kolena

Osteoartroza in revmatoidni artritis

Pri osteoartrozi pride zaradi degenerativnih sprememb do obrabe hrustančnih površin v kolenu, kasneje nastopi tudi obraba samih kosti. Degenerativnim spremembam se običajno pridruži še vnetje zato govorimo o osteoartritisu.

Osteoartritis je najpogostejši vzrok za bolečino na notranji strani kolena po 50. letu starosti. Podobno klinično sliko povzroča tudi revmatoidni artritis.

Revmatoidni artritis je avtoimunska revmatska bolezen, kjer naš imunski sistem tvori protitelesa proti sklepni ovojnici in povzroča vnetje. Podobno kot pri artrozi, so tudi tukaj prisotne bolečine, togost v sklepu in omejena gibljivost.

S pravilnim celostnim zdravljenjem v kliniki Medicofit lahko uspešno zmanjšamo vnetne procese v kolenu, poskrbimo za zmanjšanje pritiska na sklepne strukture in preprečimo napredek bolezni. V nasprotnem primeru, se običajno zdravljenje zaključi z ortopedsko menjavo kolenskega sklepa.

Vas zanima kako poteka zdravljenje v kliniki Medicofit ? Več o našem celostnem načrtu zdravljenja, vam razkrivamo v nadaljevanju.

Poškodbe kolenskega sklepa

Bolečina na notranji strani kolena, ki nastane zaradi poškodb, je največkrat posledica pretrganih kolenskih vezi ali poškodbe medialnega meniskusa. Kolenski sklep je zaradi svoje velike obremenjenosti še posebej ranljiv za akutne poškodbe – zlasti pri športnikih

Morda vas bo presenetilo, toda kar 50% vseh poškodb se športnikom pripeti prav na kolenu. Najpogosteje je vzrok nenaden zasuk ali zvin kolena.

Poškodba medialnega kolateralnega ligamenta (MCL) predstavlja poškodbo ene izmed štirih kolenskih vezi, ki našim kolenom zagotavljajo stabilnost med gibanjem. Medialna vez leži na notranji strani kolena in se največkrat poškoduje pri udarcu v zunanjo stran kolena – pri kontaktnih športih.

Naši pacienti največkrat opisujejo bolečino na notranji strani kolena, oteklino in občutek nestabilnosti v kolenu. Morda vas bo presenetilo, toda večina poškodb kolateralnih vezi ne potrebuje operativne rekonstrukcije, ampak zahteva specialno fizioterapevtsko rehabilitacijo.

Poškodba medialnega meniskusa (hrustančne strukture v kolenskem sklepu) se običajno zgodi pri rotacijskih gibih – na primer zasuk kolena. V hrustančni ploščici nastanejo raztrganine, ki dajejo ob gibanju občutek zatikanja v kolenu.

Simptomi poškodbe meniskusa vključujejo bolečino na notranji strani kolena, boleče »pokanje« ob pokrčenju noge in včasih tudi občutek »zaklenjenega« kolena.

Vas zanima, če je pri poškodbi meniskusa potrebna operacija? Nekatere hujše raztrganine, kjer je koleno popolnoma zaklenjeno zahtevajo kirurško oskrbo. Vendar je potrebno poudariti, da se pri skoraj polovici operiranih pacientov ruptura meniskusa ponovi.

Najpomembnejša pri poškodbi meniskusa je celostna fizioterapevstka rehabilitacija, ki je najbolj učinkovita, če se je lotimo znotraj prvega tedna po poškodbi. V nasprotnem primeru lahko zdravljenje traja tudi več mesecev.

Bolečine zaradi prekomerne uporabe sklepa

Bolečine na notranji strani kolena, zaradi prekomerne uporabe ali povečanja aktivnosti, se običajno razvijajo postopoma, lahko tudi več tednov. Bolečina v kolenu se stopnjuje in je običajno posledica vnetja.

V kolenu se zaradi povečanega draženja lahko vnamejo številne strukture – na notranji strani kolena najpogosteje govorimo o pes anserinus burzitisu.

Burze so sluznične vrečke, ki ležijo ob sklepih in so namenjene zmanjševanju trenja in »drgnjenja struktur« med gibanjem. Pes anseriunis burzitis, se pojavi, ko se vname burza, ki leži pod skupkom tetiv treh mišic : sartorius, gracilis in semitendinosus.

Burzitis običajno nastane zaradi povečanja aktivnosti, ponavljajočih se gibov ali mišičnih neravnovesij – bolečina je običajno hujša ob aktivnosti in se umiri ob počitku.

Vnetje burze zahteva fizioterapevtsko zdravljenje, ki je v kliniki Medicofit, s specialnimi terapevskimi vajami in uporabo najsodobnejših fizioterapevtskih naprav, usmerjeno v simetrično krepitev obsklepnih mišic in protivnetno terapijo. Pacienti, ki se za zdravljenje ne odločijo imajo pogosto težave s ponovitvami burzitisa.

Celostno zdravljenje bolečine v kolenu v kliniki Medicofit

Diagnostični pregled

Temeljit diagnostični pregled za oceno vašega stanja je glavni temelj učinkovitega zdravljenja. Fizioterapevt diagnostik se bo z vami pogovoril o vaših težavah in opravil klinični pregled vašega mišično-skeletnega sistema.

Klinični pregled se začne z inspekcijo in palpacijo, kjer se vaš kolenski sklep temeljito pregleda in pretipa – iščemo otekline, vnetje, vidne in tipne deformacije kolena.

Ali ste vedeli, da se bolečina v koleno pogosto širi iz sosednjih sklepov? Zato vas naj ne preseneti, če bo diagnostik pregledal še vaš kolk in gleženj, saj sta pogost vzrok za prenešeno bolečino v kolenu.

Opravijo se meritve artrokinematike in ocena pasivne ter aktivne gibljivosti. Aktivno iščemo tudi mišična ne-sorazmerja in prisotne mišične atrofije.

Za oceno stabilnosti ligamentov poznamo tudi nekaj specifičnih testov : Lachmanov test, Valgus-stress test, Varus-stress test in McMuray test – slednji je namenjen oceni poškodbe meniskusa.

V določenih primerih vam bo fizioterapevt svetoval izvedbo dodatne slikovne diagnostike. S rentgenskim slikanjem si pomagamo pri oceni kostne prizadetosti, medtem ko je magnetna resonanca odlično orodje za oceno stanja mehkih tkiv – ligamenti, hrustanec in tetive.

Pravočasna in pravilna diagnostika je ključnega pomena za uspešen izid vašega zdravljenja. Žal še vedno opažamo, da veliko pacientov k zdravljenju pristopi veliko prepozno po poškodbi. To korenito spremeni čas, ki je potreben do popolnega okrevanja.

Akutna fizioterapija

V začetni fazi zdravljenja se fizioterapevti osredotočijo na zmanjšanje vaše simptomatike:  bolečine, vnetja in izboljšanje gibljivosti v kolenu. V ta namen, vam bodo tudi svetovali glede prilagoditve aktivnosti in pravilnega izvajanja gibov.

Strokovnjaki fizioterapije bodo, glede na vaše stanje, izvajali specialne terapevtske vaje, v kombinaciji s manualno terapijo, terapijo prožilnih točk, miofascialnim sproščanjem in sklepno ter mehko-tkivno mobilizacijo.

Glede na vzrok vaših težav, se zdravljenju pridruži še instrumentalna terapija, ki blagodejno vpliva na regeneracijo tkiva, učinkovitejše celjenje in povečanje prekrvavitve v kolenskem sklepu.

Ali ste vedeli, da v kliniki Medicofit uporabljamo le najsodobnejše fizioterapevtske naprave? Sodobne fizioterapevtske naprave so prinese neverjeten napredek na področju ne-operativnega zdravljenja. V kliniki Medicofit uporabljamo naslednje:

  • TECAR WINTECARE terapija
  • elektrostimulacija HiToP
  • visokoenergijski laser SUMMUS,
  • diamagnetoterapija PERISO,
  • udarni globinski valovi EWST in številne druge.

Kombinacija terapevtskih vaj in instrumentalne terapije ter specialnih tehnik nam omogoča optimalne rezultate zdravljenja. Zdravljenje ves čas prilagajamo glede na pacientov napredek.

Postakutna kineziiologija

Po uspešni kontroli simptomatike, s strani fizioterapevtskega oddelka, in ob dosegu zadostne funkcionalnosti kolena se prične kineziološka faza zdravljenja.

Strokovnjaki kineziologije bodo za vas pripravili načrt kineziološke vodene vadbe. Vadba je prilagojena vsakemu posamezniku in se stopnjuje glede na napredek in zmogljivost posameznika.

Specialna vadba se osredotoči na krepitev ob-kolenske muskulature, kar dodatno pripomore k stabilnosti kolena med hojo in aktivnostmi. Prav tako se osredotočimo na krepitev mišic celotne noge in izvajanju gibov v polnem obsegu.

Kineziologi pomagajo vašemu kolenu povrniti polno obremenilno kapaciteto. Za večjo samozavest, ob obremenitvi kolena, se na koncu zdravljenja izvede še testiranje kolena v obliki testne baterije.

Preventivna kinezioterapija

Za ohranjanje optimalne funkcije vašega telesa, smo za vas pripravili še postrehabilitacijski program, ki je namenjen ohranjanju in izboljšanju kondicije vašega telesa.

Program vključuje specialno vadbo, ki pomaga pri krepitvi kolena, kakor tudi vašega celotnega telesa. S preventivnim programom uspešno preprečujemo ponovitev simptomov ali nastanek novih akutnih poškodb. Le močno in vzdržljivo telo bi preneslo vsakodnevne obremenitve, s katerimi se soočamo.

Največja skrivnost uspešnosti našega zdravljenja se skriva prav v celostnem in individualnem pristopu fizioterapevtske rehabilitacije. V kliniki Medicofit ne poskrbimo le za odpravljanje neprijetnih simptomov, ampak smo osredotočeni na zdravljenje vzroka vaših bolečin in ohranjanje zdravja celotnega gibalnega sistema.

Ker verjamemo v celostno zdravljenje vas v kliniki Medicofit vodimo od bolečin v kolenu do svobodnega gibanja in vašemu telesu povrnemo polno moč, gibljivost in optimalno funkcijo.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA

Viri in literatura
Dulay, G. S., Cooper, C., & Dennison, E. M. (2015). Knee pain, knee injury, knee osteoarthritis & work. Best Practice & Research Clinical Rheumatology, 29(3), 454-461.
Miranda, H., Viikari-Juntura, E., Martikainen, R., & Riihimäki, H. (2002). A prospective study on knee pain and its risk factors. Osteoarthritis and cartilage, 10(8), 623-630.
Phisitkul, P., James, S. L., Wolf, B. R., & Amendola, A. (2006). MCL injuries of the knee: current concepts review. The Iowa orthopaedic journal, 26, 77.
Katz, J. N., Brophy, R. H., Chaisson, C. E., De Chaves, L., Cole, B. J., Dahm, D. L., … & Losina, E. (2013). Surgery versus physical therapy for a meniscal tear and osteoarthritis. New England Journal of Medicine, 368(18), 1675-1684.
Inner (medial) knee pain | Health Information | Bupa UK. (n.d.). Retrieved August 22, 2023, from https://www.bupa.co.uk/health-information/knee-pain/inner-knee-pain

 

Vsebino omogoča: Medicofit d. o. o.

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več