Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja. Sončenje, bolj natančno UV žarki povzročajo kar 80 % vidnih znakov staranja kože.

Kaj so UV- in drugi žarki?

Sončno sevanje je sestavljeno iz žarkov različnih valovnih dolžin. Infrardeče sevanje čutite kot toploto in niso nevarni. Pri sončenju so nevarni UV-žarki A in B. UVB sevanje je najbolj intenzivno sredi dneva in povzroča opekline. UVA sevanje pa deluje ves dan in ne povzroča opaznih opeklin, je pa kljub temu nevarno, saj povzroča poškodbe globjih struktur kože.

Kaj se dogaja v koži pod vplivom UV žarkov?

UV-žarki s svojo energijo poškodujejo strukture kože. Pri tem nastajajo reaktivne snovi, radikali, ki še naprej poškodujejo molekule v koži. Radikali poškodujejo strukture v koži, kot so kolagen, elastin in druge strukture, ki dajejo koži obliko in prožnost. Poškodujejo tudi DNK, kar lahko povzroča mutacije v dednem zapisu in vodi v razvoj malignih sprememb (maligni melanom in druge vrste kožnih rakov).

Kaj lahko storite?

Za pridobivanje lepe barve pa tudi preskrbo z vitaminom D naj bo sončenje predvsem zmerno in postopno. To pomeni:

  • izogibajte se soncu med 10. in 16. uro,
  • uporabljajte klobuk s širokimi krajci in zaščitno obleko,
  • redno in obilno nanašajte kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 ali več,
  • pijte dovolj tekočine,
  • uživajte snovi z antioksidativnim učinkom, kot so na primer beta karoten, vitamin C, vitamin E in riboflavin ki pripomorejo k zmanjšanju poškodb kože.
zaščita kože

Slika: Celostna zaščita kože

Ali so kreme za sončenje dovolj?

Kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (30+) pri redni in obilni uporabi nudijo zelo visoko zaščito. Njihova pomanjkljivost je v tem, da jih uporabniki ne uporabljamo dovolj pogosto in pravilno.

Zaščita kože od znotraj z Braunemonom je dodatna zaščita, ključna prednost je, da so zaščitne snovi naložene v koži in zato delujejo ves dan, tudi takrat, ko se niste namazali s kremo za sončenje ali pa se je ta izprala v vodi. Najboljši učinek boste dosegli s kombinacijo zaščite od zunaj z zaščito od znotraj.

Kako Braunemon deluje?

Koža je oksidativnemu stresu zaradi delovanja sončnih žarkov še posebej izpostavljena. Braunemon® je prehransko dopolnilo z beta karotenom in antioksidanti (vitamin E, C in riboflavin), ki imajo vlogo pri zaščiti celic pred radikali, ki nastanejo v koži pod vplivom UV-A in UV-B žarkov.

Ali je res, da lahko uživanje Braunemon-a tudi obarva kožo?

Temu pojavu pravimo karotenoderma. Gre za nalaganje beta karotena v povrhnjico kože in jo obarva. Pri količini beta karotena, ki jo vsebuje Braunemon lahko pride do blage obarvanosti, kar daje koži lep, privlačen odtenek zdrave kože. Tako naložen beta karoten deluje kot  provitamin A služi telesu tudi kot zaloga vitamina A.

Kako uporabljati Braunemon? Preprosto!

Optimalni učinek je dosežen ob zadostni akumulaciji aktivnih substanc v koži. Priporočljivo je uživati Braunemon vsaj 2-3 tedne pred pričakovano daljšo izpostavljenostjo soncu in nadaljevati v celotnem obdobju sončenja.  Najboljši učinek dosežemo, če ga uživamo celo leto.

Vsebino omogoča Jata emona d. o. o.

Ne spreglejte

Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več
Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Pri nas zboli skoraj 1.600 žensk na leto, v večini primerov se to zgodi
Preberi več
Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več