Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja. Sončenje, bolj natančno UV žarki povzročajo kar 80 % vidnih znakov staranja kože.

Kaj so UV- in drugi žarki?

Sončno sevanje je sestavljeno iz žarkov različnih valovnih dolžin. Infrardeče sevanje čutite kot toploto in niso nevarni. Pri sončenju so nevarni UV-žarki A in B. UVB sevanje je najbolj intenzivno sredi dneva in povzroča opekline. UVA sevanje pa deluje ves dan in ne povzroča opaznih opeklin, je pa kljub temu nevarno, saj povzroča poškodbe globjih struktur kože.

Kaj se dogaja v koži pod vplivom UV žarkov?

UV-žarki s svojo energijo poškodujejo strukture kože. Pri tem nastajajo reaktivne snovi, radikali, ki še naprej poškodujejo molekule v koži. Radikali poškodujejo strukture v koži, kot so kolagen, elastin in druge strukture, ki dajejo koži obliko in prožnost. Poškodujejo tudi DNK, kar lahko povzroča mutacije v dednem zapisu in vodi v razvoj malignih sprememb (maligni melanom in druge vrste kožnih rakov).

Kaj lahko storite?

Za pridobivanje lepe barve pa tudi preskrbo z vitaminom D naj bo sončenje predvsem zmerno in postopno. To pomeni:

  • izogibajte se soncu med 10. in 16. uro,
  • uporabljajte klobuk s širokimi krajci in zaščitno obleko,
  • redno in obilno nanašajte kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 ali več,
  • pijte dovolj tekočine,
  • uživajte snovi z antioksidativnim učinkom, kot so na primer beta karoten, vitamin C, vitamin E in riboflavin ki pripomorejo k zmanjšanju poškodb kože.
zaščita kože

Slika: Celostna zaščita kože

Ali so kreme za sončenje dovolj?

Kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (30+) pri redni in obilni uporabi nudijo zelo visoko zaščito. Njihova pomanjkljivost je v tem, da jih uporabniki ne uporabljamo dovolj pogosto in pravilno.

Zaščita kože od znotraj z Braunemonom je dodatna zaščita, ključna prednost je, da so zaščitne snovi naložene v koži in zato delujejo ves dan, tudi takrat, ko se niste namazali s kremo za sončenje ali pa se je ta izprala v vodi. Najboljši učinek boste dosegli s kombinacijo zaščite od zunaj z zaščito od znotraj.

Kako Braunemon deluje?

Koža je oksidativnemu stresu zaradi delovanja sončnih žarkov še posebej izpostavljena. Braunemon® je prehransko dopolnilo z beta karotenom in antioksidanti (vitamin E, C in riboflavin), ki imajo vlogo pri zaščiti celic pred radikali, ki nastanejo v koži pod vplivom UV-A in UV-B žarkov.

Ali je res, da lahko uživanje Braunemon-a tudi obarva kožo?

Temu pojavu pravimo karotenoderma. Gre za nalaganje beta karotena v povrhnjico kože in jo obarva. Pri količini beta karotena, ki jo vsebuje Braunemon lahko pride do blage obarvanosti, kar daje koži lep, privlačen odtenek zdrave kože. Tako naložen beta karoten deluje kot  provitamin A služi telesu tudi kot zaloga vitamina A.

Kako uporabljati Braunemon? Preprosto!

Optimalni učinek je dosežen ob zadostni akumulaciji aktivnih substanc v koži. Priporočljivo je uživati Braunemon vsaj 2-3 tedne pred pričakovano daljšo izpostavljenostjo soncu in nadaljevati v celotnem obdobju sončenja.  Najboljši učinek dosežemo, če ga uživamo celo leto.

Vsebino omogoča Jata emona d. o. o.

Ne spreglejte

Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več
Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več