Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja. Sončenje, bolj natančno UV žarki povzročajo kar 80 % vidnih znakov staranja kože.

Kaj so UV- in drugi žarki?

Sončno sevanje je sestavljeno iz žarkov različnih valovnih dolžin. Infrardeče sevanje čutite kot toploto in niso nevarni. Pri sončenju so nevarni UV-žarki A in B. UVB sevanje je najbolj intenzivno sredi dneva in povzroča opekline. UVA sevanje pa deluje ves dan in ne povzroča opaznih opeklin, je pa kljub temu nevarno, saj povzroča poškodbe globjih struktur kože.

Kaj se dogaja v koži pod vplivom UV žarkov?

UV-žarki s svojo energijo poškodujejo strukture kože. Pri tem nastajajo reaktivne snovi, radikali, ki še naprej poškodujejo molekule v koži. Radikali poškodujejo strukture v koži, kot so kolagen, elastin in druge strukture, ki dajejo koži obliko in prožnost. Poškodujejo tudi DNK, kar lahko povzroča mutacije v dednem zapisu in vodi v razvoj malignih sprememb (maligni melanom in druge vrste kožnih rakov).

Kaj lahko storite?

Za pridobivanje lepe barve pa tudi preskrbo z vitaminom D naj bo sončenje predvsem zmerno in postopno. To pomeni:

  • izogibajte se soncu med 10. in 16. uro,
  • uporabljajte klobuk s širokimi krajci in zaščitno obleko,
  • redno in obilno nanašajte kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 ali več,
  • pijte dovolj tekočine,
  • uživajte snovi z antioksidativnim učinkom, kot so na primer beta karoten, vitamin C, vitamin E in riboflavin ki pripomorejo k zmanjšanju poškodb kože.
zaščita kože

Slika: Celostna zaščita kože

Ali so kreme za sončenje dovolj?

Kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (30+) pri redni in obilni uporabi nudijo zelo visoko zaščito. Njihova pomanjkljivost je v tem, da jih uporabniki ne uporabljamo dovolj pogosto in pravilno.

Zaščita kože od znotraj z Braunemonom je dodatna zaščita, ključna prednost je, da so zaščitne snovi naložene v koži in zato delujejo ves dan, tudi takrat, ko se niste namazali s kremo za sončenje ali pa se je ta izprala v vodi. Najboljši učinek boste dosegli s kombinacijo zaščite od zunaj z zaščito od znotraj.

Kako Braunemon deluje?

Koža je oksidativnemu stresu zaradi delovanja sončnih žarkov še posebej izpostavljena. Braunemon® je prehransko dopolnilo z beta karotenom in antioksidanti (vitamin E, C in riboflavin), ki imajo vlogo pri zaščiti celic pred radikali, ki nastanejo v koži pod vplivom UV-A in UV-B žarkov.

Ali je res, da lahko uživanje Braunemon-a tudi obarva kožo?

Temu pojavu pravimo karotenoderma. Gre za nalaganje beta karotena v povrhnjico kože in jo obarva. Pri količini beta karotena, ki jo vsebuje Braunemon lahko pride do blage obarvanosti, kar daje koži lep, privlačen odtenek zdrave kože. Tako naložen beta karoten deluje kot  provitamin A služi telesu tudi kot zaloga vitamina A.

Kako uporabljati Braunemon? Preprosto!

Optimalni učinek je dosežen ob zadostni akumulaciji aktivnih substanc v koži. Priporočljivo je uživati Braunemon vsaj 2-3 tedne pred pričakovano daljšo izpostavljenostjo soncu in nadaljevati v celotnem obdobju sončenja.  Najboljši učinek dosežemo, če ga uživamo celo leto.

Vsebino omogoča Jata emona d. o. o.

Ne spreglejte

korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več