Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo in se sprašujete kako naprej? Ali ste morda opazili, da se ti simptomi postopoma razvijajo in povzročajo šibkost ter bolečine v vaših mišicah?

Vnetne miopatije so skupina redkih bolezni, ki vključujejo kronično (dolgotrajno) vnetje mišic, njihovo oslabelost in v nekaterih primerih tudi mišične bolečine.

Gre za redke avtoimunske bolezni, pri katerih imunski sistem napade lastne mišice in povzroči njihov propad. Najpogostejši obliki vnetnih miopatij sta dermatomiozitis in polimiozitis, ki povzročata oslabelost mišic – običajno v predelu vratu, ramen in bokov.

Morda vas bo presenetilo, toda bolezen se lahko pojavi pri ljudeh vseh starosti. Otroci običajno zbolijo med 5. in 10. letom starosti, odrasli pa med 40. in 50. letom, med katerimi je kar 2-krat več žensk.

Pri Medicofit – Ljubljanski zasebni kliniki za fizioterapijo – smo za vas pripravili celostni program zdravljenja vnetnih mišičnih bolezni, ki je prilagojen vsakemu posamezniku. Kako vas vodimo od bolezni do življenja brez bolečin, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Kaj so vnetne miopatije?

Vnetne miopatije so redke avtoimunske bolezni, ki vplivajo na mišično tkivo. Te bolezni se pojavijo, ko imunski sistem telesa napada lastno mišično tkivo in povzroči vnetje v mišicah. Posledica tega vnetja je šibkost mišic, bolečine ter včasih tudi kožne spremembe.

Obstaja več različnih vrst vnetnih miopatij, vključno s polimiozitisom, dermatomiozitisom, inkluzijsko miopatijo in drugimi. Polimiozitis prizadene zgolj mišice (brez vnetja kože), medtem ko so pri dermatomiozitisu prisotne tudi kožne spremembe.

Vnetne miopatije se običajno pojavijo nenadoma ali postopoma in povzročajo šibkost mišic, kar lahko omejuje gibljivost in sposobnost izvajanja vsakodnevnih aktivnosti – hoja, vstajanje iz stola, česanje las.

Vnetne miopatije potekajo v zagonih in remisijah, vendar jih nikoli ne moremo popolnoma ozdraviti – zato je ključno, da se bolezen čimprej prepozna in se pacienti vključijo v rehabilitacijo.

Zdravljenje vnetnih miopatij običajno zelo dolgotrajno in vključuje uporabo zdravil ter specialno fizioterapijo, ki pomaga obvladovati simptome, upočasni napredovanje bolezni ter izboljša kakovost življenja bolnikov. Kako poteka zdravljenje v kliniki Medicofit vam predstavljamo v nadaljevanju.

Kakšne simptome povzročajo vnetne miopatije?

Najpogostejši simptomi vnetnih miopatij vključujejo postopno izgubo moči v mišicah, šibkost v mišicah bliže trupu (proksimalnih mišičnih skupinah) in mišične bolečine.

Polimiozitis

Najpogostejši simptom polimiozitisa je postopna izguba moči v mišicah, ki so bliže trupu (proksimalne mišične skupine). Prizadetost mišic je običajno simetrična in zajema mišice vratu, ramen, trupa, bokov in stegen.

Sprva se simptomi najpogosteje kažejo v spodnjih udih, kar povzroči težave pri hoji po stopnicah, vstajanju s stola ter občutek nemoči v vratnih mišicah.

Šibkost v distalnih mišicah (mišicah, ki so bolj oddaljene od trupa) je manj pogosta in se običajno pojavi v poznejših fazah bolezni.

Bolečine v mišicah (mialgije) se pojavijo pri približno polovici bolnikov, vendar so običajno blage. V poznejših fazah bolezni lahko pride do atrofije mišic (zmanjšanja mišične mase) in kontraktur (nepravilnih skrčitev mišic), kar je značilno za to bolezen.

Dermatomiozitis

Dermatomiozitis je bolezen, ki prizadene mišice in kožo. Pri tej bolezni so mišice simetrično prizadete, še posebej proksimalne mišice, kot so mišice ramena, medenice in vratu.

To povzroči oslabelost mišic, ki se lahko razlikuje po intenzivnosti. Poleg oslabelosti se pri bolnikih z pogosto pojavijo tudi mišične bolečine (mialgije), ki so nekoliko hujše kot pri polimiozitisu.

Distalne mišice (mišice, ki so bolj oddaljene od trupa) so prizadete manj pogosto, pri približno 25% bolnikov pa se pojavi tudi oslabelost distalnih mišic in mišic v žrelu in požiralniku.

Poleg mišičnih težav so značilne tudi kožne spremembe, ki se običajno pojavijo na obrazu, prsnem košu, vratu, komolcih, rokah in kolenih. Na obrazu je pogosto prizadeta zgornja veka, kar se kaže kot rdečevijolična koža, imenovana heliotropni izpuščaj.

Katere mišice prizadenejo vnetne miopatije?

Vnetne miopatije lahko vplivajo na različne mišične skupine, vendar so pogosto prizadete mišice, ki se nahajajo proksimalno (ob trupu) in ob sklepih ter so ključne za gibanje okončin. Najpogosteje so prizadete:

  • Mišice ramenskega obroča: To so mišice, ki omogočajo gibanje rok in ramen. Prizadetost teh mišic lahko povzroči težave pri dvigovanju in premikanju rok.
  • Mišice stegna in bokov: Mišice v predelu stegna in bokov so pomembne za stabilnost in gibljivost medenice, hojo, dvigovanje nog in vstajanje.
  • Mišice vratu: Mišice vratu omogočajo premikanje glave in vratu. Prizadetost teh mišic lahko povzroči težave pri obračanju in dvigovanju glave iz podlage (v postelji).
  • Mišice trupa: Mišice v trupa so pomembne za ohranjanje stabilnosti jedra telesa. Prizadetost teh mišic lahko vpliva na telesno držo in biomehaniko hoje.
  • Diafragma: Diafragma je osnovna mišica, ki nam omogoča dihanje. Pri hujših stopnjah miopatij lahko pride do prizadetosti diafragme, kar lahko povzroči težave pri dihanju.

Pomembno je omeniti, da so lahko pri različnih posameznikih obolele različne mišične skupine, zato je zdravljenje v kliniki Medicofit vedno individualno prilagojeno. V kliniki Medicofit skozi celostni program rehabilitacije pomagamo okrepiti vaše celotno telo, ne le prizadetih mišic.

Kako diagnosticiramo in zdravimo vnetne miopatije?

Za diagnosticiranje vnetnih miopatij se uporabljajo več meril, vključno s kliničnimi znaki, laboratorijskimi testi, elektromiografijo ter mišično biopsijo.

Pomembni klinični znaki vključujejo postopno oslabelost mišic, še posebej v predelu trupa. Laboratorijski testi pa običajno pokažejo povišane ravni mišičnih encimov v krvi.

Slikovne preiskave, kot sta ultrazvok in magnetna resonanca, uporabljamo za razlikovanje med prizadetimi in zdravimi mišicami – to lahko pomaga določiti najprimernejšo lokacijo za mišično biopsijo. Mišična biopsija je ključna za dokončno potrditev vrste miopatije in izključitev drugih bolezni.

Za zdravljenje se običajno uporabljajo močna protivnetna zdravila – glukokortikoidi, ki pomagajo umiriti vnetje v mišicah.

V akutnih fazah bolezni, ko je prisotno močno vnetje je pomemben počitek, kasneje pa se uvede postopno povečanje aktivnosti.

Izrednega pomena je fizioterapevtsko zdravljenje, saj nam pomaga izboljšati gibljivost in preprečuje izgubo mišične mase. Nezdravljena bolezen lahko vodi v hudo atrofijo in propad mišic.

Zdravljenje vnetnih miopatij v kliniki Medicofit

Zdravljenje v zasebni kliniki Medicofit je zasnovano tako, da vam pomaga obvladovati simptome, kot so mišična oslabelost in kontrakture in šibkost, ter ohraniti visoko kakovost življenja.

Naš program se strukturira v štiri pomembne faze: začetni diagnostični pregled, akutna fizioterapija, postakutna kineziologija ter preventivna kinezioterapija.

Diagnostični pregled

Diagnostični pregled v fizioterapiji je ključen korak pri začetku zdravljenja. Ta proces se začne s podrobnim pogovorom, imenovanim anamneza, kjer pacient poda informacije o svojih simptomih, trajanju težav ter dejavnikih, ki bi lahko vplivali na njihovo stanje.

Nato sledi klinični pregled, ki vključuje temeljit pregled stanja vaših mišic. To vključuje oceno stabilnosti sklepov, iskanje morebitnih mišičnih kontraktur, prepoznavanje oteklin mišic, občutljivost mišic na bolečino in iskanje znakov vnetja.

Poleg tega se opravijo meritve gibljivosti sklepov, tako pasivnih kot aktivnih. To nam pomaga ugotoviti, kako dobro pacient lahko premika svoje sklepe, kar je še posebej pomembno pri vnetnih miopatijah, kjer je aktivna gibljivost omejena.

Ocena mišične moči je še en pomemben del diagnostičnega procesa. To nam omogoča ugotoviti morebitne pomanjkljivosti v vaši moči, vzdržljivosti ter razmerju moči med različnimi mišičnimi skupinami.

V nekaterih primerih se lahko priporoči slikovna diagnostika, kot je ultrazvok mišic ali magnetna resonanca, ki lahko pokažeta aktivno vnetje v mišicah.

Skupaj z diagnostičnim poročilom, ki izhaja iz tega postopka, bomo zasnovali vaše nadaljnje individualno prilagojeno fizioterapevtsko zdravljenje.

Akutna fizioterapija

V fazi akutnega zdravljenja se fizioterapevti osredotočajo na reševanje vaših glavnih težav, kot so mišične bolečine, oslabelost mišic in zmanjšana gibljivost. Cilj fizioterapevtskega zdravljenja v tej fazi je lajšanje simptomov in upočasnitev napredovanja vnetne miopatije.

Ena od ključnih nalog je krepiti oslabelo mišično tkivo, saj je pomembno ohraniti mišično moč čim dlje in olajšati vsakodnevne aktivnosti.

Posebna pozornost je namenjena tudi obvladovanju bolečine in učenju novih načinov gibanja ter izboljšanju telesne drže.

Izvaja se raztezanje, ki pomaga preprečevati težave ter ublaži mišične krče in bolečino.

Načrtujemo tudi strukturiran program terapevtskih vaj, prilagojen vašim specifičnim potrebam. Te vaje so funkcionalne in vključujejo vaje za izboljšanje ravnotežja, koordinacije, gibljivosti ter vzdržljivosti.

Izvajamo tudi aerobno vadbo – v poznih fazah bolezni so lahko prizadete tudi dihalne mišice, zato je pomembna dobra telesna kondicija.

Poleg tega uporabljamo napredne instrumente terapije, kot so TECAR WINTECARE terapija, visoko-energijski SUMMUS laser, 6D action in visokotonska elektrostimulacija HiTOP. Te tehnike bodo pomagale zmanjšati mišično vnetje in vašim mišicam postati bolj učinkovite.

Postakutna kineziologija

Po končani akutni fazi zdravljenja sledi kineziološka faza, kjer se osredotočimo na obnavljanje polne moči in optimalne funkcije vaših mišic.

Specialna kineziološka vadba je namenjena izboljšanju stabilnosti, mišične moči ter povrnitvi polne gibljivosti.

Običajno lahko v nekaj tednih dosežemo zadovoljiv napredek, ki nam omogoča, da začnemo vključevati bolj kompleksne vaje v terapevtski program.

Ko dosežemo zadovoljivo raven napredka, postopoma uvajamo tudi vaje za izboljšanje agilnosti in ravnotežja, kar zmanjšuje tveganje za morebitne poškodbe in padce, ki so pri miopatijah še posebej pogosti.

Vse vaje se izvajajo pod strokovnim nadzorom in se prilagajajo glede na sposobnosti vsakega posameznika. Mišice so ključni del gibalnega sistema, zato je ključno, da jim povrnemo njihovo polno moč.

Preventivna kinezioterapija

Miopatije so zapletene bolezni, ki zahtevajo dolgotrajno rehabilitacijo, saj nam ohranjanje fizične aktivnosti pomaga preprečiti mišične atrofije.

V kliniki Medicofit smo razvili poseben program za postrehabilitacijo, ki ima ključno vlogo pri vzdrževanju dobrega fizičnega stanja in telesne kondicije.

Preventivni program je usmerjen v krepitev celotnega telesa in vzdrževanje ravnotežja mišične moči, še posebej pri mišicah trupa. To nam omogoča preprečevanje propadanja mišičnih vlaken in preprečuje napredek bolezni.

Pomembno je vedeti, da se vnetne miopatije pojavljajo v obdobjih poslabšanja in izboljšanja. S preventivnim programom klinike Medicofit smo uspešno zmanjšali tveganje za ponovne težave.

Ker verjamemo v celostno zdravljenje vas v kliniki Medicofit vodimo od miopatije do svobodnega gibanja brez bolečin in vašim mišicam povrnemo polno moč, gibljivost in optimalno funkcijo.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA

 

Vsebino omogoča: Medicofit d. o. o.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več