Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Zaprtje je v populaciji dokaj pogosto, saj se vsako leto zaradi težav z zaprtjem k zdravniku zateče približno 20.000 Slovencev. Zaprtje se pojavlja v vseh starostnih obdobjih, najpogostejše se pojavi pri starejših ljudeh. Pomembno je, da najdemo vzrok zaprtja in ga skušamo odpraviti.

Avtor: Prim. Valentin Sojar, dr. med., specialist kirurg, direktor MC Iatros

O kroničnem zaprtju govorimo, kadar sta prisotna vsaj dva od simptomov: odvajanje na tri in več dni, napenjanje ob odvajanju, odvajanje trdega blata, nepopolno izpraznjenje ob odvajanju, občutek zapore v predelu zadnjika ali pomoč s prsti med odvajanjem.

Kaj lahko povzroči zaprtje?

Točni vzroki kroničnega zaprtja niso vedno znani. Lahko gre za motnjo v hitrosti prehoda skozi črevo, lahko gre za posledice dolgega črevesa. Zaprtje se lahko pojavi pri motnjah v delovanju medeničnega dna, ki se večinoma kaže kot motnja izpraznjevanja. Vzrok so lahko tudi motnje v sproščanju in koordinaciji mišic trebuha in medeničnega dna. Zaprtje je lahko spremljajoč pojav ob nekaterih prirojenih stanjih, kroničnih boleznih in uporabi nekaterih zdravil. Zaprtje, ki nastane nenadoma, je lahko posledica črevesnih bolezni, kot je rak širokega črevesa in danke. Pojav postopnega slabšanja zaprtja pri starejših je lahko posledica spremenjenega načina hranjenja, gibanja in tudi številnih zdravil ter kroničnih bolezni.

Kako preprečujemo zaprtje?

Zaprtje je lahko posledica nekaterih stanj, bolezni in tudi zdravil. Druge vrste zaprtja so posledica motenj v delovanju črevesa in motenj v izločanju blata. Enostavni ukrepi, kot so uživanje prehrane, bogate z vlakninami, pitje veliko vode in drugih nesladkanih tekočin, veliko gibanja, lahko zmanjšajo simptome ali ga celo odpravijo. Kadar ti enostavni ukrepi ne zaležejo, je potrebna dodatna pozornost, diagnostika in usmerjena pomoč. Potrebno je preveriti vsa zdravila, ki jih oseba redno uživa, poiskati morebitna druga bolezenska stanja, bolj natančno pregledati način prehranjevanja posameznika in seveda izključiti morebitne nevarne bolezni, kot je rak črevesa.

Ali je zaradi (kroničnega) zaprtja potrebno obiskati zdravnika?

Kronično zaprtje, ki se ne izboljša ob enostavnih ukrepih zahteva posvet z zdravnikom, morda tudi s strokovnjakom za prehrano. Po navadi je pri pojavu zaprtja potrebno uvesti nekatere spremembe v dnevno rutino. Če se znaki zaprtja ne umirijo, je priporočljiv posvet z zdravnikom/proktologom. Posebej pozorni moramo biti pri nenadnem pojavu zaprtja, ki predvsem pri starejših lahko pomeni pojav rakave bolezni.

Kako poteka pregled pri proktologu?

Proktološki pregled je namenjen pregledu zaradi težav v predelu zadnjika in danke. Najpogostejše težave zaradi katerih bolniki pridejo v proktološko ambulanto so zaprtje, krvavitev na blato, bolečine v predelu zadnjika, vnetje, težave pri zadrževanju in odvajanju blata, izpadanje črevesa in podobno.

Zdravnik, kirurg proktolog, najprej opravi skrben pogovor s pacientom, s katerim skuša natančno opredeliti težave in postaviti okvirno diagnozo. Za postavitev dokončne diagnoze je potrebno opraviti pregled, ki vsebuje pregled trebuha, nato pregled zadnjika, presredka in medeničnega dna v mirovanju in gibanju (stisk in pritisk navzven). Proktolog opravi tudi pregled s prstom, s katerim otipa morebitne bolezenske spremembe v zadnjiku in končnem delu danke ter preizkusi moč mišice zapiralke.

Vedno je potrebno opraviti tudi pregled zadnjega dela črevesa in zadnjika s cevko, preiskavi se imenujeta rektoskopija in proktoskopija. Cevka ima vir svetlobe, ki omogoča dokaj natančen pregled sluznice in kože zadnjika. Pregled pri proktologu je lahko nekoliko neprijeten, saj posega v intimni del telesa, vendar je treba poudariti, da bolečine ob pregledu običajno ni. Prisotna je le takrat, ko je bolečina sama razlog za obisk proktologa.

Medicinski center  Iatros že skoraj 30 let izvaja celostno oskrbo in podporo koloproktološkemu pacientu na enem mestu. Našo ekipo sestavljajo vrhunsko usposobljeni zdravniki specialisti, medicinske sestre ter drugo osebje, ki se vsi trudijo, da bi se bolniki pri nas počutili čim bolj prijetno. Osredotočamo se na potrebe pacienta. Naše bolnike zdravimo zaupno in prijazno, prostori so dovršeno opremljeni, z vsakoletno razstavo slik znanih umetnikov pa se trudimo, da bi se v njih počutili karseda sproščeno. Skrbimo, da bi našim pacientom v čim krajšem času omogočili ozdravitev (mogoče izboljšanje stanja) in ponovno vključevanje v kvalitetno življenje in delo.


Medicinski center Iatros ponuja celostno oskrbo in podporo koloproktološkemu bolniku na enem mestu. Izvajamo tudi druge posege in sodelujemo v programu SVIT. Opravljamo naslednje dejavnosti: proktologija,  kolonoskopija in gastroskopija, splošna in abdominalna kirurgija, operacije kil, magnetni stol,  ambulanta za klinično prehrano, rehabilitacija medeničnega dna, ambulanta za (uro)ginekologijo in urinsko inkontinenco, meritev nuhalne svetline zgodnjo morfologijo ploda, endoanalni/3D-ultrazvok, laserska kirurgija.

Več o pregledih si lahko preberete na www.iatros.si

 

Vsebino omogoča: Iatros – Dr. Košorok d.o.o.

 

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več