Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Okulistika Meh je bila ustanovljena leta 2005, že deveto leto pa delujejo v novih prostorih Očesnega centra na Prešernovi 1 v Sevnici. Izvajajo diagnostiko in terapijo očesnih bolezni in motenj vida. Lahko se pohvalijo s sodobno opremljeno ambulanto in operacijsko dvorano: najsodobnejšimi aparaturami, ki omogočajo kakovostne preglede, preiskave in očesne operacije.

Avtorica: Maja Korošak

Kot nam je povedal Boštjan Meh, dr. med., specialist oftalmolog, so nosilci koncesije in preglede in operacije izvajajo za zavarovance ZZZS na podlagi napotnice izbranega  zdravnika, imajo pa tudi dobro razvito samoplačniško dejavnost.

Naš sogovornik je svojo pot oftalmologa začel s specializacijo v celjski bolnišnici, kjer je vrsto let nabiral izkušnje v ambulantnem in operativnem zdravljenju očesnih bolezni. Letno opravi več tisoč očesnih pregledov in več sto očesnih operacij, med njimi je najpomembnejša in najpogostejša operacija sive mrene. Svoje znanje in izkušnje redno nadgrajuje na kongresih in strokovnih srečanjih oftalmologov doma in v tujini.

Poglejmo, katere vrste operacij izvajajo v Okulistiki Meh.


Operacija sive mrene

Siva mrena je skaljena očesna leča. Ker je leča motna, v oko ne vstopa zadostna količina svetlobe, kar povzroči zmanjšano vidno ostrino in poslabšanje vida. Nastanek sive mrene lahko povzročijo številni dejavniki, najpogostejša oblika pa je starostna siva mrena, ki je normalna posledica staranja, saj s časom prihaja v leči do sprememb, ki povzročijo zmanjšanje njene prosojnosti in s tem slabši vid.

Siva mrena običajno napreduje počasi in je najpogostejši vzrok za poslabšanje vida pri starejših ljudeh. Kaže se kot poslabšanje vidne ostrine, slabše zaznavanje barv in kontrasta, zato imajo ljudje s sivo mreno pogosto težave opravljanju vsakdanjih opravil, kot je vožnja, branje, gledanje televizije, pa tudi pri prepoznavanju obrazov, pogosto izkusijo bleščanje ob močnejših virih svetlobe.

Operativno je sivo mreno mogoče odstraniti v vsakem stadiju. Po besedah dr. Meha je za osebo v aktivni dobi najprimernejši čas takrat, ko jo slabši vid ovira pri vsakdanjih aktivnostih, še posebej poklicnih.

Operacija sive mrene je uspešna v izjemno visokem odstotku. Kot pove dr. Meh, poseg poteka v lokalni anesteziji, anestetik se aplicira v kapljicah. Traja do 15 minut. Kako poteka? »Iz očesa odstranimo motno lečo brez njene ovojnice, ta ostane v očesu. Vanjo potem vstavimo umetno lečo, ki je lahko standardna enožariščna in omogoča oster vid samo na eni razdalji: na daljavo ali bližino. Lahko pa se v oko vstavi ena od več vrst nadstandardnih leč, mednje sodijo različne vrste leč s podaljšanim žariščem (t.i. EDOF leče) ali večžariščne leče, ki omogočajo dobro vidno ostrino na več razdaljah in lahko popolnoma odstranijo potrebo po optičnem pripomočku, ob tem pa lahko nadstandardne leče korigirajo  tudi astigmatizem in odpravijo tudi cilindrično dioptrijo. Ali je potrebno šivanje rane? Boštjan Meh: »Praktično nikoli, saj je struktura operativne rane takšna, da ostane po operaciji zaprta in se zaceli brez šivov.«

Operacije dioptrije z vstavitvijo nadstandardnih znotrajočesnih leč

Sodobne nadstandardne znotrajočesne leče (s podaljšanim žariščem, večžariščne, torične večžariščne) omogočajo odpravljanje praktično vseh vrst in velikosti refrakcijskih motenj. Operacija in vstavitev takšnih leč poteka zelo podobno kot operacija sive mrene, le da se namesto sive mrene odstrani naravna leča z refrakcijsko anomalijo, torej dioptrijo, namesto nje pa v oko vstavijo nadstandardno znotrajočesno lečo, ki po operaciji omogoča normalen vid na vseh razdaljah in življenje brez optičnih pripomočkov.

Za koga je takšna operacija primerna? »Takšne operacije so primerne za osebe, ki so v obdobju življenja, ko potrebujejo za dober vid na vseh razdaljah eno dioptrijo oz. ena očala za gledanje na daleč in druga za blizu, običajno gre za starejše od štirideset let,« pove dr. Meh.

Odprava dioptrije z vstavitvijo ICL leče

Dioptrijo pa lahko odpravimo tudi z vstavitvijo ICL leče. Gre za t.i. fakične leče, ki jih v oko vstavijo brez odstranjevanja naravne leče. ICL lečo v očesu naravni leči dodajo in skupaj tvorita optični sistem brez dioptrije ter tako odpravita potrebo po optičnem pripomočku.

Nekoč so bile te operacije namenjene le korekciji zelo visokih dioptrij in za paciente, ki niso bili primerni za odpravo dioptrije z lasersko operacijo na roženici. Sodobne ICL leče pa se uporabljajo za odpravo večine vrst refrakcijskih motenj v starosti od 21 do 43 let. Poseg je vedno bolj razširjen zaradi svoje natančnosti in varnosti. Razvoj materialov, iz katerih so ICL leče narejene, je prinesel boljšo kakovost in omogočil, da je odprtina, skozi katero vstavimo lečo v oko, vedno manjša, kar omogoča zelo hitro celjenje in kratko rehabilitacijo. Zaradi tega postaja v številnih primerih pomembna alternativa sicer še vedno pogostejšim posegom laserske odprave dioptrije.

ABC

A   Operacija sive mrene je uspešna v izjemno visokem odstotku.

B   Sodobne nadstandardne znotrajočesne leče omogočajo odpravljanje praktično vseh vrst in velikosti refrakcijskih motenj.

C   ICL lečo v očesu dodajo naravni leči in skupaj tvorita optični sistem brez dioptrije.

 

 

 

Vsebino omogoča: Očesni center Okulistika Meh v Sevnici

Ne spreglejte

Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več