Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju novega ravnovesja. Že običajno celjenje porodne poti in kopica novih čustev sta dovolj velik izziv za vsako novopečeno mamico. Žal pa porod včasih spremljajo tudi zapleti, ki pa jih dandanes zdravniki že dovolj učinkovito rešujejo.

Kateri so najpogostejši zapleti, do katerih lahko pride po porodu pri materi in zakaj nastanejo?

Najpogostejši zapleti so krvavitev, okužbe, prilagoditvene motnje, depresija, trombebolični zapleti in prehodne težave z uriniranjem.

Najprej ste omenili krvavitve. Kako dolgo traja običajna poporodna čišča?

Poporodna čišča, ki je sicer brez vonja, je lahko na začetku močnejša in krvava. Po desetih do štirinajstih dneh bo prešla v rjavo rumenkast izcedek, ki lahko traja štiri do šest tednov.

Če je od poroda minilo več kot šest tednov in je prisotna močnejša krvavitev ali krvavitev v kosih, ki se ne ustavlja, se je treba oglasiti v ginekološki ambulanti. Prav tako v primeru smrdeče čišče ali povečane telesne temperature nad 38 °C.

Kaj pravzaprav je poporodno obdobje in koliko časa traja?

Poporodno obdobje se deli v dva dela: ožja poporodna doba traja prvih devet dni po porodu, širša pa šest tednov po njem.

V tem času imajo novopečene mamice poporodno čiščo. Ta začne iztekati takoj po izločitvi posteljice in je v prvih dveh dneh svetlo rdeča zaradi bolj odprtega ožilja na mestu, kjer je bila posteljica na steni maternice. Z bolj zaprtim ožiljem se spremeni v temno rdečo barvo, pozneje pa v rjav in nato še rumen ter bel izcedek.

Poporodna čišča se sicer lahko pri različnih ženskah spreminja na različne načine, a traja nekje do šest tednov po porodu. Količina čišče je lahko v prvih nekaj tednih obilnejša in se lahko preneha izcejati po treh do štirih tednih po porodu. Lahko pa se občasno zmanjšuje in povečuje vseh šest tednov. Na količino in spremembo barve čišče vpliva tudi telesna dejavnost mamice po porodu.

Kdaj k zdravniku?

V teh šestih tednih je pomembno, da se mamice opazujejo in so pozorne na količino in barvo poporodne čišče ter tudi na njen vonj. V tem obdobju namreč lahko pride do okužbe sluznice v notranjosti maternice, t. i. endometritisa.

Poleg neprijetnega vonja so znaki le tega še obilen izcedek, bolečina v trebuhu in povišana telesna temperatura. V tem primeru je nujen obisk zdravnika in v večini primerov zdravljenje z antibiotiki.

V Sloveniji sicer vsako novopečeno mamico po šestih tednih od poroda čaka tudi ginekološki pregled pri izbranem ginekologu.

 

Za poporodno čiščo niso primerne vsake predloge oz. vložki.

V času poporodne čišče so izredno pomembni tudi pripomočki, ki jih mamice uporabljajo. Tamponi vsekakor niso primerni za uporabo po porodu, temveč se mamicam priporoča uporaba predlog oz. vložkov. Te navadno uporabljajo v kombinaciji z mrežastimi hlačkami za enkratno uporabo, ki so zaradi elastičnosti udobne in se dobro prilegajo ter tako poskrbijo, da predloge ostanejo na pravem mestu.

 

 

 

Vsebino omogoča Abena Helpi d. o. o.

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več