Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja. Sončenje, bolj natančno UV žarki povzročajo kar 80 % vidnih znakov staranja kože.

Kaj so UV- in drugi žarki?

Sončno sevanje je sestavljeno iz žarkov različnih valovnih dolžin. Infrardeče sevanje čutite kot toploto in niso nevarni. Pri sončenju so nevarni UV-žarki A in B. UVB sevanje je najbolj intenzivno sredi dneva in povzroča opekline. UVA sevanje pa deluje ves dan in ne povzroča opaznih opeklin, je pa kljub temu nevarno, saj povzroča poškodbe globjih struktur kože.

Kaj se dogaja v koži pod vplivom UV žarkov?

UV-žarki s svojo energijo poškodujejo strukture kože. Pri tem nastajajo reaktivne snovi, radikali, ki še naprej poškodujejo molekule v koži. Radikali poškodujejo strukture v koži, kot so kolagen, elastin in druge strukture, ki dajejo koži obliko in prožnost. Poškodujejo tudi DNK, kar lahko povzroča mutacije v dednem zapisu in vodi v razvoj malignih sprememb (maligni melanom in druge vrste kožnih rakov).

Kaj lahko storite?

Za pridobivanje lepe barve pa tudi preskrbo z vitaminom D naj bo sončenje predvsem zmerno in postopno. To pomeni:

  • izogibajte se soncu med 10. in 16. uro,
  • uporabljajte klobuk s širokimi krajci in zaščitno obleko,
  • redno in obilno nanašajte kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 ali več,
  • pijte dovolj tekočine,
  • uživajte snovi z antioksidativnim učinkom, kot so na primer beta karoten, vitamin C, vitamin E in riboflavin ki pripomorejo k zmanjšanju poškodb kože.
zaščita kože

Slika: Celostna zaščita kože

Ali so kreme za sončenje dovolj?

Kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (30+) pri redni in obilni uporabi nudijo zelo visoko zaščito. Njihova pomanjkljivost je v tem, da jih uporabniki ne uporabljamo dovolj pogosto in pravilno.

Zaščita kože od znotraj z Braunemonom je dodatna zaščita, ključna prednost je, da so zaščitne snovi naložene v koži in zato delujejo ves dan, tudi takrat, ko se niste namazali s kremo za sončenje ali pa se je ta izprala v vodi. Najboljši učinek boste dosegli s kombinacijo zaščite od zunaj z zaščito od znotraj.

Kako Braunemon deluje?

Koža je oksidativnemu stresu zaradi delovanja sončnih žarkov še posebej izpostavljena. Braunemon® je prehransko dopolnilo z beta karotenom in antioksidanti (vitamin E, C in riboflavin), ki imajo vlogo pri zaščiti celic pred radikali, ki nastanejo v koži pod vplivom UV-A in UV-B žarkov.

Ali je res, da lahko uživanje Braunemon-a tudi obarva kožo?

Temu pojavu pravimo karotenoderma. Gre za nalaganje beta karotena v povrhnjico kože in jo obarva. Pri količini beta karotena, ki jo vsebuje Braunemon lahko pride do blage obarvanosti, kar daje koži lep, privlačen odtenek zdrave kože. Tako naložen beta karoten deluje kot  provitamin A služi telesu tudi kot zaloga vitamina A.

Kako uporabljati Braunemon? Preprosto!

Optimalni učinek je dosežen ob zadostni akumulaciji aktivnih substanc v koži. Priporočljivo je uživati Braunemon vsaj 2-3 tedne pred pričakovano daljšo izpostavljenostjo soncu in nadaljevati v celotnem obdobju sončenja.  Najboljši učinek dosežemo, če ga uživamo celo leto.

Vsebino omogoča Jata emona d. o. o.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več