Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

S prihodom jeseni in zime bomo začeli kuriti in žal bo tudi to zimo veliko Slovencev presenetil ogljikov monoksid. Na žalost v Sloveniji kljub opozorilom zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom vsako leto umre več deset ljudi. Z ogljikovim monoksidom se lahko zastrupimo vsi, od dojenčkov do starostnikov, prav nihče ni popolnoma varen pred ogljikovim monoksidom, saj ga s čutili ne moremo zaznati. Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga ipd. V bivalnih prostorih lahko nivo ogljikovega monoksida naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Nivo ogljikovega monoksida lahko naraste v stanovanju tudi pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku ali ventilacijskem sistemu, poleg tega pa lahko prodre v stanovanje tudi iz kleti s pečjo, iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem ali iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem.

Avtor: doc. dr. Miran Brvar, dr. med.

 

Zgodbe povedo

Na zastrupitev z ogljikovim monoksidom redko pomislimo, saj so znaki pogosto podobni znakom nekaterih bolezni, zlasti znakom viroze. Na prisotnost ogljikovega monoksida v stanovanju največkrat pomislimo šele takrat, ko nekdo izgubi zavest.

 

62-letna gospa je poletje preživela na vikendu, septembra pa se je nekajkrat vrnila v stanovanje v mesto, kjer je vsakokrat le prespala preko noči. Po treh takšnih nočitvah v mestnem stanovanju je opazila, da ima po vrnitvi na vikend vsakokrat glavobol, ji je slabo ter je popolnoma brez moči. Po četrti vrnitvi je zjutraj za krajši čas celo izgubila zavest. Na pomoč je poklicala sina, ki je posumil na zastrupitev z ogljikovim monoksidom iz plinske peči za ogrevanje. Zastrupitev z ogljikovim monoksidom so potrdili serviserji plinske peči, ki so izmerili visoko koncentracijo ogljikovega monoksida v zraku stanovanja.  

 

Z ogljikovim monoksidom se lahko zastrupijo tudi cele družine, kar je izkusila mlajša družina iz okolice Ljubljane.

 

Starša in njuna triletna hči so se po večerji počutili slabo. Hčerka je jokala in bruhala, starša pa sta imela glavobol, postala sta tudi omotična. Mati je posumila na zastrupitev s hrano, vendar niso vsi jedli enake hrane. Oče se je spomnil, da je imel popoldne težave s kurjenjem peči na drva v kleti hiše in da se je zelo kadilo. Zapustili so hišo in odšli na svež zrak ter poklicali pomoč. V bolnišnici so pri vseh treh potrdili zastrupitev z ogljikovim monoksidom, čeprav je bil v kurilnici le oče. Serviserji peči so pri pregledu hiše ugotovili neustrezno prezračevanje peči in uhajanje ogljikovega monoksida iz kleti v stanovanje.

 

V Sloveniji je veliko zastrupitev z ogljikovim monoksidom v stanovanjskih hišah, do zastrupitev pa precej pogosto prihaja tudi v stanovanjskih blokih, in sicer predvsem v majhnih kopalnicah s plinskimi gorilniki za ogrevanje vode, kar je lani doživela 26-letna študentka Mateja v Ljubljani.

 

Mateja se je po končanem delu zvečer vrnila v najeto stanovanje, ki ga je delila s še dvema študentkama, in se šla tuširat. Po 20 minutah tuširanja sta sostanovalki iz kopalnice zaslišali trušč, Mateja se ni odzivala na klice. S pomočjo soseda sta sostanovalki vdrli v kopalnico. Mateja je ležala nezavestna na tleh in imela krče ter ob tem nehote odvajala vodo. Prenesli so jo na svež zrak in prezračili prostor. Ob prihodu reševalcev se je že pričela prebujati. V bolnišnici so potrdili, da je imela epileptične krče ob hudi zastrupitvi z ogljikovim monoksidom. Serviserji so ugotovili neustrezno prezračevanje majhne kopalnice s plinsko pečjo, zaradi česar je po določenem času gorenja plina začelo zmanjkovati kisika, kar je povzročilo nastajanje oglikovega monoksida. Mateja je imela po zastrupitvi z ogljikovim monoksidom še dolgo časa močne glavobole in težave pri učenju.

 

Za zastrupitev z ogljikovim monoksidom smo še posebej ogroženi v bivalnih prostorih, ki jih ogrevamo le občasno in nimajo redno vzdrževanih peči in dimnikov.

 

Mlajša družina je nameravala preživeti jasno zimsko noč v brunarici v gorah. V brunarici so zakurili kamin, skuhali večerjo in odšli spat. Zjutraj sta se starša prebudila z močnim glavobolom in slabostjo. Starša sta otroka, ki sta spala na zgornjih ležiščih pogradov, le s težavo prebudila in zvlekla iz brunarice. Mlajši sin je za trenutek celo izgubil zavest in padel na tla. Oče je takoj pomislil na zastrupitev z ogljikovim monoksidom in hitro prezračil brunarico. V bolnišnici so pri vseh potrdili zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Otroka sta bila resneje zastrupljena, saj je ogljikov monoksid lažji od zraka in se nabira pod stropom, kjer sta spala otroka. Kasneje so ugotovili, da je ogljikov monoksid nastajal v brunarici zaradi nepravilnega delovanja kamina oziroma dimnika.

 

Na zastrupitev z ogljikovim monoksidom moramo biti pozorni tudi tam, kjer je sicer ne bi nikoli pričakovali, kar je izkusila skupina upokojencev.

 

Pozno jeseni je društvo upokojencev organiziralo srečanje v zastekljenem gostilniškem vrtu, ki so ga ogrevali z več plinskimi grelci. Med srečanjem je upokojence začela boleti glava, postali so omotični in slabotni. Po eni uri srečanja je eden izmed starejših upokojencev nenadoma izgubil zavest. Nezavestnega gospoda so z reševalnim avtomobilom hitro odpeljali na urgenco, kjer so ugotovili zastrupitev z ogljikovim monoksidom in ga pričeli zdraviti s kisikom. Srečanje upokojencev se je nato »nadaljevalo« na urgenci, kjer so mnogi morali vdihovati kisik.

 

Prepoznajmo znake

Predstavljeni primeri jasno kažejo, da ogljikovega monoksida ne moremo zaznati s čutili. Ukrepamo šele ob težavah, ki jasno kažejo, da je nekaj narobe. Zastrupitev z ogljikovih monoksidom lahko potrdijo v zdravstvenih ustanovah le z merjenjem nivoja le-tega v krvi zastrupljencev. Na začetku zastrupitve z ogljikovim monoksidom oziroma pri blagi zastrupitvi z ogljikovim monoksidom imajo zastrupljenci številne neznačilne težave, kot so glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni (npr. kroničnega bronhitisa ali angine pektoris). Pri hujši in dalj časa trajajoči zastrupitvi z ogljikovim monoksidom pa postane glavobol vse močnejši, zastrupljenci postopno postanejo zaspani, zmedeni, imajo težave pri mišljenju, motnje vida, srce jim hitro bije. Nato sledijo še izguba zavesti, krči in lahko tudi smrt. Pri otrocih se lahko zastrupitev z ogljikovim monoksidom pokaže z glavobolom, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, neješčnostjo, bruhanjem, bolečino v trebuhu, drisko, s hitrim dihanjem in krči. Blage zastrupitve lahko potekajo tudi dalj časa in se kažejo s poslabšanjem učnega uspeha otrok in težavami v službi pri odraslih, lahko pa tudi z različnimi duševnimi težavami.

 

Znaki blagih zastrupitev z ogljikovim monoksidom so zelo podobni znakom viroz, na primer gripe, vendar se pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom zdravstvene težave izboljšajo izven stanovanja in povrnejo ob vrnitvi v stanovanje, pri virozi pa se težave ne spreminjajo. Na ogljikov monoksid moramo pomisliti tudi ob sočasnem pojavu zdravstvenih težav pri več ljudeh, ki so se nahajali v istem prostoru, predvsem med kurilno sezono. Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom moramo vzeti zelo resno in se zavedati, da zastrupitve z ogljikovim monoksidom lahko povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli.

 

Obstaja rešitev alarmna naprava

Na srečo obstaja rešitev tudi za nevidni in tihi ogljikov monoksid, saj nas na morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida v stanovanju lahko pravočasno opozori alarmna naprava oziroma javljalec (detektor) ogljikovega monoksida v zraku. Alarmne naprave za ogljikov monoksid nas opozorijo na povišano koncentracijo ogljikovega monoksida v zraku in nam s tem lahko rešijo življenje. Alarmne naprave za ogljikov monoksid stanejo le nekaj deset evrov, pomembno pa je, da imajo oznako evropskega standarda EN50291 in glasen zvočni signal. V Sloveniji je uporaba alarmov za ogljikov monoksid zaradi slabe informiranosti in ozaveščenosti prebivalcev in hkrati neurejene zakonodaje še razmeroma redka. V razvitem svetu, kjer se ljudje že bolj zavedajo preventive in lastne odgovornosti za zdravje, je uporaba alarmov za ogljikov monoksid veliko pogostejša. V številnih državah ZDA je vgradnja alarmnih naprav za ogljikov monoksid v nova stanovanja z gorilnimi napravami obvezna, tako da imajo v ZDA po nekaterih ocenah alarmno napravo za ogljikov monoksid vgrajeno že v 80–90 % novogradenj. Ker je zastrupitev z ogljikovim monoksidom tudi v Sloveniji najpogostejša smrtna zastrupitev, bi bilo tudi pri nas smiselno uvesti obvezno vgradnjo alarmov za ogljikov monoksid v vsa stanovanja z gorilnimi napravami, zlasti pa v novozgrajena stanovanja. Prav gotovo so najbolj tragične smrti mladih. Tako bi lahko smrt dečka, ki je po nepotrebnem umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v novozgrajenem bloku v Domžalah, smrt najstnice iz Izole v podobnih razmerah ali pa smrt najstnika s Koroške preprečili z namestitvijo alarmne naprave za ogljikov monoksid v bivalni prostor.

 

Več podatkov o zastrupitvah, preventivi, prvi pomoči in tudi alarmnih napravah za ogljikov monoksid je na voljo na spletni strani Centra za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (http://www.zastrupitve.net).

 

Pri kupovanju alarmne naprave moramo vedeti, da se alarmni napravi za ogljikov monoksid in požar razlikujeta. Alarmne naprave za požar ne zaznavajo ogljikovega monoksida in alarmne naprave za ogljikov monoksid ne zaznajo požara oziroma dima dovolj zgodaj. Ogljikovega monoksida tudi ne zaznajo alarmne naprave za plin propan-butan, ki je v plinskih napeljavah in jeklenkah. Lansko zimo smo zdravili bolnico, ki je med tuširanjem v kopalnici s plinskim grelcem vode izgubila zavest zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. V kopalnici so sicer imeli vgrajeno alarmno napravo za zaznavanje propan-butana, ki pa se je sprožila prepozno (ko je ogenj ugasnil in se je plin propan-butan razširil po prostoru). Alarmna naprava za ogljikov monoksid s standardno oznako EN 50291 bi bolnico pravočasno opozorila na nastajanje ogljikovega monoksida v kopalnici.

 

Po nakupu in namestitvi pokažemo alarmno napravo za ogljikov monoksid ostalim družinskim članom in jih seznanimo z alarmnim signalom in ukrepi ob njegovi sprožitvi. Vsako sprožitev alarma moramo vzeti resno. Ob alarmu za povišan nivo ogljikovega monoksida moramo takoj zapustiti stanovanje in vrata pustiti odprta, da se stanovanje prezrači, ter poklicati pomoč. O dogodku tudi čim prej obvestimo podjetje, ki nam je prodalo, namestilo ter vzdržuje gorilno napravo, ker ne smemo živeti v stanovanju, dokler izvor ogljikovega monoksida ni odpravljen.

 

ALARMNA NAPRAVA ZA OGLJIKOV MONOKSID NAJ BO V VSAKEM  STANOVANJU Z GORILNO NAPRAVO.

 

 

December, 2010

Ne spreglejte

Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več
O fekalni inkontinenci govorimo, ko imamo v mislih težave kot so nehoteno uhajanje vetrov in blata ali nezmožnost, da bi
Preberi več
Parkinsonova bolezen je najhitreje rastoče nevrološko stanje. Ocenjujejo, da ima to drugo najpogostejšo motnjo osrednjega živčevja 10 milijonov ljudi, v
Preberi več
Ali ste vedeli, da je fizioterapija ena izmed najhitreje rastočih vej zdravstva, ki se na podlagi znanstvenih raziskav rehabilitacije poškodb
Preberi več
Kolagen je pomemben gradnik mišic, sklepnega hrustanca in vseh vezivnih tkiv, ki začne v našem telesu drastično upadati nekje po
Preberi več
Naše srce je najbolj dejavna mišica v našem telesu, zato se njeno oslabljeno delovanje odraža na celotnem organizmu. Stanje, ko
Preberi več
Rak jajčnikov še vedno predstavlja velik izziv za zdravnike, ki se s to boleznijo ukvarjajo. Kljub napredku medicine namreč ostaja
Preberi več
Miomi so najpogostejše benigne tumorske spremembe na maternici, ki se začnejo pojavljati v tretjem desetletju življenja ženske. Potem rastejo in
Preberi več