Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako poteka rehabilitacija in kakšne so možnosti uspešnega okrevanja?

Spondilolisteza se nanaša na anteriorio, lateralio ali posteriorio zdrs zgornjega vretenca preko sosednjega spodnjega vretenca in se pogosto ločuje glede na vzročno etiologijo. Stanje se v začetnih stopnjah pogosto pokaže z bolečinami v spodnjem delu hrbta in nevrogeno klavdikacijo, ki se poslabša pri iztegovanju (ekstenziji) hrbtenice ali večji fizični aktivnosti.

Ali ste vedeli, da je operacija pri spondilolistezi redko potrebna? Dejansko lahko 70-90 % športnikov pričakuje vrnitev k normalnim športnim aktivnostim v 3-6 mesecih samo s konservativnim zdravljenjem.

Za primerno postavitev diagnoze je potrebna podrobna zdravstvena anamneza in telesni pregled, skupaj z ustrezno slikovno diagnostiko. Prva izbira zdravljenja je vedno konservativna in vključuje obvladovanje bolečin s specialno fizioterapijo. Kako poteka zdravljenje v kliniki Medicofit, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Kaj je spondilolisteza?

Spondilolisteza je stanje, ki se pojavi, ko eno telo vretenca zdrsne glede na sosednje telo vretenca, kar povzroči radikularno ali mehansko bolečino in simptome. Razvrstimo jo glede na stopnjo zdrsa enega telesa vretenca na sosednje (1.-5.stopnja).

Spondilolisteza se lahko pojavi zaradi kakršne koli patološke bolezni, ki lahko oslabi oporo, ki ohranja vretenca poravnana v srednji liniji hrbtenice.

Trenutne ocene razširjenosti so 6-7 % za istmično spondilolistezo pri mlajših od 18. leta starosti in do 18 % za degenerativno obliko pri odraslih, ki opravijo magnetno resonanco ledvene hrbtenice.

  1. stopnja bolezni predstavlja kar 75 % vseh primerov. Najpogosteje se spondilolisteza pojavi na ravni L5-S1 s premikom telesa vretenca L5 v smeri naprej na telo vretenca S1. Druga najpogostejša lokacija je raven L4-5.

Zakaj nastane spondilolisteza?

Spondilolisteza se običajno uvršča med pet glavnih etiologij: degenerativno, istmično, travmatsko, displastično ali patološko.

Degenerativna spondilolisteza nastane zaradi degenerativnih sprememb v hrbtenici brez okvare v pars interarticularis. Običajno je povezana s kombinirano degeneracijo fasetnih sklepov in diska, ki vodi v nestabilnost in premikanje enega telesa vretenca naprej glede na sosednje telo vretenca.

Istmična spondilolisteza je posledica okvar v pars interarticularis in je pogosta pri mlajši populaciji. Vzrok za nastanek isthmične spondilolisteze ni znan, študije pa nakazujejo, da gre za posledice mikrotravme v adolescenci, povezane s športi, kot so rokoborba, nogomet in gimnastika, kjer prihaja do ponavljajočega se iztegovanja ledvenega dela.

Travmatska spondilolisteza se pojavi po zlomu pars interarticularis ali fasetnih sklepov in je najpogostejša po poškodbi hrbtenice.

Displastična spondilolisteza je prirojena in se pojavi zaradi spremembe orientacije fasetnih sklepov v nenormalno postavitev.  Pri displastični spondilolistezi so fasetni sklepi usmerjeni bolj sagitalno kot pa tipično koronarno.

Patološka spondilolisteza je lahko posledica sistemskih vzrokov, kot so motnje kostnega ali vezivnega tkiva, ali žariščnega procesa – vključno z okužbo, neoplazmo ali iatrogenim izvorom.

Pri mladih športnikih je dobro dokumentirano povečano tveganje za razvoj spondilolize, ki pozneje napreduje v spondilolistezo. Ti bolniki imajo običajno enostransko bolečino v križu, ki se zmanjša s počitkom. Pri športnikih, ki se ukvarjajo s športi, kjer prihaja do velikih zasukov v ledveni hrbtenici, je tveganje za zdrs vretenca še posebej povečano.

Kakšne simptome povzroča spondilolisteza?

Bolniki s spondilolistezo pogosto nimajo očitnih simptomov. Stanje se lahko včasih odkrije šele po rentgenskem slikanju zaradi nepovezane poškodbe ali drugega patološkega stanja.

Kadar se simptomi pojavijo, je najpogostejši prav bolečina v spodnjem delu hrbta. Ta bolečina lahko podobna občutku ob mišičnemu naporu, seva v zadnjico in zadnji del stegen in se poslabša z aktivnostjo in izboljša s počitkom.

Pri bolnikih s spondilolistezo lahko mišična napetost povzroči dodatne znake in simptome:

  • otrdelostjo hrbta
  • napetostjo v zadnjih stegenskih mišicah (hamstrings)
  • težave pri hoji ali v dolgotrajnem stoječem položaju

Bolniki s spondilolistezo, ki imajo visoko stopnjo zdrsa lahko izkusijo tudi nevrološko simptomatiko, kot so mravljinčenje, odrevenelost ali šibkost v eni ali obeh nogah. Ti simptomi so posledica pritiska na korenino hrbteničnega živca, ko ta izstopa iz hrbteničnega kanala v bližini zdrsa vretenca.

Ali je pri spondilolistezi potrebna operacija?

Spondilolisteza na srečo v večini primerov ni resno ali nevarno stanje, če v primernem času pričnemo s fizioterapevtskim zdravljenjem. Večina bolnikov s spondilolistezo ima malo ali celo nič simptomov.

Stanje postane zaskrbljujoče šele, ko se pri bolnikih pojavijo pridruženi simptomi zaradi stiskanja živcev (radikulopatije), degeneracije diska ali osteoartritisa.

Pri spondilolistezi I. in II. stopnje se zdravljenje običajno začne s konzervativnim pristopom, ki vključuje protibolečinska zdravila, terapevtsko vadbo, trakcijo, opornice in zmeren počitek.

Le pri približno 10% mlajših bolnikov s spondilolistezo nizke stopnje, konzervativno zdravljenje ni uspešno in potrebujejo kirurški poseg. Za kirurško zdravljenje ni dokončnih standardov – običajno vključuje različne kombinacije dekompresije in spinalne fuzije.

Kako poteka zdravljenje sponidlolisteze v kliniki Medicofit?

Spondilolistezo je vedno potrebno najprej zdraviti s konzervativno terapijo, ki vključuje fizikalno terapijo, počitek, zdravila ali opornice.

Program rehabilitacijske vadbe mora biti zasnovan tako, da izboljša mišično ravnotežje in ne le mišično moč. V kliniki Medicofit smo pripravili celostni načrt zdravljenja spondilolisteze, kjer so v zdravljenje vključeni strokovnjaki fizioterapije in kineziologije.

Akutna fizioterapija

Spondilolisteza je stanje, ki zahteva skrbno in prilagojeno fizioterapevtsko zdravljenje. Cilj terapevtskih pristopov je zmanjšati bolečino, okrepiti mišice okoli hrbtenice ter izboljšati gibljivost. V kliniki Medicofit smo predani uporabi najsodobnejših fizioterapevtskih naprav in terapij, ki pospešujejo naravne procese celjenja.

Manualna terapija ima ključno vlogo pri zdravljenju spondilolisteze. Sklepna mobilizacija in mobilizacija mehkih tkiv s pomočjo specialnih ročnih tehnik lahko zmanjšata bolečino, sprostita napetost v mišicah ter izboljšata gibljivost prizadetega območja. Mobilizacija sklepov prispeva k izboljšanju gibljivosti hrbtenice in zmanjša okorelost.

V kliniki Medicofit v rehabilitacijo integriramo terapijo TECAR, Summus LASER, diamagnetoterapijo PERISO, ultrazvočno terapijo in druge napredne terapevtske pristope. Instrumentalna terapija je popolnoma neboleča, zaznavni učinki pa so vidni že po nekaj obiskih.

Postopno uvajanje vaj za krepitev mišic okoli hrbtenice, zlasti globokih trebušnih in hrbtnih mišic, je ključnega pomena. To pomaga stabilizirati hrbtenico in zmanjšati pritiske na premikajoče se vretence. Posebna pozornost je namenjena krepitvi mišic trupa, ki zagotavljajo stabilizacijo hrbtenice.

Raztezne vaje so prilagojene za izboljšanje gibljivosti hrbtenice, olajšanje gibanja in zmanjšanje napetosti v mišicah. Ob zadovoljivi umiritvi simptomatike in napredku, sledi kineziološka faza zdravljenja, ki je namenjena krepitvi hrbtenice in celotnega telesa.

Kineziološka vadba za hrbtenico

Spondilolisteza predstavlja kompleksen izziv, vendar lahko s specialno terapevtsko vadbo dosežemo izredno dobre rezultate. Kombinacija gibanja, korekcije drže, terapevtske vadbe in prepoznavanja funkcionalnih vzorcev je ključna za doseganje optimalnih rezultatov.

Rehabilitacijski program vadbe je osredotočen na izboljšanje ravnotežja mišic, ne zgolj na njihovo krepitev. Izvajajo se izometrične in izotonične vaje, ki usmerjajo pozornost na stabilizacijo trupa. Te tehnike ne le krepijo mišice, temveč igrajo tudi ključno vlogo pri zmanjševanju bolečine.

Krepitev glavnih mišic trupa: Poseben poudarek je namenjen krepitev glavnih mišic trupa, ki imajo ključno vlogo pri stabilizaciji hrbtenice. S pravilno izvedenimi vajami se zmanjšujejo sile ekstenzije na ledveni hrbtenici, s čimer se zmanjšuje bolečina.

Stabilnost jedra in zmanjševanje bolečine: Cilj raztezanja in krepitve mišic je zmanjšati sile raztezanja na ledveni del hrbtenice zaradi zategnjenosti agonističnih mišic, šibkosti antagonističnih mišic ali obojega, kar lahko povzroči zmanjšanje ledvene lordoze.

Raztezne vaje za gibljivost: Raztezne vaje za stegenske mišice, mišice kolkov in ledvene paraspiralne mišice so ključne za izboljšanje gibljivosti pacienta. Pravilno izvedene tehnike raztezanja prispevajo k sprostitvi napetosti in povečanju obsega gibanja.

Vadba za ravnotežje, propriocepcijo in koordinacijo: Ob zadostnem napredku vključujemo tudi vadbo za ravnotežje, propriocepcijo in koordinacijske spretnosti. To ne le krepi mišice, temveč tudi izboljšuje sposobnost telesa za vzdrževanje stabilnosti v različnih položajih.

Po uspešno zaključeni rehabilitaciji svoje paciente vključimo še v preventivni program kineziološke vadbe, ki je namenjen dolgoročnemu vzdrževanju optimalnega stanja vaše hrbtenice.

 

V kliniki Medicofit ne iščemo hitrih rešitev, temveč zagotavljamo trajne rezultate.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!

Vsebino omogoča: Medicofit d. o. o.

 

 

Viri in literatura

Wiltse L. L. (1975). Spondylolisthesis. The Western journal of medicine, 122(2), 152–153. https://www.hss.edu/condition-list_spondylolisthesis.asp

Gagnet P, Kern K, Andrews K, Elgafy H, Ebraheim N. Spondylolysis and spondylolisthesis: a review of the literature. J Orthop. 2018;15(2):404–407. doi: 10.1016/j.jor.2018.03.008.

Tenny S, Gillis CC. Spondylolisthesis. [Updated 2023 May 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430767/

Vanti C, Ferrari S, Guccione AA, Pillastrini P. Lumbar spondylolisthesis: STATE of the art on assessment and conservative treatment. Arch Physiother. 2021 Aug 9;11(1):19. doi: 10.1186/s40945-021-00113-2.

Kalichman, L., & Hunter, D. J. (2008). Diagnosis and conservative management of degenerative lumbar spondylolisthesis. European spine journal : official publication of the European Spine Society, the European Spinal Deformity Society, and the European Section of the Cervical Spine Research Society17(3), 327–335. https://doi.org/10.1007/s00586-007-0543-3

García-Ramos, C. L., Valenzuela-González, J., Baeza-Álvarez, V. B., Rosales-Olivarez, L. M., Alpízar-Aguirre, A., & Reyes-Sánchez, A. (2020). Lumbar degenerative spondylolisthesis II: treatment and controversies. Espondilolistesis degenerativa lumbar II: tratamiento y controversias. Acta ortopedica mexicana34(6), 433–440.

García-Ramos, C. L., Valenzuela-González, J., Baeza-Álvarez, V. B., Rosales-Olivarez, L. M., Alpizar-Aguirre, A., & Reyes-Sánchez, A. (2020). Degenerative spondylolisthesis I: general principles. Espondilolistesis degenerativa lumbar I: principios generales. Acta ortopedica mexicana34(5), 324–328.

Akkawi, I., & Zmerly, H. (2022). Degenerative Spondylolisthesis: A Narrative Review. Acta bio-medica : Atenei Parmensis92(6), e2021313. https://doi.org/10.23750/abm.v92i6.10526

Andrew K. Chan, Viraj Sharma, Leslie C. Robinson, Praveen V. Mummaneni, Summary of Guidelines for the Treatment of Lumbar Spondylolisthesis, Neurosurgery Clinics of North America, Volume 30, Issue 3, https://doi.org/10.1016/j.nec.2019.02.009/

Spondylolisthesis: https://www.physio-pedia.com/Spondylolisthesis

 

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več