Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Klimatske naprave nas poleti prijetno hladijo, pozimi pa lahko s tovrstnim ogrevanjem celo prihranimo. Z nerednim ali nepravilnim vzdrževanjem se lahko klimatsko-prezračevalni sistem spremeni v gojišče škodljivih mikroorganizmov. Določene vrste plesni lahko ogrožajo zdravje, saj povzročajo alergije, težave z dihanjem in slabitev imunskega sistema. O razlogih za redno čiščenje klimatskih naprav smo govorili z zdravnico in serviserjem, ki reden servis toplo priporočata.

Avtorica: Vesna Mlakar

Glavna funkcija klimatskih naprav je hlajenje oziroma uravnavanje temperature. Velikost opreme sega od majhnih enot do velike nepremično nameščene opreme za hlajenje celotnih stavb. Oprema za klimatizacijo se uporablja v zasebnem, trgovskem, javnem in industrijskem sektorju. Poslovne stavbe, prodajalne na drobno ali bolnišnice so običajno opremljene z različnimi sistemi, kot so majhni split sistemi in veliki, centralni sistemi, ki pogosto uporabljajo sekundarni sistem z ohlajeno vodo. Glede na velikost prostora oz. opreme, ki se nahaja v prostoru, je odvisna tudi pogostost servisiranja.

Serviser z večletnimi izkušnjami pove, da je v stanovanju dovolj reden servis enkrat letno, običajno pred sezono. Medtem ko servisi v večjih stavbah, na primer tovarnah, potekajo enkrat mesečno. Prav tako je potrebno poskrbeti tudi za redni letni servis klimatske naprave v avtomobilu. »Avtomobilski klimatski sistemi se čistijo s peno. Serviser jo vbrizga v zračne kanale, vključi gretje in pod vplivom toplega zraka se pena sčasoma razkroji ter odteče. Običajno se ljudje odločijo za čiščenje klime v avtomobilu šele, ko jih na to opomni slab zrak,« pojasni serviser.

Problematične plesni v klimatskih napravah

Plesni za svojo rast potrebujejo vlago in zaprt prostor, zato jih najpogosteje najdemo v slabo prezračenih ali nepravilno vzdrževanih prostorih. Širijo se po zraku s sporami, ki so prostemu očesu nevidne. Razrastejo se lahko tudi v klimatskih napravah in začnejo ogrožati zdravje. Ali torej zdravniki ljudem s kakšno od bolezni dihal odsvetujejo uporabo klime v stanovanju ali avtomobilu? »Načeloma ne odsvetujemo uporabe klimatskih naprav, ker je tudi toplotna obremenitev lahko dejavnik tveganja. Kompleksne naprave za klimatizacijo pa uravnavajo tudi vlažnost zraka.

Pomembno je, da se klimatske naprave pravilno uporablja, redno vzdržuje in čisti filtre ter s tem prepreči rast plesni«, razloži doc. dr. Mihaela Zidarn, dr. med., spec. int. med., s Klinike Golnik. Obvezno je tudi preveriti, ali ni v prostoru, kjer bi želeli imeti klimatsko napravo, že plesen. Če je tako, jo je treba pred vgradnjo in zagonom sistema nujno opraviti. Klima namreč spore plesni potegne v sistem ter tako ustvarja pogoje za razrast. Tudi kasneje moramo biti pozorni, da se plesen ponovno ne pojavi. To lahko preprečimo s tem, da vzdržujmo primerno vlažnost zraka v prostoru, kar je med 45 in 55 odstotki.

Prekomerna vlaga in pršice

»Uravnavanje zračne vlage je pomembno za dobro počutje. Pršice se dobro počutijo pri podobni zračni vlagi kot ljudje, tako da z uravnavanjem zračne vlage ne moremo pomembno vplivati na prisotnost alergena pršice v prostorih. Je pa zmanjševanje pretirane vlažnosti zraka zelo pomemben ukrep za zmanjšanje prisotnosti plesni v bivalnih prostorih,« pojasni dr. Mihaela Zidarn. Vlažnost zraka v prostoru lahko uravnavamo tudi z zračenjem. Spalnico, ki naj bo suha in hladna, večkrat dnevno prezračimo in s tem preprečimo razmnoževanje večjega števila pršic.

Serviser klimatskih naprav poudari, da lahko tudi s klimatsko napravo delno uravnavamo vlažnost v prostoru, saj te praviloma izsušujejo zrak. »Topel zrak gre skozi hladno satovje klime, na njem se odloži vlaga in steče v odtok,« razloži serviser in doda, da se na filtru klimatske naprave nalaga prah iz ozračja, ki ga je treba redno čistiti. Tudi klimatska naprava v avtomobilu učinkovito suši zrak in v deževnih dneh precej hitreje posuši zarošena stekla. Zračniki ventilatorja naj bi bili vselej usmerjeni v steklo in nikoli tako, da nam bi zrak pihal v glavo. Razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo v avtomobilu pa ne sme preseči sedem stopinj. Tudi sicer velja, da so izjemne razlike v temperaturi neprimerne in se je dobro izogibati vsem prekomerno ohlajenim prostorom, še opozori Zidarnova.

Dodatno čiščenje zraka z ionizatorjem?

Nekatere klimatske naprave imajo dodatno vgrajene ionizatorje. Na spletu je kopica informacij, ki potencialne kupce prepričujejo, da anioni skrbijo za naše telo, spodbujajo cirkulacijo krvi, izboljšujejo delovanje pljuč in celo preprečujejo bolezni dihal. So torej klime z ionizatorjem boljše od navadnih? Izkušen serviser, s katerim smo se pogovarjali, pravi, da ne. Meni, da je za namen hlajenja zraka v prostoru dobra skoraj vsaka klimatska naprava, medtem ko je za namen ogrevanja prostora bolje poseči po kakšni kakovostnejši, iz višjega cenovnega razreda.

Ogrevanje s klimatsko napravo je postalo precej učinkovito in ekonomično. Kar zadeva čiščenje zraka, pa je morda bolje kupiti ionizator, ki stoji sam zase in ni del klimatske naprave. Sicer pa drži, da lahko ustrezen zračni filter v kakovostni klimatsko-prezračevalni napravi v notranje prostore dovaja celo čistejši zrak kot odprto okno. Vendar to velja le v primeru, da je klimatski sistem z vsemi svojimi sestavnimi deli redno vzdrževan, še poudari serviser.

Ne pozabimo na redni letni servis

Enkrat letno je potrebno očistiti notranjo enoto klimatske naprave v stanovanju. Redni letni servis klimatske naprave običajno zajema vizualni pregled klimatske naprave in inštalacije, čiščenje in dezinfekcijo izmenjevalca notranje enote, dezodoracijo izmenjevalca notranje enote, čiščenje maske in pokrova notranje enote, čiščenje standardnih filtrov notranje enote, čiščenje izmenjevalca zunanje enote po potrebi, pregled in izpiranje odvoda kondenzata, kontrolo temperature izpihanega zraka in kontrolo tlaka hladilnega plina, pregled in kontrolo električnih komponent, kontrolo delovanja elektromotorjev (kompresor, ventilatorji), test klimatske naprave ter po potrebi svetovanje o uporabi in delovanju klimatske naprave. Reden servis ni pomemben samo z vidika zdravja, temveč tudi zato, ker je neočiščena klimatska naprava tudi veliko večji potrošnik električne energije. »Manj plina, večja poraba energije, slabši učinek,« na kratko razloži serviser.

Prepustimo servisiranje usposobljenim serviserjem

Serviserji klimatskih naprav imajo redna izobraževanja, kjer izpopolnjujejo svoje znanje in obnavljajo spričevala za hladilno tehniko. V program usposabljanja serviserjev in opravljanja preizkusa strokovne usposobljenosti se lahko prijavijo polnoletni državljani, ki imajo končano srednjo poklicno izobrazbo tehnične smeri ali drugo končano srednjo poklicno izobrazbo ter eno leto delovnih izkušenj na področju vzdrževalnih del opreme, za servisiranje katere se usposablja. Prijavijo se lahko tudi serviserji s končano višjo strokovno izobrazbo.

Program usposabljanja je odvisen od ponudnika, običajno pa je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela različnih vsebin. Pogosto se med vsebinami znajdejo napotki in usmeritve, vezani na vzdrževanje klimatskih naprav pred začetkom uporabe, po daljšem obdobju neuporabe ter po vzdrževalnem ali servisnem posegu. Pomembne so tudi smernice za zaščito okolja, še posebno ustrezno ravnanje s toplogrednimi plini, ki so škodljivi ozračju. Serviser razloži, da je ob demontaži izrabljene klimatske naprave treba pline posesati iz klimatske naprave in jih shraniti ter naposled odpeljati na sežig. V Sloveniji za zdaj pline samo zbiramo, medtem ko jih sežigajo v Italiji.

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več