Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Bivanjski in delovni prostori naj bi bili zasnovani tako, da v največji možni meri izkoriščajo naravno svetlobo. S svetilkami kot umetnim virom svetlobe pa zagotavljamo splošno in ambientalno osvetlitev.

Avtor: Klavdija Škrbo Karabegović

 

Svetloba pomembno soustvarja naše prostore, naj gre za bivanjske ali delovne. Ko ni dovolj naravne svetlobe, s pravilno osvetlitvijo zagotovimo kakovostno bivanje v prostoru. Ravno zato arhitekti predlagajo, da če je le mogoče, že v zgodnjem obdobju načrtovanja razmišljamo o svetlobnem opremljanju prostora in se povežemo s strokovnjaki. Osvetlitev prostorov je namreč odvisna ne samo od želja posameznikov, temveč tudi od lege, namembnosti, postavitve opreme, barv sten, tal in pohištva, učinka, ki ga želimo doseči itd.

 

Koraki

Prvi korak pri oblikovanju razsvetljave je določitev splošnega svetlobnega ozadja v prostoru ter različnih virov razpršene, nevtralne in mehke svetlobe. Splošna osvetlitev je predvsem funkcionalne narave, vendar so glede na pestrost ponudbe kljub svoji primarni funkciji lahko ta svetila tudi dekorativna. Nato sledi izbor razsvetljave za različne delovne aktivnosti, zadnji korak izbora pa je dekorativna razsvetljava, s katero delamo posebne poudarke ter s tem vplivamo tudi na vzdušje v prostoru. Poudarjeni elementi v prostoru bodo privlačili naš pogled ter določali območja. Hkrati lahko s takšnimi poudarki in neosvetlitvijo drugih delov skrijemo nezanimive dele prostora oz. preusmerimo pozornost. Ambientalna osvetlitev, s katero pričaramo igro svetlobe in senc, naj bi bila šibkejša od splošne osvetlitve. Tako splošne kot ambientalne svetilke so lahko viseče, namizne, prostostoječe ali vgradne. Oblikovanje razsvetljave mora vsebovati vse tri vidike: praktičnega, primernega za različne aktivnosti, torej delovnega, in razpoloženjskega. Svetloba je primerno zasnovana, če spodbuja ljudi, da v nekem prostoru živijo oz. delajo bolj zdravo, storilnostno in sproščeno.

 

Pravilna osvetlitev

Sonce je najpomembnejši vir svetlobe, zato bi bilo idealno, če bi bili bivanjski in delovni prostori zasnovani tako, da čim bolj izrabljajo naravno svetlobo. Tako naj bi bili dnevno-bivalni prostori obrnjeni na južno stran, spalnica pa na vzhodno, a marsikdo nima idealne razporeditve prostorov, zato si lahko pomagamo s primerno osvetlitvijo. Čeprav večkrat omenjamo, kako je naravna svetloba najboljša, pa je v vročem poletju lahko tudi moteča, zato ob največji vročini uporabljamo žaluzije, ki učinkovito odbijajo sončne žarke. Tudi z lamelami lahko uravnavamo osvetlitev prostora, panelne zavese pa preprečijo neposredni vdor žarkov, hkrati pa prepustijo dovolj svetlobe.

Pogosto so naši vhodni prostori temni in brez oken, torej brez zadostnega vira naravne svetlobe. Ker pa je to tudi prostor, v katerega najprej stopimo tako mi kot tudi naši obiskovalci in je prvi stik z domom, ga naredimo bolj »prijaznega« s primerno osvetlitvijo. Strokovnjaki predlagajo enakomerno osvetlitev s stropnimi žarometi, ki jih razporedimo po vsej dolžini. Zanimiv učinek lahko dosežemo tudi z ogledalom, vendar le v primeru, da v del prostora prodira naravna svetloba. Tako svetlobo prestrežemo z ogledalom in jo usmerimo v želeno smer. Svetloba, ki je usmerjena v steno, vidno poveča prostor. Svetla in dobro osvetljena stena prostor poveča, hkrati pa ga naredi tudi prijaznejšega. V spalnici si omislimo bralne svetilke, ki se prižigajo ločeno, za vlažne prostore, predvsem kopalnico, pa izberimo svetila za mokre prostore.

 

Tipi svetil

Razmisliti je treba tudi o izboru tipa svetil, ki oddajo različne odtenke bele svetlobe, a imajo tudi različne izkoristke. S kombinacijo lahko dosežemo različne tipe svetlobe in barvnih temperatur.

Tako imajo klasične žarnice z žarilno nitko nizko barvno temperaturo, žarijo pa v topli in rumeno obarvani svetlobi, zato so primerne za ustvarjanje intimnega, domačega in prijetnega vzdušja. Izkoristek je sicer nekoliko slabši. Halogenske žarnice oddajo kristalno belo svetlobo z visoko barvno temperaturo. Fluorescentne svetilke oddajajo ledeno belo svetlobo in tako osvetljeni prostori delujejo sterilno. Sicer pa modrikasta svetloba spodbuja k delu in dviga razpoloženje. LED-svetila so energijsko najbolj varčna, uporabimo pa jih lahko tako za obarvano kot tudi za kristalno belo razsvetljavo.

 

Zdravje in svetloba

Posledice slabe osvetlitve so številne. Med njimi je to predvsem slabovidnost, glavobol, splošno slabo počutje, slabša delovna storilnost, tudi več napak in nezgod, vzdraženost, nizka delovna morala itd.

 

 

November, 2012

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več