Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg? Že veste kakšna je rehabilitacija po rekonstrukciji sprednje križne vezi?

Nedvomno je ena izmed najpomembnejših struktur v kolenskem sklepu prav sprednja križna vez. Ta majhna, a izjemno pomembna veza igra ključno vlogo pri ohranjanju stabilnosti, nadzoru gibanja ter celovitosti sklepa med različnimi aktivnostmi.

Gre za eno izmed najpogostejših športnih poškodb, ki se pojavi pri aktivnostih, ki zahtevajo nenadne spremembe smeri gibanja, hitre sunkovite gibe in vsebujejo kontaktne udarce.

Ali ste vedeli, da kar 80% poškodb sprednje križne vezi zahteva kirurško rekonstrukcijo s presadkom vezi? Kirurškemu posegu sledi še fizioterapevtska rehabilitacija, ki je ključna za uspešno vraščanje presadka in preprečevanje ponovne poškodbe.

V tem članku vam predstavljamo kaj lahko pričakujete, v kolikor vas čaka operacijska rekonstrukcija sprednje križne vezi in razlagamo pomen post-operativne rehabilitacije.

Pri fizioterapiji Medicofit v Ljubljani smo za vas pripravili celostni program rehabilitacije po operaciji sprednje križne vezi, ki je prilagojen vsakemu posamezniku. Kako vas skozi rehabilitacijo vodimo do življenja brez bolečin, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Anatomija sprednje križne vezi (ACL)

Sprednja križna vez ( ang. Anterior Cruciate Ligament – ACL) se nahaja znotraj kolenskega sklepa in je ena izmed dveh križnih vezi (skupaj z zadnjo križno vezjo), ki se križata v središču kolenskega sklepa.

Njena glavna naloga je preprečevanje prekomernega premika goleni vnaprej, glede na položaj stegnenice. Prav tako sodeluje pri kontroli rotacijskih gibov in ekstenzije kolena. To je ključnega pomena za ohranjanje stabilnosti kolenskega sklepa med gibanjem.

Sprednja križna vez je trpežna in prožna struktura, ki je sestavljena iz dveh snopov vlaken vezivnega tkiva – medialnega in lateralnega snopa. Oblika križnih vezi spominja na črko X, kar še dodatno povečuje stabilnost v kolenu.

Križne vezi prav tako pomagajo pri razporejanju aksialnih kompresijskih sil v kolenskem sklepu in na ta način zmanjšujejo obrabo drugih delov sklepa.

Anatomija sprednje križne vezi

Anatomija sprednje križne vezi

Kako se sprednja križna vez poškoduje in kakšni so znaki poškodbe?

Do poškodbe sprednje križne vezi običajno pride med izvajanjem športne aktivnosti. Mehanizem poškodbe je najpogosteje zunanji zasuk (pogosto pri smučanju) ali pri »pivotiranju z žogo« pri nogometu. Običajno je koleno ob poškodbi napol upognjeno in obremenjeno v valgusu.

Ob poškodbi je lahko slišen »glasen pok« v kolenu, kateremu sledi takojšnja kolenska nestabilnost. Pri kronični nestabilnosti sprednje križne vezi je značilen občutek preskakovanja kolena na zunanji strani, kateremu sta pridružena bolečina in občutek nestabilnosti.

Pri akutni poškodbi sprednje križne vezi lahko opazite naslednje:

  • Nenadna močna bolečina v kolenu.
  • Noge po poškodbi ne boste morali obremeniti.
  • Omejena fleksija in ekstenzija (zmanjšana gibljivost).
  • Oteklina kolena (nastane nekaj ur po poškodbi in še dodatno omeji gibanje)
  • Pojav varovalnega spazma (refleksno pokrčenje ob-kolenskih mišic ima varovalni učinek)
  • Postopna atrofija stegenske muskulature (predvsem medialnega dela stegna)

Ob poškodbi kolena je ključno, da prenehamo z izvajanjem aktivnosti, koleno hladimo, nogo imobiliziramo in dvignemo nad višino srca. Čim prej je potrebno poiskati zdravniško pomoč, saj je potrebna diagnostika za oceno stanja kolenskega sklepa in načrtovanja nadaljnje rehabilitacije.

Kako poteka diagnostika poškodbe kolenskih vezi?

V sklopi diagnostike se izvede klinični pregled kolenskega sklepa, ki vključuje funkcionalne teste (Lachmanov test, Ballottment test) – ostali testi so zaradi otekline in bolečine v akutni fazi praktično neizvedljivi.

Zato se svetuje čim hitrejša izvedba magnetno-resonančnega slikanja (MRI), ki nam najboljše prikaže stanje vseh mehkih tkiv v sklepu – to je pomembno tudi za oceno stanja drugih sklepnih struktur, saj so pogosto pridružene še poškodbe hrustanca ali preostalih vezi.

Ali ste vedeli, da so pri 50% pacientov prisotne še poškodbe hrustanca ali drugih vezi?

Najznačilnejšo kombinirano poškodbo kolena imenujemo »nesrečna triada«, pri kateri pride do poškodbe sprednje križne vezi (ACL), medialne kolateralne vezi (MCL) in medialnega meniskusa. Do poškodbe običajno pride zaradi močnega udarca v zunanjo (lateralno) stran kolena.

Poškodba sprednje križne vezi

Poškodba sprednje križne vezi

Zdravljenje poškodbe sprednje križne vezi

Takoj po akutni poškodbi sprednje križne vezi je ne glede na način zdravljenja (konservativen ali operativen) pomembno, da s fizioterapevtskimi metodami zmanjšano travmatski edem kolena, optimiziramo gibljivost in poskrbimo za krepitev mišic ter propriocepcije.

Ocenjuje se, da lahko okoli 30% poškodovancev z dinamično stabilizacijo normalno kompenzira ligamentarno nestabilnost in lahko ostanejo normalno dejavni.

Nujen pogoj za uspešnost konservativnih metod so ohranjeni mehanizmi propriocepcije, šele nato sledi krepitev mišične moči. Zato je ključno, da se predvsem v začetku zdravljenja osredotočimo na izboljšanje sposobnosti propriocepcije (to dosežemo z različnimi vajami za ravnotežje), kateremu sledi učenje zavestnega mišičnega nadzora stabilnosti kolena.

Posebna pozornost se nameni krepitvi in uravnoteženju mišične moči, s posebnim poudarkom na krepitvi mišic upogibalk kolena – delujejo kot agonisti sprednje križne vezi.

Po končanem konservativnem delu zdravljenja je koleno je redko dovolj stabilno za vrnitev v polno aktivnost, še posebej ne v vrhunsko formo.

Operacija sprednje križne vezi se priporoča predvsem mladim, visoko aktivnim poškodovancem – še posebej vrhunskim športnikom.

Sprednja križna vez je žal prekratka, da bi jo po pretrganju lahko zašili v dolžini, ki bi zagotavljala zadostno stabilnost v kolenu. Zato se izvede rekonstrukcija križne vezi s presadkom.

V kliniki Medicofit vsem, ki čakajo na operacijo sprednje križne vezi svetujemo izvajanje pred-operativne fizioterapije v trajanju 8 tednov.

Cilj fizioterapije pred operacijo je izgradnja zaloge mišične mase, ki je po operaciji podvržena atrofiji. Večja mišična masa nam omogoča ohranjanje zadostne moči v spodnjem udu po operaciji. Pred-operativna faza fizioterapevtskega zdravljenja je nepogrešljiv del zdravljenja pri vseh športnikih, priporoča se pa vsem poškodovancem.

Operacija sprednje križne vezi

Rekonstrukcija sprednje križne vezi je kompleksen kirurški poseg, namenjen obnovi stabilnosti kolenskega sklepa po poškodbi ACL. Pri tej operaciji se najpogosteje uporabljajo presadki iz lastnega telesa (avtologni presadki), saj so se izkazali za najbolj učinkovite in predstavljajo zlati standard.

Presadki ne morejo popolnoma posnemati naravne strukture vezi, a se kljub temu približajo njihovim biomehanskim lastnostim – zlasti presadek ligamenta pogačice. V zadnjem času se vse več uporablja tudi večkrat prepognjena kita semitendinozne mišice, kita sloke mišice (musculus gracilis) ali pa kombinacija obeh.

Med samim posegom se presadek natančno pritrdi na anatomsko narastišče stegnenice in golenice. To je ključno, saj lahko že majhne spremembe v položaju presadka vplivajo na stabilnost in uspešnost posega.

Že prvi dan po operaciji se začne pasivno razgibavanje sklepa in učenje pacienta o krčenju obsklepnih mišic, prav tako se pacienta opremi z berglami, s katerimi si mora pri gibanju pomagati vsaj prve tedne po posegu.

Sledi dolgotrajna fizioterapevtska rehabilitacija, od katere je v veliki meri odvisna uspešnost samega posega in čas potreben, do povrnitve polne funkcije kolena.

V kliniki Medicofit opažamo, da sta najpogostejša zapleta po posegu omejena gibljivost in popuščanje presadka, s posledično ponovno ohlapnostjo vezi in nestabilnostjo kolena – vzrok običajno tiči prav v nepravilni ali prekratki (akutni) fizioterapevtski rehabilitaciji.

Kako poteka rehabilitacija po operaciji sprednje križne vezi v kliniki Medicofit, si lahko preberete v nadaljevanju.

Rehabilitacija po operaciji sprednje križne vezi

Rehabilitacija po operaciji sprednje križne vezi

Rehabilitacija po operaciji sprednje križne vezi v kliniki Medicofit

Operacija sprednje križne vezi je zahteven poseg, ki zahteva dolgotrajno rehabilitacijo. Študije so pokazale, da je v povprečju potrebno 9-12 mesecev aktivne fizioterapevtske rehabilitacije za dosego optimalnega funkcijskega stanja kolena.

Celostni načrt zdravljenja v kliniki Medicofit je individualno prilagojen vsakemu posamezniku. Naš rehabilitacijski program vključuje štiri faze, ki vključujejo: diagnostični pregled, akutna fizioterapija, postakutna kineziologija in preventivna kinezioterapija.

Akutna fizioterapija

V prvi fazi zdravljenja se fizioterapevti osredotočijo na aktivacijo stegenskih mišic in pridobivanje gibljivosti v kolenu. Krepitev mišice kvadriceps (sprednje stegenske mišice) je ključna, saj deluje kot dinamični stabilizator kolena.

V prvih treh tednih je cilj povrniti polno ekstenzijo kolena, med tem ko se fleksije na začetku ne sme izvajati preko pravega kota (90°). Fizioterapevt bo izvajal pasivno razgibavanje operiranega kolena, z namenom preprečitve nastanka fibroznih brazgotin in ohranitev gibljivost.

Izvajajo se specifične vaje za propriocepcijo in pridobivanje mišične moči, ki vzpostavijo dobro kontrolo nad kolenskim sklepom. Znotraj prvega meseca zdravljenja pacienti osvojijo normalne vzorce hoje in pričenjajo s hojo po stopnicah.

Ob zadostnem napredku v rehabilitacijo vključimo dinamične in izokinetične vaje, prav tako povečamo intenziteto vaj za moč.

V kliniki Medicofit terapevtske vaje izvajamo v kombinaciji s terapijo z najsodobnejšimi fizioterapevtskimi napravami. Naprave, ki jih uporabljamo so:

Fizioterapevtske naprave nam, po operaciji sprednje križne vezi, pomagajo pri hitrejši regeneraciji tkiva, delujejo protibolečinsko in protivnetno. S terapijo prav tako povečamo prekrvavitev v operiranem predelu in na ta način pozitivno vplivamo na proces celjenja.

Fizioterapija po operaciji sprednje križne vezi

Fizioterapija po operaciji sprednje križne vezi

Postakutna kineziologija

Ob dosegu zadovoljive stopnje funkcionalnosti, zdravljenje nadaljujemo na kineziološkem oddelku klinike Medicofit. Morda vas bo presenetilo, toda zdravljenje, ki traja manj kot 6 mesecev dokazano botruje nastanku zapletov ali ponovni poškodbi križne vezi.

Kineziologi so strokovnjaki za biomehaniko človeškega telesa in bodo za vas pripravili individualen program specialne vadbe, ki bo usmerjena v krepitev celotnega spodnjega uda.

Z vadbo bomo vplivali na izboljšano stabilnost v kolenu, izvajanje gibov v polnem obsegu in vrnitev polne obremenilne kapacitete vašemu kolenu.

Posebno pozornost namenimo krepitvi stegenskih mišic (izvajanje izoliranih vaj), vključevanju kompleksnejših vaj in na koncu še pliometrična vadba, s katero koleno ustrezno pripravimo na večje obremenitve.

Na koncu kineziološke faze opravimo tudi zaključno testiranje v obliki testne baterije, kar da pacientom še dodaten občutek varnosti in samozavesti pri obremenitvi kolena.

Vaje za koleno po operaciji sprednje križne vezi

Vaje za koleno po operaciji sprednje križne vezi

Preventivna kinezioterapija

Za svoje paciente smo v kliniki Medicofit pripravili še preventivni program, ki je namenjen ohranjanju optimalnega funkcijskega stanja vašega telesa.

V preventivnem programu izvajamo vaje za krepitev kolena in celotnega telesa, saj na ta način aktivno preprečujemo ponovitev poškodbe kolenskih vezi ali popuščanje presadka.

Ali ste vedeli, da se ponovna poškodba sprednje križne vezi, pri mladih športnikih, ponovi kar pri eni tretjini poškodovancev? Vsaka ponovna poškodba ali operacija znatno poveča tveganje za nastanek artroze v kolenskem sklepu.

Prav zaradi tega, je ključno da ohranjate kolenski sklep močen in stabilen – le stabilno koleno lahko kljubuje vsakodnevnim obremenitvam.

Ker verjamemo v celostno zdravljenje vas v kliniki Medicofit vodimo od poškodbe sprednje križne vezi do svobodnega gibanja brez bolečin in vašemu kolenu povrnemo polno moč, gibljivost in optimalno funkcijo.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA

Viri in literatura
Musahl, V., & Karlsson, J. (2019). Anterior cruciate ligament tear. New England Journal of Medicine, 380(24), 2341-2348.
Ding, D. Y., Tucker, L. Y., & Rugg, C. M. (2022). Comparison of anterior cruciate ligament tears treated nonoperatively versus with reconstruction: risk of subsequent surgery. The American Journal of Sports Medicine, 50(3), 652-661.
Grant, J. A., & Mohtadi, N. G. (2010). Two-to 4-year follow-up to a comparison of home versus physical therapy-supervised rehabilitation programs after anterior cruciate ligament reconstruction. The American journal of sports medicine, 38(7), 1389-1394.
Eckenrode, B. J., Carey, J. L., Sennett, B. J., & Zgonis, M. H. (2017). Prevention and management of post-operative complications following ACL reconstruction. Current reviews in musculoskeletal medicine, 10, 315-321.
Evans, S., Shaginaw, J., & Bartolozzi, A. (2014). Acl reconstruction‐it’s all about timing. International journal of sports physical therapy, 9(2), 268.

Vsebino omogoča: Medicofit d. o. o.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več