Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam zdi svetloba presvetla ali bleščeča? Če ste opazili enega ali več od teh simptomov, imate morda sivo mreno. V Očesnem centru Preskar razumejo vaše težave in vam z veseljem pomagajo.

Očesni center Preskar je zasebni medicinski center, v katerem celostno poskrbijo za oči in dober vid. Odlikuje jih 15 let izkušenj in uspešnih zgodb. Poleg več kot 10.000 okulističnih pregledov, vsako leto opravijo tudi več kot 2.000 očesnih operacij, do sedaj že več kot 30.000. Specializirani so predvsem za operacije dioptrije in operacije sive mrene, slednjo lahko v njihovem centru v Novem mestu opravite tudi na napotnico brez čakalnih dob.

Če se odločite za operacijo sive mrene v Očesnem centru Preskar, vas bo operiral zdravnik specialist oftalmolog Peter Preskar. Je izkušen očesni kirurg, kateremu mnogi zaupajo svoj »pogled«. Med specializacijo se je med drugim izobraževal tudi na svetovno znani kliniki Moorfields eye hospital v Londonu, leta 2007 pa je v Parizu opravil še Evropski specialistični izpit iz oftalmologije. Z njim smo se pogovarjali in podal nam je odgovore na najpogostejša vprašanja glede sive mrene.

Kaj sploh je siva mrena?

Siva mrena ali katarakta je zamotnitev očesne leče, ki se nahaja za šarenico v sredini očesa. V zdravem očesu je leča prozorna in opravlja nalogo lomljenja svetlobnih žarkov, ob pojavu sive mrene pa postaja leča postopno vse bolj siva oziroma rjava, zato pride do motenj v prehajanju svetlobe v oko. Vid posledično postaja vse bolj meglen in ga z očali ni možno izboljšati. Z napredovanjem sive mrene se kakovost vida postopno zmanjšuje, kar lahko zelo vpliva na kakovost življenja, saj slabši vid začne omejevati naše vsakodnevne aktivnosti.

Ali slab vid zaradi sive mrene lahko izboljšam z očali z močnejšo dioptrijo?

Na začetku pojava sive mrene se vidno ostrino da izboljšati z novo dioptrijo na očalih. Ko pa siva mrena napreduje, z novimi očali ne dosežemo več boljše vidne ostrine in tako za izboljšanje vida pride v poštev le operacija.

Nam lahko na kratko razložite postopek operacije sive mrene?

Operacija poteka v lokalni, kapljični anesteziji (brez injekcij), zato ni potrebno, da na operacijo pridete tešči, prav tako lahko jemljete vsa zdravila, ki jih imate predpisana. Pred operacijo vas bo zdravnik, ki vas bo operiral, še pregledal. Operacijo sive mrene vršimo ambulantno, zato odidete domov še isti dan po posegu. Na operacijo vas mora nekdo pripeljati, saj na dan operacije po opravljenem posegu ne smete sami voziti avta.

Kaj se z mojim očesom med operacijo pravzaprav dogaja?

Pri operaciji sive mrene skozi majhen stranski roženični rez ultrazvočno utekočinimo in odstranimo vašo naravno očesno lečo, ki je postala motna, nato pa jo nadomestimo z umetno znotraj očesno lečo (IOL), katere v očesu ne boste čutili in ki v očesu ostane celo življenje. Obstaja več vrst znotraj očesnih leč in razdelimo jih lahko v dve skupini: standardne in Premium očesne leče. Tehnika operacije sive mrene je enaka oziroma se bistveno ne razlikuje glede na vrsto leče.

Nam prosim razložite kakšna je razlika med standardno in Premium lečo?

Pri nas uporabljamo le leče vodilnih svetovnih proizvajalcev. Tako je kakovost vseh vrst leč enaka in tudi končna kakovost vida med različnimi lečami je primerljiva, razlika med njimi je le v tem ali boste po operaciji za oster vid še potrebovali očala, ali vam bo z operacijo sive mrene odstranjena tudi dioptrija in cilindri na vse razdalje.

Standardna leča omogoča dober vid le na eno razdaljo, praviloma na daljavo, za bližino (branje, ročna dela, delo z računalnikom) pa boste potrebovali očala. Po dogovoru s kirurgom pa se pred operacijo lahko odločite za dober vid brez očal na bližino in boste v tem primeru očala uporabljali le za daljavo. V kolikor je pri vas prisotna še cilindrična dioptrija, pa boste po operaciji z vstavitvijo standardne leče za oster vid potrebovali očala za daljavo in bližino. Operacija z vstavitvijo standardne leče je krita z zdravstvenim zavarovanjem in jo lahko v našem centru opravite na napotnico brez čakalnih dob.

Po vstavitvi Premium leče pa so pacienti v veliki meri neodvisni od očal. O izbiri leče se boste pred operacijo lahko pogovorili z našimi zdravniki, ki vam bodo glede na stanje očesa in vaše želje svetovali, katera leča bi bila za vas najprimernejša. Operacija sive mrene z vstavitvijo Premium leče ni krita z zdravstvenim zavarovanjem, je torej samoplačniška. Za vstavitev te leče je tudi pomembno, da na očeh niso prisotne druge bolezenske spremembe.

Torej je res, da se z operacijo sive mrene istočasno lahko odpravi tudi dioptrija?

Da. V kolikor se odločite za vstavitev Premium leče, vam lahko istočasno odpravimo tudi dioptrijo. Pred vstavitvijo te leče je potreben dodatni predoperativni pregled, na podlagi katerega potem individualno naročimo lečo.

Kdaj je najprimernejši čas za operacijo sive mrene?

Ko slabši vid začne pacienta motiti pri vsakodnevnih aktivnostih, je pravi čas za takšno odločitev.

Ali lahko operirate obe očesi v istem dnevu?

Lahko, če si tako želite.

Koliko časa po operaciji se oko celi?

Operirano oko se celi približno tri tedne, zato v tem času odsvetujemo mencanje očesa in obisk bazena, 1 teden pa priporočamo tudi izogibanje prahu, prepihu in večjim fizičnim obremenitvam.

Kdaj po operaciji lahko pričakujem izboljšanje vida?

Zaradi anestezije in kapljic za širitev zenice je vid na dan operacije praviloma še meglen. Večina pacientov vidi dobro že naslednji dan po operaciji, vid pa se lahko izboljšuje še nekaj dni ali tednov.

Ali je možno, da pacienti po operaciji sive mrene ne vidijo najbolje?

Ob predpostavki, da ima pacient s sivo mreno zdravo očesno ozadje, torej nima drugih očesnih bolezni kot so npr. degeneracija rumene pege, glavkom, prisotnost membrane v centru za vid in podobno, z operacijo dosežemo bistveno izboljšanje vidne ostrine. Če pa so pri pacientu prisotne spremljajoče očesne bolezni, se vid po operaciji sive mrene izboljša le do te mere, kolikor je na slabši vid vplivala siva mrena. Ob tem velja omeniti, da se pri pacientih z napredovalo sivo mreno pogosto te spremembe na očesnem ozadju lahko odkrije šele po operaciji sive mrene. Verjetnost, da do izboljšanja vidne ostrine ne bi prišlo zaradi komplikacij med operacijo, pa je zelo majhna.

Ali mi bo po operaciji predpisana kakšna očesna terapija?

Da, ob odhodu iz našega centra prejmete recepte za kapljice, ki jih začnete dajati v operirano oko že na dan operacije.

Ali se siva mrena lahko ponovi?

Siva mrena se ne more ponoviti, lahko pa se zgodi, da paciente čez nekaj časa zopet začne motiti meglen vid. Vzrok za to je zamotnitev zadnje lečne kapsule, v katero je bila vstavljena leča. To zamotnitev odstranimo s hitrim ambulantnim laserskim posegom.

Ali moram operacijo plačati?

Pri nas lahko operacijo sive mrene opravite na zavarovanje z napotnico ali samoplačniško. V primeru, da se odločite za vstavitev Premium leče, pa je operacija v celoti samoplačniška.

Ali je operacija res edina učinkovita metoda zdravljenja sive mrene?

Da. Bi pa želel poudariti, da je operacija sive mrene ena najpogostejših očesnih operacij in je v rokah izkušenega kirurga eden najvarnejših in najučinkovitejših posegov.

Kako se lahko naročim na operacijo?

Na operacijo se lahko naročite s klicem na telefonsko številko 07 33 24 144, preko e-mail naslova okulist@preskar.si ali osebno v eni izmed naših poslovalnic. Za operacijo sive mrene na zavarovanje potrebujete napotnico osebnega zdravnika ali okulista. Več informacij lahko pridobite na naši internetni strani www.preskar.si.

Operacija sive mrene je torej eden najvarnejših in najučinkovitejših posegov s katerim vam lahko v Očesnem centru Preskar izboljšajo vid in omogočijo tudi življenje brez očal.

Zaupajte strokovnjakom Očesnega centra Preskar, ki so že mnogim pomagali pri povrnitvi dobrega vida. Operacija vam ne bo povrnila zgolj vida, pač pa vam bo tudi olajšala življenje, v katerem boste znova lahko uživali pri delu in dejavnostih, ki vas veselijo.

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več