Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Akupunktura je postala pomemben del zdravljenja v zahodnih deželah. Z njo zdravimo  mnoge težave, npr. glavobol, alergije, artritis, motnje prebave, bolečine pri kroničnih obolenjih. Čedalje več je znanstvenih raziskav, ki potrjujejo uspešnost akupunkture.

Od leta 1975 potekajo v Pekingu, Šanghaju in Nanjingu pod pokroviteljstvom WHO mednarodni tečaji, kjer se šolajo akupunkturisti z vsega sveta. WHO ima seznam bolezni, za katere priporoča zdravljenje z akupunkturo.

V zadnjih letih so spoznali tudi ugoden učinek akupunkture na nosečnost, porod, poporodno obdobje in dojenje. Ker vse več žensk želi v nosečnosti zdravljenje brez zdravil, lahko ta stara kitajska metoda mnogo ponudi. Nima kontraindikacij in zdravi številne težave, za katere težko najdemo dobro in učinkovito zdravilo.

Avtor: Marija Ocvirk, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Kaj je akupunktura?

Akupunktura je medicina, ki temelji na opazovanju narave. Kitajski zdravniki so ugotovili, da se v naših telesih pretaka energija, imenovana Qi, ki potuje skozi kožo po meridianih v notranje organe.

Učinki akupunkture

Potrjen je protibolečinski učinek oz. pomirjevalni učinek pri zdravljenju odvisnosti, epilepsije, mentalnih motenj, poleg tega uravnava delovanje živčevja pri povišanem krvnem tlaku, driski, zaprtju, izboljša imunski sistem, deluje protialergijsko.

Akupunktura in dojenje

Akupunktura ugodno vpliva na mater, da je bolj sproščena in umirjena. Baumann je s sodelavci v dvojno kontrolirani študiji ugotavljal vlogo akupunkture pri materah s premalo mleka. Ugotovili so, da je bila količina mleka v študijski skupini sicer večja, vendar razlika ni bila pomembna. To pomeni, da je za količino mleka še vedno najpomembnejša pravilna tehnika dojenja in dobro svetovanje. Akupunktura za preventivno preprečevanje težav z dojenjem ni primerna metoda, v primeru težav pa je zelo uspešna.

Po kitajski tradicionalni medicini je vzrok za premajhno tvorbo mleka pomanjkanje energije Qi in krvi ali pa zastoj energije. Vzrok za pomanjkanje energije je lahko prirojen, pogosto pa posledica nepravilne prehrane ali večje izgube krvi pri porodu.

V študiji so se pokazali pozitivni stranski učinki akupunkture. Vse ženske, ki so dobile akupunkturo, so bile četrti dan brez bolečin, tudi tiste po carskem rezu, za razliko od kontrolnih skupin. V času navala mleka po porodu so imele kljub večji količini mleka manj občutka napetosti in manj bolečin v dojkah. Bile so bolj sproščene in mirne, kar je posledica sprostitvenega delovanja akupunkture. Med študijo ni bilo negativnih stranskih učinkov. Ženske so akupunkturo ocenile kot pozitivno izkušnjo in metodo.

Menche opisuje zdravljenje mastitisa z akupunkturo. Problemi z zastojem mleka in razvojem mastitisa so pogosti. Najprej jih zdravimo konzervativno z različnimi postopki, če z njimi ne uspemo, pa z antibiotiki, incizijami in s prenehanjem dojenja. Z uporabo akupunkture lahko zelo uspešno zdravimo vzroke nastanka vnetja. Pri tem ne motimo dojenja.

Pred vsakim zdravljenjem moramo poiskati natančen razlog bolezni in ga zdraviti. Pri tem natančno opazujemo žensko, njeno energijo, govor, obnašanje, barvo kože. Pogledamo jezik in otipamo pulz.

Pri nas se osveščenost pacientk izboljšuje, zdravstveno osebje pa še nekoliko s skepso in zadržanostjo gleda na tovrstno zdravljenje.

Zdravljenje začetnih težav z dojkami prepreči nadaljevanje bolezni in zmanjša potrebo po zdravilih, dojenje pa se lahko nadaljuje. Akupunktura psihično sprosti, umiri in izboljša fizično počutje matere, kar olajša in izboljša stik med materjo in otrokom.

Prednosti akupunkture:

  • je metoda, ki jo lahko uporabljamo pri številnih težavah v nosečnosti, med in po porodu in tudi med dojenjem;
  • pomembna je za izboljšanje psihičnega in fizičnega počutja (npr. olajša poporodno depresijo, karpalni sindrom) in posredno vpliva na boljše dojenje;
  • ima zelo malo stranskih učinkov;
  • je enostavna metoda in ne potrebuje dragih pripomočkov;
  • pacientke jo zelo dobro sprejemajo.

V dobro naših pacientk se moramo pogosteje odločati za zdravljenje z akupunkturo v soglasju in kot dopolnitev moderne medicine, ker to pomeni širitev terapevtskih možnosti v nosečnosti, porodu in po porodu na metode, ki nimajo škodljivih stranskih pojavov in dobro vplivajo na psihično in fizično zdravje žensk.

Ne spreglejte

Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Sončni žarki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje, a le če smo pri tem odgovorni. Še toliko večja previdnost
Preberi več
Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več