Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Akupunktura je postala pomemben del zdravljenja v zahodnih deželah. Z njo zdravimo  mnoge težave, npr. glavobol, alergije, artritis, motnje prebave, bolečine pri kroničnih obolenjih. Čedalje več je znanstvenih raziskav, ki potrjujejo uspešnost akupunkture.

Od leta 1975 potekajo v Pekingu, Šanghaju in Nanjingu pod pokroviteljstvom WHO mednarodni tečaji, kjer se šolajo akupunkturisti z vsega sveta. WHO ima seznam bolezni, za katere priporoča zdravljenje z akupunkturo.

V zadnjih letih so spoznali tudi ugoden učinek akupunkture na nosečnost, porod, poporodno obdobje in dojenje. Ker vse več žensk želi v nosečnosti zdravljenje brez zdravil, lahko ta stara kitajska metoda mnogo ponudi. Nima kontraindikacij in zdravi številne težave, za katere težko najdemo dobro in učinkovito zdravilo.

Avtor: Marija Ocvirk, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Kaj je akupunktura?

Akupunktura je medicina, ki temelji na opazovanju narave. Kitajski zdravniki so ugotovili, da se v naših telesih pretaka energija, imenovana Qi, ki potuje skozi kožo po meridianih v notranje organe.

Učinki akupunkture

Potrjen je protibolečinski učinek oz. pomirjevalni učinek pri zdravljenju odvisnosti, epilepsije, mentalnih motenj, poleg tega uravnava delovanje živčevja pri povišanem krvnem tlaku, driski, zaprtju, izboljša imunski sistem, deluje protialergijsko.

Akupunktura in dojenje

Akupunktura ugodno vpliva na mater, da je bolj sproščena in umirjena. Baumann je s sodelavci v dvojno kontrolirani študiji ugotavljal vlogo akupunkture pri materah s premalo mleka. Ugotovili so, da je bila količina mleka v študijski skupini sicer večja, vendar razlika ni bila pomembna. To pomeni, da je za količino mleka še vedno najpomembnejša pravilna tehnika dojenja in dobro svetovanje. Akupunktura za preventivno preprečevanje težav z dojenjem ni primerna metoda, v primeru težav pa je zelo uspešna.

Po kitajski tradicionalni medicini je vzrok za premajhno tvorbo mleka pomanjkanje energije Qi in krvi ali pa zastoj energije. Vzrok za pomanjkanje energije je lahko prirojen, pogosto pa posledica nepravilne prehrane ali večje izgube krvi pri porodu.

V študiji so se pokazali pozitivni stranski učinki akupunkture. Vse ženske, ki so dobile akupunkturo, so bile četrti dan brez bolečin, tudi tiste po carskem rezu, za razliko od kontrolnih skupin. V času navala mleka po porodu so imele kljub večji količini mleka manj občutka napetosti in manj bolečin v dojkah. Bile so bolj sproščene in mirne, kar je posledica sprostitvenega delovanja akupunkture. Med študijo ni bilo negativnih stranskih učinkov. Ženske so akupunkturo ocenile kot pozitivno izkušnjo in metodo.

Menche opisuje zdravljenje mastitisa z akupunkturo. Problemi z zastojem mleka in razvojem mastitisa so pogosti. Najprej jih zdravimo konzervativno z različnimi postopki, če z njimi ne uspemo, pa z antibiotiki, incizijami in s prenehanjem dojenja. Z uporabo akupunkture lahko zelo uspešno zdravimo vzroke nastanka vnetja. Pri tem ne motimo dojenja.

Pred vsakim zdravljenjem moramo poiskati natančen razlog bolezni in ga zdraviti. Pri tem natančno opazujemo žensko, njeno energijo, govor, obnašanje, barvo kože. Pogledamo jezik in otipamo pulz.

Pri nas se osveščenost pacientk izboljšuje, zdravstveno osebje pa še nekoliko s skepso in zadržanostjo gleda na tovrstno zdravljenje.

Zdravljenje začetnih težav z dojkami prepreči nadaljevanje bolezni in zmanjša potrebo po zdravilih, dojenje pa se lahko nadaljuje. Akupunktura psihično sprosti, umiri in izboljša fizično počutje matere, kar olajša in izboljša stik med materjo in otrokom.

Prednosti akupunkture:

  • je metoda, ki jo lahko uporabljamo pri številnih težavah v nosečnosti, med in po porodu in tudi med dojenjem;
  • pomembna je za izboljšanje psihičnega in fizičnega počutja (npr. olajša poporodno depresijo, karpalni sindrom) in posredno vpliva na boljše dojenje;
  • ima zelo malo stranskih učinkov;
  • je enostavna metoda in ne potrebuje dragih pripomočkov;
  • pacientke jo zelo dobro sprejemajo.

V dobro naših pacientk se moramo pogosteje odločati za zdravljenje z akupunkturo v soglasju in kot dopolnitev moderne medicine, ker to pomeni širitev terapevtskih možnosti v nosečnosti, porodu in po porodu na metode, ki nimajo škodljivih stranskih pojavov in dobro vplivajo na psihično in fizično zdravje žensk.

Ne spreglejte

Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več
Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Pri nas zboli skoraj 1.600 žensk na leto, v večini primerov se to zgodi
Preberi več
Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več