Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih?

Bolečine v križu vsako leto prizadanejo več miljonov ljudi, kar izčrpajoče vpliva na izvajanje dnevnih aktivnosti in povzroča globok občutek nemoči.

Bolečine v križu spremljajo simptomi mišične napetosti, zmanjšane mobilnost v hrbtenici, zmanjšane mišične moči in v določenih primerih tudi nevrološki simptomi mravljinčenja in odrvenelosti.

Poznamo več vzrokov za nastanek bolečin v križu – od mišičnega nesorazmerja in premajhne obremenilne kapacitete hrbtenice do diskus hernije in degenerativnih bolezni hrbtenice.

Ali ste vedeli, da je možen vzrok za bolečino v križu slaba vzdržljivost v moči rotacijskih stabilizatorjev? Glavna funkcija teh mišic je stabilizacija in slaba vzdržljivost povzroči povečanje obremenitev, ki se vršijo na hrbtenico.

Ali ste vedeli, da bolečine v križu nastanejo zaradi premajhne obremenilne kapacitete hrbtenice? To pomeni, da hrbtenica ni sposobna prenašati visokih stopenj obremenitev, ki se vršijo nanjo.

Specialisti za zdravljenje hrbtenice v kliniki Medicofit verjamejo v celostni pristop, v katerega združujejo diagnostiko, fizioterapijo in kineziologijo.

Kako vas vodijo do svobodnega gibanja brez bolečin in vaši hrbtenici povrnejo polno moč, gibalno funkcijo in odpornost ter kako poteka sodobna rehabilitacija bolečine v križu vam razkrivamo v nadaljevanju!

Najpogostejši vzroki za bolečine v križu

Predstavljamo vam najpogostejše vzroke za nastanek bolečin v križu:

 • Nateg mišice (Bolečina se pojavi, kadar pride do prevelikega raztega ali poškodbe obhrbteničnih mišic)
 • Nepravilno izvajanje vadbenih tehnik anti-rotacije in anti-laterofleksije (smeri gibanja, v katerih se giba hrbtenica)
 • Premajhna ali previsoka obremenilna kapaciteta hrbtenice
 • Porušeno mišično sorazmerje (nepravilno delovanje muskulature hrbtenice)
 • Diskus hernija (Izbočenje medvretenčnega diska med dvema vretencema, ki ponavadi utesni živčevje, ki izstopa iz hrbtenjače)
 • Degenerativne spremembe medvretenčne ploščice (Starost povzroči tanjšanje medvretenčne ploščice, kar vodi v nastanek bolečin v križu)
 • Išias (Utesnitev najdaljšega živca v telesu, kar povzroči nevrološke simptome, ki se občutijo od križa vse do prstov na nogi)
 • Spinalna stenoza (Zoženje hrbteničnega kanala, kar povzroči utesnitev živčevja in nevrološke simptome)
 • Osteoartritis (Bolezensko stanje, ki prizadene hrustanec v hrbtenici in sproži degenerativne spremembe)
 • Skolioza (Deformirana lega hrbtenice, ki povzroči bolečino v križu in celotnem kinetskem sistemu)

 

Celostno zdravljenje hrbtenice

Celostno zdravljenje bolečin v križu v kliniki Medicofit vključuje diagnostični pregled, akutno fizioterapijo, kineziologijo in postrehabilitacijo.

Diagnostični pregled

Med diagnostičnim pregledom se izvede anamneza, obrazlaga specialističnih izvidov, kliničnipregled, inspekcija in palpacija hrbtenice, meritve gibljivosti in artrokinematika, meritve mišične moči, ocena obremenilne kapacitete hrbtenice in opravijo se funkcionalni testi.

Začetek zdravljenja se prične na podlagi diagnostičnega poročila in prilagojenega fizioterapevtska programa zdravljenja.

Akutna fizioterapija

Najpomembnejša je pravilna izbira strokovnjaka fizioterapije, ki pozna specialno obravnavo hrbtenice.

Prva faza rehabilitacije zahteva akutno fizioterapijo, kjer se zmanjšajo bolečine v križu, zmanjšajo oteklino in vnetje, povečajo obseg gibljivosti in povečajo mišično moč obhrbteničnih mišic.

Akutno fizioterapevtsko zdravljenje se izvaja v kombinaciji protibolečinske in protivnetne terapije:

 • Manualno terapijo (terapijo prožilnih točk, sklepno mobilizacijo, miofascialno sproščanje),
 • Instrumentalno terapijo (TECAR terapija, SUMMUS LASER terapija, Diamagnetoterapija
 • Specialno fizioterapevtsko vadbo (krepitev obhrbteničnih mišic v vseh smereh gibanja).

Fizioterapevtski cilj pri zdravljenju bolečin v križu je vzpostaviti pravilno obremenilno kapaciteto hrbtenice in vzpostaviti ustrezno razmerje v delovanju mišic.

 

Kineziologija

Specialna kineziološka vadba je usmerjena v krepitev globokih stabilizacijskih mišic hrbtenice in krepitev fleksijskih in ekstenzijskih gibalnih vzorcev (npr. za lažje pobiranje vrečk s tal). Dodatno se izvaja vadba za povečanje gibljivosti v hrbtenici in vadba za izboljšanje proprioceptivnih sposobnosti.

Aplikacija testne baterije za hrbtenico se izvede na koncu rehabilitacije, kjer kineziologi pridobijo podatke o gibalni učinkovitosti hrbtenice.

Postrehabilitacija

Po uspešno zaključenem zdravljenju bolečin v križu se pacienti v kliniki Medicofit udeležijo vadbenega programa, ki aktivno zmanjšuje možnost ponovnega pojava starih bolečin.

Ker verjamejo v celostno zdravljenje vas v kliniki Medicofit vodijo od bolečin v križu do svobodnega gibanja brez bolečin!

Vaša pot do novega življenja.

 

 

Vsebino omogoča: Medicofit d.o.o.

 

Viri
Casiano, V. E., Sarwan, G., Dydyk, A. M., & Varacallo, M. (2023). Back Pain. In StatPearls. StatPearls Publishing.

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več