Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene, ki so po naravi šibkejši ali kot posledica prehodnih kirurških posegov. Trebušne kile zdravimo kirurško – odprto ali laparaskopsko.

Avtor: Prim. Valentin Sojar, dr. med., specialist kirurg, direktor MC Iatros

Pomembno

Najhujši zaplet trebušnih kil je vkleščenje, ko se organ ali del organa zatakne v kilni odprtini, kar povzroči motnje v prekrvavitvi. Pacient čuti močno bolečino in ne more potisniti kilne vsebine nazaj v trebuh. Potreben je nujen kirurški poseg za rešitev zdravja in včasih življenja. Kirurško zdravljenje v nujnem stanju ima več zapletov, zato se svetuje preventiven kirurški poseg.


Ingvinalna ali dimeljska kila je lahko prirojena ali pridobljena. Prirojene kile se pokažejo takoj ob rojstva ali kmalu po tem. Zdravljenje je kirurško, okrevanje je kratko in možnost ponovitve redka. Pridobljene dimeljske kile se pojavijo kasneje, po 20 letu starosti, pogostejše pri moških, ker se pojavi ob šibki točki, kjer iz mošnje potekajo semenovod in krvne žile. Pri starejših, suhih ženskah je mogoč pojav stegenske (femoralne) kile.

Popkovna kila se pojavi ob ali v popku, lahko prirojena ali pridobljena. Pogostejša je pri ženskah, ki so rodile ter pri ljudeh s preveliko telesno težo. Prirojene popkovne kile se včasih zazdravijo same, sicer je potreben kirurški poseg. V kolikor popkovne kile ne operiramo, se s časom povečuje, še posebej pri debelih osebah.

Pooperativne trebušne kile nastanejo lahko pri do 30% pacientih po kirurških posegih na trebuhu, pogosteje pri starejših, s pridruženimi boleznimi ali kašljem. Kirurško zdravljenje je odvisno od več dejavnikov in ni vedno priporočeno.


Pristop k zdravljenju kile

Anamneza in klinični pregled

Pri pregledu kirurg ugotovi mesto nastanka kile, velikost in ali se vsebina lahko potisne nazaj v trebuh. Pri nejasni situaciji opravimo ultrazvočno preiskavo trebušne stene, ki natančno pokaže lastnosti kile.

Zdravljenje trebušnih kil

Za izbiro pravega načina sledimo smernicam evropskega združenja za zdravljenje trebušnih kil. Kirurški poseg je mogoče opraviti klasično ali laparoskopsko. V večini primerov dodamo ojačitev trebušne stene z mrežico kar zmanjša možnost ponovitve kile. Operacija lahko poteka v lokalni, regionalni ali splošni anesteziji, odvisno od mesta in velikosti kile, načina kirurškega zdravljenja in želje pacienta. Za kirurško zdravljenje se ne odločimo pri bolnikih, ki imajo hude pridružene bolezni.

Laparoskopske operacije imajo določene prednosti pred klasičnimi. Poseg poteka v splošni anesteziji, kirurg skozi tri majhne odprtine namesti mrežico z notranje strani. Pacienti po posegu hitreje in z manj bolečinami okrevajo, kozmetični učinek je boljši. Laparoskopsko operacijo priporočamo pri bolnikih z obojestransko kilo, pri ponovitvah kil ter pri ženskah. Laparoskopsko korekcijo v naši ustanovi opravimo samoplačniško.

Popkovne kile oskrbimo običajno na odprt način z rezom ob kilni odprtini v splošni anesteziji. Manjše kile oskrbimo s šivanjem trebušne stene, pri večjih kilah uporabimo mrežico za učvrstitev oslabele stene.

Pooperativne kile običajno zdravimo z rezom po stari brazgotini, šivanjem trebušne stene ter vstavitvijo mrežice v splošni anesteziji. Mogoča je tudi laparoskopska operacija.

Zapleti po posegu in ponovitve kil

Zgodnji zapleti so krvavitev in vnetje. Možnost ponovitve je od 2 % pa tudi do 30 %. Ponovitev se pogosteje pojavi pri pacientih s prekomerno telesno težo, pridruženimi boleznimi, kroničnim kašljem in pri starejših. Kronična bolečina je pogostejša pri klasični korekciji dimeljske kile.

Postopek zdravljenja trebušnih kil v MC Iatros

Pacientom predstavimo možne metode ter se skupaj dogovorimo za način anestezije in posega. Pacient pred posegom opravi določene preiskave pri osebnem zdravniku ter pridobi morebitna dodatna mnenja specialistov. Sprejem pacienta v dnevno bolnišnico je na dan posega zjutraj, zvečer je pacient že odpuščen domov. Ob odpustu prejme navodila glede jemanja analgetikov ter drugih zdravil. Poučimo ga o načinu prehranjevanja in odvajanja ter o načinu telesnih aktivnosti.

Po posegu svetujemo stalež, ki je odvisen od mesta kile, načina posega, starosti in od dela, ki ga posameznik opravlja. Priporočeno je, da pacient po klasični operaciji 4 do 6 tednov ne izvaja večjih telesnih naporov. Po laparoskopskih posegih je ta čas lahko krajši. V nekaterih primerih se priporoča uporaba kilnega pasu 3 do 4 mesece.

V MC Iatros letno opravimo do 250 korekcij trebušnih kil, klasično in laparoskopsko. Pri načinu oskrbe sledimo mednarodnim smernicam. Klasične posege zadnja leta dosledno izvajamo po preizkušeni metodi Liechtenstein. Rezultate dela skrbno sledimo preko mednarodnega registra Herniamed. Pri laparoskopski operacijah dimeljskih kil do sedaj nismo opažali ponovitve, pri klasični metodi pa je pojav ponovitve znotraj pričakovanih 2 %. Naši pacienti oskrbo v okviru dnevne bolnišnice ocenjuje z odlično in zelo dobro. (Anketa o  zadovoljstvu 2022).

 

 

Vsebino omogoča: Iatros – Dr. Košorok d.o.o.

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več