Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Zaupati starim in preverjenim, a vendarle ne zastarelim načinom in proizvodom za nego telesa ali biti v trendu in preizkusiti vsako novost, ki nam jo ponuja kozmetična industrija? Najbrž je dilema zgolj navidezna, kajti vsak/a se odloča po svojem prepričanju, navadah in svojemu življenjskemu slogu ustrezno.

Avtor: N. V.

 

Kaj je naravno?

Pravzaprav vse, kar se čim manj oddaljuje od narave oziroma tega, kar nam ponuja narava v čim bolj naravni obliki. Čeprav je tudi pri vprašanjih »naravnega« na pohodu trend, ki – kot vsaka modna novost – teži k pretiravanju oziroma skrajnostim, se bomo verjetno lahko strinjali, da samo zaradi »naravnega« najbrž ne bomo delali doma sami luga za pranje perila, kot so nekoč to delale naše prababice in še nekaj rodov ženskih prednic nazaj. Lahko pa posežemo po tistem, kar nam narava za nego telesa podarja v čim bolj nepredelani obliki.

 

Naravna nega pri osebni higieni …

Namesto dišečega tekočega mila, gela za prhanje ali pene za kopanje izberimo navadno naravno milo blagih sestavin za umivanje, ki ga dobimo v klasični embalaži in prijetnih, a ne premočnih vonjav po sestavinah, ki prevladujejo v njem (sivka, vrtnica, rožmarin, cvet pomarančevca, …). Pomembno je namreč vedeti, da močne čistilne sestavine, ki jih ponavadi vsebujejo različni izdelki za osebno higieno, s pogosto uporabo poškodujejo naravno zaščito kože, tako imenovani kislinski plašč, ki preprečuje, da bi se na koži razbohotile bakterije. Če temu dodamo še klor, ki ga preventivno dodajajo vodi v vodovodnem omrežju, predstavlja to še dodatno obremenitev kože (čeprav ne samo nje).

 

Uporaba blagih čistilno-higienskih proizvodov je torej popolnoma utemeljena in logična, poleg tega pa velja poudariti, da osebne higiene ne bomo v ničemer okrnili, če se pri vsakodnevnem tuširanju ne bomo vedno namilili po vsem telesu. Da speremo znoj in razkrojke, ki nastajajo na koži, zadošča temeljito prhanje, vsakokratno umivanje z milom pa le na predelih, kjer se najbolj znojimo in je teh razkrojkov največ (pod pazduho, v kolenskem pregibu, ženske tudi pod dojkami) ter seveda v intimnem predelu.

 

… in pri negi telesa

Olivno in mandljevo olje za telo, med kot osnovna sestavina hranilne maske za obraz, rezine kumarice, s katerimi osvežimo kožo na obrazu, v ohlajen kamilični prevretek namočen kosem vate, ki pomiri utrujene oči, … Prava množica koristnih snovi, ki jih daje narava, se nam sprehodi skozi misli, če jih usmerimo v iskanje naravnega. Marsikaj se najde v različnih priročnikih, le preizkusiti je treba.

 

Tudi naravno ni vedno brez tveganja

Če bi se malce pošalili, bi lahko rekli, da bi bilo nenaravno, če bi naravni proizvodi za nego nikoli in za nikogar ne predstavljali nobene težave ali vsaj majhnega tveganja. Tudi popolnoma naravne snovi vsebujejo alergogene snovi, take torej, na katere se naš organizem burno odzove. Različna eterična olja in druge snovi, ki jih vsebujejo naravna zelišča in rastline, namreč lahko pri posameznikih izzovejo tudi hujše reakcije v obliki različnih neprijetnosti na koži, kot so srbeči izpuščaji, blage otekline, pordela kožo in podobno. Prav zato je priporočljivo, da vsak proizvod, tudi če je deklariran kot povsem naravnega izvora, preizkusite in prve dni preparat uporabljate previdno in v ne preveč izdatnih količinah. Morda še tole: najprimernejše mesto za testiranje občutljivostne reakcije kože na nov proizvod je nežna koža na notranji strani podlahti, med dlanjo in komolčnim pregibom.

 

Kje kupiti že pripravljene naravne proizvode?

Proizvodi za nego telesa, ki so deklarirani kot »naravni«, naj bi vsebovali čim večji odstotek naravnih zelišč oziroma rastlinskih snovi (in ne sintetičnih preparatov, s katerimi kozmetična industrija pogosto nadomesti naravne surovine), čim manj kemičnih dodatkov, kot so različni konzervansi, ki zagotavljajo dolgotrajno obstojnost proizvoda, čim manj umetnih barvil in čim manj dodanih umetnih dišav.

 

Preobilje vseh mogočih proizvodov za nego telesa, ki ga ponujajo blagovnice, nakupovalni centri in drogerije, marsikoga spravijo prej v zadrego in celo nervozo, namesto da bi nas raznovrstnost, ki nam je na voljo, razveselila. Če ste šele na začetni stopnji osvajanja znanja o proizvodih za naravno nego telesa, poiščite tiste specializirane prodajalne ali kotičke in police v prodajnih centrih, kjer so tovrstni proizvodi posebej označeni oziroma razporejeni tako, da jih skoraj ni mogoče spregledati.

Za nakup tovrstnih proizvodov si je treba vzeti nekaj več časa, vsaj na začetku, dokler še nismo vešči »branja« drobnega tiska, ki vsebuje vse podatke o sestavi določenega proizvoda, da bomo pravilno izbrali. In tudi za nasvet naj vam ne bo nerodno vprašati usposobljene prodajalke.

 

Smemo verjeti vsemu, kar piše na embalaži?

Načeloma bi že morali, čeprav se v praksi včasih pokažejo neljube podrobnosti. Če že držijo podatki, navedeni na obveznih deklaracijah o sestavinah, pa bo le zahteva osveščenih potrošnikov sčasoma pripomogla k temu, da bodo tudi dodatne navedbe na etiketah utrdile naše prepričanje, da uporabljamo zares naravni proizvod. Poleg količine posamezne naravne sestavine in potrjene odsotnosti ali vsaj minimalne vsebnosti tistih sestavin, ki naravnemu proizvodu niso tako blizu, so namreč vsaj tako, če ne še bolj pomembni podatki, kje je posamezna rastlina rasla oziroma bila vzgojena in v kakšnih pogojih in na kakšen način predelana za snov, ki jo potrebuje končni proizvod. Ta pot bo najbrž še malo daljša od tiste, ki je postavila standarde za tako imenovane »eko« ali »bio« prehrambene proizvode. Navsezadnje pa gre pri obojem, pri hrani in proizvodih za naravno nego telesa, za isti princip in dopolnjevanje celostnega pristopa k načinu in slogu življenja, za katerega se odloči vsak posameznik.

 

Kaj še spada k naravni negi in potrebuje samo našo vztrajnost?

Vrsta postopkov oziroma tretmajev, ki jih lahko izvajamo sami, je odlična podpora naravnih proizvodov. Jutranja masaža z masažno rokavico ali masažnimi kroglicami, ki spodbudi krvni obtok še pred prhanjem, občasno tudi piling telesa, še posebej v hladnejših mesecih, ko je koža manj izpostavljena naravnemu zračenju in tudi kakšnemu sončnemu žarku. Odlična osnova pripravka za piling so na primer groba morska sol ali zrna koruzne moke v mandljevem ali olivnem olju. S to zmesjo si temeljito, a ne agresivno zdrgnemo telo in nato speremo odmrle celice.

Tudi knajpanje ali različni načini izmenične uporabe vroče in hladne vode, s čimer utrjujemo telo in izboljšamo prekrvavitev, je že dolgo za marsikoga način vzdrževanja dobrega telesnega počutja in kondicije, seveda, če za tovrstno početje ni kakšnih zdravstvenih kontraindikacij.

 

Oktober, 2008

Ne spreglejte

Naše srce je najbolj dejavna mišica v našem telesu, zato se njeno oslabljeno delovanje odraža na celotnem organizmu. Stanje, ko
Preberi več
Rak jajčnikov še vedno predstavlja velik izziv za zdravnike, ki se s to boleznijo ukvarjajo. Kljub napredku medicine namreč ostaja
Preberi več
Miomi so najpogostejše benigne tumorske spremembe na maternici, ki se začnejo pojavljati v tretjem desetletju življenja ženske. Potem rastejo in
Preberi več
O multipli sklerozi vemo malo. In to nas navdaja s tesnobo in strahom. Težko si verjetno predstavljamo, kakšna čustva preplavljajo
Preberi več
Sladkorna bolezen je postala globalna epidemija. Število oseb z ugotovljeno sladkorno boleznijo nenehno narašča. V Sloveniji je leta 2020 število
Preberi več
Najpogostejši simptomi menopavze so vročinski oblivi, nočno potenje, pospešeno ali nepravilno bitje srca, nespečnost, depresija, razdražljivost, anksioznost, fizična in psihična
Preberi več
Zdravje je naše največje bogastvo. Če nimamo zdravja, potem nimamo ničesar. Velikokrat se niti ne zavedamo, kako pomembno je, in
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen. To pomeni, da pri tej bolezni v določenih delih možganov prihaja do postopnega
Preberi več