Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Del tradicionalne kitajske medicine je tudi akupunktura. To je metoda zdravljenja, ki, kot že samo ime pove, temelji na zabadanju tankih iglic v točno določene točke z namenom ponovne vzpostavitve harmonije v telesu. Za več pojasnil smo prosili strokovnjakinjo Jadranko Perl, magistrico tradicionalne orientalske medicine. Slednja med drugim vključuje kitajsko, japonsko in korejsko akupunkturo, mikroakupunkturo ali ušesno akupunkturo in zdravljenje s sedemzvezdno iglo. Ob tem Perlova, ki trenutno deluje v Ameriki, obvlada še elektroakupunkturo, lasersko akupunkturo, so tai in yamamoto scalp akupunkturo.

Avtorica: Katja Štucin

V uvodu omenjamo več vrst akupunktur, nam lahko najprej na splošno predstavite, kaj sploh je akupunktura?

Akupunktura izvira s Kitajske. Uporabljajo jo že več tisoč let in je integrirana v redno zdravstvo. Prvi dokazi uporabe akupunkture segajo približno 6000 let v preteklost. Kot instrument za zdravljenje z akupunkturo so uporabljali zaostrene kamne ter kosti. Prvi dokument, ki nedvoumno dokazuje organiziran sistem diagnosticiranja in zdravljenja z akupunkturo, je opisan v knjigi Huang Di Nei Jing – The Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine, in datira približno 100 let pred našim štetjem. Akupunktura je sicer vstavljanje kot las tankih igel skozi pacientovo kožo v določene točke na telesu. Igle se vstavijo različno globoko. V skladu s tradicionalno kitajsko medicinsko teorijo je večina akupunkturnih točk na meridianih.

Kaj pa so meridiani?

Zelo preprosto povedano so meridiani »energetske avtoceste« telesa, skozi katere kroži či (Qi). Slednji je tok oz. krožeča življenjska sila, katere obstoj in lastnost je osnova za vse, kar nas obdaja ter opisuje celoten distribucijski energetski sistem. Meridiani imajo vlogo prevažanja, prenašanja, zadrževanja in transportiranja čija, krvi in drugih telesnih tekočin po telesu. Poznamo dvanajst glavnih meridianov in osem izrednih oz. sekundarnih.

V čem se omenjene vrste akupunkture razlikujejo? Kako potekajo?

V Sloveniji in Evropi je ljudem najbolj poznana kitajska akupunktura, sledi ji japonska. Korejska je precej manj znana in, žal, redko uporabljena v našem okolju. Razlika med kitajsko in japonsko akupunkturo je predvsem v debelini iglic, zabadanju manjšega števila iglic, v globini zabadanja in stimulaciji igel. Japonska akupunktura je zelo »nežna«, zato jo uporabljamo pri pediatrični akupunkturi, starejših pacientih in zelo bolnih ljudeh. Po japonski metodi iglice vstavljamo zelo površinsko. Globina vstavljanja ne preseže plasti dermisa in stimulacija iglic je manj odločna kot pri kitajski akupunkturi, kjer je stimulacija čija precej močna. Japonska akupunktura ima nekaj posebnih akupunkturnih točk, vendar se v večini uporabljajo kitajske akupunturne točke. Tudi diagnosticiranje se rahlo razlikuje od kitajske akupunkture. Po japonski akupunkturi diagnosticiranje poteka po načelu palpacije ali tipanja meridianov in predpisanih akutočk. Korejska akupunktura je v zahodnem svetu precej nepriljubljena, ker je malenkost bolj boleča od kitajske. Najbolj poznana je po tem, da pri njej zelo pogosto uporabljamo akupunkturne točke na dlaneh. Kadar zabadamo iglice po celem telesu, je korejska akupunktura podobna japonski, le da uporabljamo mnogo več igel. Nič nenavadnega ni, da pri pacientu uporabimo okoli sto igel pri enem zdravljenju. Korejska akupunktura dlani ter hrbtne strani dlani pa je podobno strukturirana kot ušesna akupunktura. Je kategorija mikrosistema akupunkture. To pomeni, da pri zdravljenju uporabljamo samo roko od zapestja navdol. Slednje so poleg ustnic najobčutljivejši del telesa. Ravno zato je tudi boleča in posledično krivično spregledana.

Je zabadanje iglic sicer boleče za posameznika? Se iglice razlikujejo za posamezno težavo?

Načeloma ni boleče. Osebno uporabljam sistem, ki temelji na nežnem zabadanju. Temu sledi stimulacija igle, in sicer dokler pacient ne začuti, da se nekaj dogaja v telesu. Ti občutki so lahko toplota, mravljinci, električni občutek, mišična fascikulacija in top, pritiskajoč občutek. Vsi ti občutki, nastali zaradi stimulacije igle, imajo zdravilni učinek. V tradicionalni kitajski medicini to imenujemo »deqi«. Iglice se sicer razlikujejo v debelini, pomembno pa je tudi njihovo število in globina zabadanja.

Je laser ustrezna zamenjava za iglice?

Primeren laser je lahko ustrezna zamenjava za igle. Uporabljam ga, kadar pri pacientu iz katerega koli razloga ne morem uporabiti iglice.

V uvodu sem omenila, da obvladate tudi zdravljenje s sedemzvezdno iglo. Kaj je in čemu je namenjena?

Sedemzvezdna igla je podobna majhnemu plastičnemu kladivcu z majhnimi od 0,3- do 0,5-milimetrskimi iglami na koncu kladivca. Uporablja se pri zdravljenju periferne nevropatije, bolečine v hrbtu, sindromu karpalnega kanala, artritisa in drugih boleznih.

Kako akupunkturni postopki učinkujejo? Kaj se pravzaprav dogaja v telesu? Obstajajo raziskave, ki dejansko potrjujejo, da postopki akupunkture res delujejo?

Številne študije so pokazale, da akupunktura povzroči več bioloških odzivov. Ti odzivi se pojavljajo lokalno, to je, ali v bližini mesta igle ali distalno, posredovano s senzoričnimi nevroni v centralnem živčnem sistemu. To privede do aktiviranja različnih fizioloških sistemov v možganih kot tudi na perifernem sistemu. V središču pozornosti raziskav je predvsem vloga endogenih opioidov v akupunkturni analgeziji. Veliko dokazov podpira trditev, da se med akupunkturo sprostijo peptidi opioidov. To vsaj deloma razloži analgetične učinke akupunkture. Da opioidni antagonisti, kot je na primer naloxone, blokira analgetične učinke akupunkture, še dodatno podkrepi raziskave. Ugotovili so, da akupunktura stimulira tudi hipotalamus in hipofizo, katerega rezultat je širok spekter sistemskih učinkov. Raziskave so pokazale, da se med akupunkturnim zdravljenjem pospešeno izločajo nevrotransmiterji in nevrohormoni, dogajajo se spremembe v regulaciji krvnega pretoka, centralno ter periferno, in spremembe imunskih funkcij. Seveda pa ostaja še mnogo nepojasnjenih drugih fizioloških sprememb telesa, ki so posledica akupunkture.

Koliko akupunkturnih točk obstaja v telesu? Kakšne težave lahko odpravimo z akupunkturo? Za kaj vse je uporabna?

Tradicionalna kitajska medicina trdi, da obstaja okrog 2000 akupunkturnih točk, ki so med seboj povezane z dvanajstimi glavnimi meridiani in osmimi izrednimi. Poleg akupunkturnih točk, ki so povezane med seboj z meridiani, poznamo tudi izredne akupunkturne točke, ki niso povezane z meridiani, in tako imenovane aši točke. Slednje sodobna medicina razlaga kot sprožilne točke. Akupunktura je izjemno dobrodošla pri kroničnih bolečinah, utrujenosti in drugih kroničnih boleznih. To pa ne pomeni, da se omejujemo samo na omenjene bolezni. Pomaga pri zdravljenju nevrološkega, mišično-kostnega, gastrološkega, imunskega, hormonskega, respiratornega in kardiološkega sistema.

Obstajajo številni alternativni zdravilci, ki se promovirajo na mnoge načine, vendar bržkone niso popolnoma vsi vredni zaupanja. Kako lahko izberemo pravega akupunkturista? Na kaj moramo biti pozorni?

Izbrati dobrega akupunkturista je podobo kot izbrati dobrega zdravnika. Treba je narediti domačo nalogo. Načelno imamo na voljo dve možnosti, ali priporočila drugih in/ali iskanje po spletu. Ko pridobimo imena, je najbolje, da jih pokličemo in jim postavimo nekaj osnovnih vprašanj. Pozanimamo se, kakšna je njihova specializacija, kje so se šolali, seveda preverimo šolo na spletu, in povprašamo, kakšen stil akupunkturnega zdravljenja uporabljajo. Povprašamo še, katere metode zdravljenja uporabljajo oz. ponujajo poleg akupunkture in ali nam lahko pomagajo.

 

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več