Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali začetnik, je pomembno, da vas aktivnost poživi, pozitivno vpliva na vaše počutje in motivira pri doseganju zastavljenih ciljev.

Večina ljudi namreč po začetnem navdušenju nad aktivnostjo obupa prav zaradi pomanjkanja motivacije. Ta pa je največkrat poleg z nerealnimi pričakovanji glede hitrega doseganja rezultatov povezana tudi z različnimi poškodbami ali bolečinami v mišicah.

Zloglasni »muskelfiber« je namreč precej pogost spremljevalec aktivnosti in tako velikokrat tudi razlog, da športne copate po začetnem navdušenju hitro postavimo nazaj v kot.

Gre za bolečino, ki se pojavi nekaj ur oz. lahko dan ali dva po vadbi in je posledica mikropoškodb mišičnih vlaken.

Štirje koraki za aktivnosti brez »muskelfibra«

Kako lahko omilimo ali preprečimo tovrstne bolečine v mišicah?

  • Zdrava mera je ključ do uspeha tudi pri športnih aktivnostih: lotite se jih postopoma in imejte v mislih svojo pripravljenost. Pred začetkom vedno poskrbite tudi za ogrevanje mišic, po koncu vadbe pa za  razteg.
  • Poskrbite za dovoljšno hidracijo in povečan vnos beljakovin.
  • Bolečine lahko omilite z masažo razbolelega tkiva, ki pospeši pretok krvi v mišice.
  • Pospešite prekrvavitev razbolelih delov telesa po vadbi s knajpanjem (izmenjavanje vroče in hladne vode pod prho), odlična rešitev pa so tudi hladilni geli.

 

Hladilni gel Abena Active gel, proizveden na Danskem, kožo hkrati hladi in poživlja. Nanesemo ga lahko neposredno na boleče predele pred, med in po aktivnosti. Zaradi kombinacije vode in eteričnih olj, kot so poprova meta, evkaliptus in mentol, zagotavlja hlajenje, ki počasi preide v blago segrevanje. To je posledica izboljšane prekrvavitve tkiv, ki je ključna za omilitev oz. odpravo neprijetnih bolečin v mišicah.

Kaj pa neprijetne odrgnine kože?

Druga neprijetnost, ki se nam lahko zgodi med športnimi aktivnostmi, pa so boleče odrgnine kože. Potenje v kombinaciji s trenjem kože ob kožo ali kože ob (športno) oblačilo pripelje do draženja kože, odrgnin ali celo vnetij.

Tek, kolesarjenje, pohodništvo in še mnoge druge aktivnosti vključujejo ponavljajoče se gibe ter povečajo trenje kože na kožo ali kože ob oblačilo. Odrgnine na zadnjici, na notranji strani stegen, pod pazduhami, pri na primer dolgotrajnem teku pa tudi na prsnih bradavicah so športno aktivnim dobro poznane. Vendar jih lahko preprečimo.

Kako? Z zaščitnim mazilom Skincare Ointment, danskega podjetja Abena. To mazilo vsebuje 41 % maščob ter sestavine, ki kožo pomirjajo in negujejo. Omogoča dobro zračenje in regeneracijo kože, obenem pa na koži ustvari zaščitni sloj, ki naredi mehansko zaščito in tako zmanjša trenje. V primeru že nastale odrgnine se lahko mazilo uporabi le pri suhi in površinski poškodbi kože.

 

Ne dovolite, da vam neprijetnosti s kožo vzamejo voljo do aktivnosti

Naj ne bodo neprijetnosti, kot so bolečine v mišicah in poškodbe kože, vaš izgovor za opustitev vadbe. Ostanite motivirani, poskrbite za zaščito kože in preprečite bolečine v mišicah s kakovostnimi izdelki za športne navdušence Abena.

 

 

Vsebino omogoča: Abena Helpi, d. o. o.

 

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
O fekalni inkontinenci govorimo, ko imamo v mislih težave kot so nehoteno uhajanje vetrov in blata ali nezmožnost, da bi
Preberi več