Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vam uide urin ob kašljanju, smehu, določenih športnih aktivnostih ali naporu? Potem je velika verjetnost, da imate stresno inkontinenco – najpogostejšo obliko urinske inkontinence. A naj vas oslabljen mehur ne ovira pri vaših vsakodnevnih aktivnostih. Za vas smo pripravili šest nasvetov, kako ostati aktivni kljub inkontinenci.

Kaj sploh je stresna inkontinenca?

A pojdimo po vrsti in začnimo pri tem, kaj sploh je stresna inkontinenca. O tej obliki inkontinence, ki jo poznamo tudi pod imenom inkontinenca ob naporu, govorimo, ko telesna aktivnost, kar je lahko že kihanje, kašljanje, smeh ali dvigovanje bremen, povzroči dodaten pritisk oz. stres na mehur in posledično uhajanje urina. Stresna inkontinenca torej nima nič skupnega s psihičnim stresom, kot bi lahko sklepali iz njenega imena.

Nekateri ljudje s stresno inkontinenco se srečujejo le z občasnim uhajanjem urina, ko jim ob naporu uide le nekaj kapljic. Spet drugi pa potem, ko enkrat urin začne uhajati, tega preprosto ne morejo zaustaviti.

Simptomi in vzroki stresne inkontinence

K stresni inkontinenci lahko prispeva več dejavnikov, med najpogostejšimi je oslabitev mišic medeničnega dna, zaradi česar te ne morejo podpirati pravilnega zapiranja mehurja in sečnice.

Med kašljanjem, kihanjem oz. aktiviranjem trebuha se poveča pritisk v trebušni votlini in takrat se mišicam medeničnega dna pošljejo impulzi, da se skrčijo in zaprejo sečnico ter zadnjično odprtino. Ker oslabljene mišice svoje naloge ne morejo pravilno opraviti, pride do nehotenega uhajanja urina.

Pri ženskah so šibke mišice medeničnega dna največkrat posledica hormonskih sprememb med nosečnostjo in menopavzo ali samega poroda. Pri moških pa je stresna inkontinenca poleg z oslabljenimi mišicami medeničnega dna pogosto povezana tudi s povečano prostato oz. je (začasna) posledica operacije prostate.

Šest nasvetov za ohranjanje aktivnega življenja

Žal je danes inkontinenca še vedno tabu in mnogi, ki se srečujejo z nehotenim uhajanjem urina, trpijo v tišini ter se zaradi zadrege izogibajo družabnemu življenju in aktivnostim.

A ob današnjem znanju in pripomočkih, ki so na voljo, ni treba, da je temu tako. Poleg tega aktiven življenjski slog pomembno vpliva na zdravje in dobro počutje. Kako ga lahko ohranimo, četudi imamo težave z oslabljenim mehurjem?

  • Izberite prava oblačila: Nosite prožna športna oblačila, predvsem hlače. Te bodo poleg za udobje poskrbele, da bo pripomoček (vložek ali vpojne hlačke) ostal na svojem mestu in vam nudil potrebno zaščito.
  • Izberite pravo aktivnost: Izogibajte se vadbam, ki povečujejo pritisk na trebušno votlino, kot so dvigovanje nog, počepi, trebušnjaki ali vadba z utežmi. Izberite aktivnosti, pri katerih odpirate prsni koš, podaljšujete hrbtenico, kot so na primer plavanje, kolesarjenje, joga …

Če se soočate z inkontinenco, je pomembno, da se informirate in poiščete nasvet pri svojem zdravniku ali farmacevtu. Kar do 70 % ljudi, ki živijo z inkontinenco, lahko občutno ublaži ali celo odpravi simptome. Poleg tega vam lahko zdravnik, če imate večje in pogostejše težave, določene pripomočke za inkontinenco predpiše na naročilnico za medicinske pripomočke oz. na recept.

  • Vzemite si čas za obisk stranišča: Včasih je lahko rešitev zelo preprosta. Pred začetkom vadbe pojdite na stranišče in poskrbite, da bo mehur med vadbo prazen.
  • Pijte dovolj vode: Pri inkontinenci, čeprav se morda na prvo žogo ne zdi tako, je zelo pomembno, da dovolj pijete. Dehidracija in posledično koncentriran urin dodatno draži mehur in še poslabša simptome inkontinence.
  • Okrepite mišice medeničnega dna: Mišice medeničnega dna, kot že omenjeno, kontrolirajo odpiranje in zapiranje mehurja in sečnice, zato z ustrezno vadbo poskrbite za njihovo dobro formo.
  • Izberite ustrezne pripomočke: Vpojni pripomočki za inkontinenco ne bodo odpravili vaših težav, bodo pa preprečili neprijetne zadrege z iztekanjem in neprijetnim vonjem. Poleg tega, da služijo svojemu namenu, pa z izbiro zračnih pripomočkov preprečite tudi neprijetne težave s kožo, ki so pogoste spremljevalke urinske inkontinence.

Izberite kakovostne, zračne in vpojne pripomočke

Pri izbiri pripomočkov bodite pozorni na to, da so narejeni iz zračnih materialov, ki omogočajo koži dihanje, so vpojni, da bodo preprečili iztekanje, ter da nevtralizirajo neprijeten vonj urina.

S pripomočki danskega proizvajalca Abena se boste počutili varno in samozavestno. V njihovi ponudbi najdete predloge oz. vložke za ženske Abena Light, predloge, prilagojene moški anatomiji, Abena Man ter vpojne hlačke za enkratno uporabo Abena Pants, ki so podobne običajnemu spodnjemu perilu.

Ne veste, kateri pripomoček za inkontinenco Abena izbrati? Lahko si pomagate z orodjem na tej povezavi ali pred nakupom naročite vzorec – popolnoma brezplačno. Za nasvet in pomoč so vam na voljo tudi strokovnjaki iz podjetja Abena-Helpi, na brezplačni telefonski številki  080 22 53.

Njihova široka ponudba pripomočkov vam omogoča, da najdete vse na enem mestu, ne glede na to, kolikokrat in kakšna količina urina vam uide ob naporu.

Ne odrecite se stvarem, ki vas osrečujejo. Sledite šestim nasvetom in poskrbite za kakovostne pripomočke, s katerimi se boste počutili varno in samozavestno!

 

 

 

Vsebino omogoča Abena Helpi, d. o. o.

 

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več