Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Dan, ko kaj praznujemo ali proslavljamo, se imenuje praznik, svetek ali festival. Svetek izvira iz praslovanskega korena, ki je blizu sanskrtu in stari iranščini svent, kar je naš svet (latinsko sanctus). Iz te besede izvira tudi izraz svetba (zakrament, žrtev, hostija) in glagol posvetiti. Slovenska beseda za svetnika, svet (mundus) in svetlobo je ista, kar kaže na indijsko ali pa Einstenovo misel, da je vse le energija.

Avtor: Lama Petrič

Festival izvira iz angleščine, ta pa iz latinske besede festivus, vesel, slavnosten. Festum pomeni latinsko praznik, slovesnost, slavnost. Feast je angleško cerkveni praznik (tudi holiday, sveti dan), francosko le fête, latinsko tudi festa (dies festus), zato italijansko festà, primorsko fešta, špansko fiesta, nemško Fest(tag). Fest pomeni v nemščini tudi čvrst, trden, stalen. Latinska beseda za praznik pa je tudi feria (dies ferialis), od tu na primer hrvaške ferije, italijansko fiera, angleško fair, kar pomeni semenj.

Religija

Večina tradicionalnih praznikov ima izvor v religiji. Če ne častijo bogov in boginj, gre vsaj za čaščenje naravnih pojavov. Zgodnja verovanja so neizogibno povezana z naravo v vseh njenih pojavnih oblikah in izrazih, ki so kljubovale in uhajale človeškemu nadzoru. Tako so bili prazniki čas stika in povezave z višjimi silami in ritmi narave.

Kasneje so naravne manifestacije začela predstavljati božanstva, vendar je bilo tudi njihovo vedênje lahko zelo nepredvidljivo in zavajajoče. Moderne in urbanizirane družbe težko razumejo, kako so bile starejše civilizacije popolnoma odvisne od narave, tako kot so številna plemena še danes. Sezonske spremembe s »smrtjo« vegetacije, koncem zaloge hrane in podobnim, so na človeka izjemno močno vplivale. Razumljivo nam mora biti njihovo vneto in travmatično čakanje na spomladansko obnovitev življenja, kar je spremljal strah, da se le-ta sploh ne bo več pojavila.

Obredi

Praznik je napolnjen z različnimi obredi. Ti so bili v arhaičnih družbah še posebej zapleteni. Namen obredov in ritualov je bil ustvarjanje enotnosti in harmonije, tako znotraj določene družbe, iz katere so izvirali, kot zunaj nje, torej s širšim kozmičnim redom. Vsi so dajali tako praznovanju kot tudi vsem sodelujočim poseben poudarek, dostojanstvo. Ukvarjali so se tudi z vsemi vidiki človeškega bivanja, z dobrimi in s slabimi. Prazniki so mitologija, prinesena v čas.

Obrede praznovanj bi lahko razdelili v dve skupini. V prvi so tisti, ki predstavljajo pripravo na »praznenje«: postenje, očiščevanje, zmernost, strogost v vedênju, abstinenca, objokovanje, žalovanje, tarnanje in tožbe, žalostinke (lamentacije). V drugi skupini pa tisti, ki so predstavljali »polnjenje«: praznovanje, pojedine, darovanje in žrtvovanje, veselje in radovanje ter uporabo magičnih sredstev, s katerimi naj bi odstranili škodljive sile in vplive. K temu so spadale splošne, univerzalne dramatizacije boja med dobrim in zlim, poletjem in zimo, obiljem in pomanjkanjem.

Praznovanja in letni časi so bili povezani od vekomaj. Leto je bilo ciklično ponavljanje časov, ti pa so imeli poseben pomen in napetost. Prazniki so začeli za te čase predstavljati koledar. Prazniki so simbolični, utelešajo verske in psihološke komponente ter občutja ljudi in jih je treba tako tudi obravnavati. Bistveno razliko med arhaičnim človekom in tradicionalnimi družbami ter človekom t.i. modernih družb, ki ga močno določa in zaznamuje judovsko-krščansko izročilo, razkriva dejstvo, da je prvi trdno povezan z vesoljem in s kozmičnimi ritmi, drugi pa vztraja pri trditvi, da je povezan zgolj z zgodovino. Vendar to stališče večinoma ne vpliva na praznike in praznovanja. Le-ti se dogajajo, odkar je in dokler bo obstajalo človeštvo.

POMEN PRAZNOVANJA PO STAROKITAJSKI MODROSTI FENG SHUI

Praznični čas okraševanja naših domov po starokitajski modrosti feng shui

Feng shui pravi, da je človek del narave in mora živeti v skladu z njo. Svoj življenjski prostor naj si uredimo tako, da se življenjska energija v njem neovirano in ubrano pretaka. Kaj pa barve po feng shuiju? Kaj pomenijo, kaj nam nudijo s svojo energijo, kako jih lahko uporabimo v svojih bivalnih prostorih, če sledimo načelom ravnovesja energij v prostoru? Barva sledi energiji smeri neba, zato je zelo pomembno, da poznamo smeri prostorov, v katere vnašamo določene barve, sicer se nam lahko zgodi, da že ubran prostor zasičimo z nepotrebno energijo barve, ki jo dodajamo prostoru. Zatorej zelo pazljivo in tenkočutno uporabljajmo barve, da nas bodo v prostorih in s tem v življenjskih situacijah podpirale, ne pa zavirale in onemogočale rast in zadovoljstvo.

Pomen praznovanja

Tako kot pomeni delo začetek in vlaganje energije, tako pomeni praznovanje žetev sadov preteklega dela. Zato je za človekovo osebno rast zelo pomembno tudi praznovanje dosežkov, ki jih posameznik ustvari preko leta. To velja za vse družinske člane, za vsakega posebej – kot znak pozornosti dosežkom v minulem letu. Kako urediti bivalne prostore, da nam bodo pomagali spodbuditi praznično vzdušje in da bodo v našem domu začutili drugačnost tudi povabljeni – vzdušje prijaznosti in svečanosti?

Urejeno stanovanje v prazničnem duhu

Pred prazniki je dobro, da razmetane stvari po stanovanju ali hiši pospravimo na svoje mesto, tudi v kleti in na podstrešju. Vsem stvarem dajte dom, tudi kladivom in drugemu orodju ter predmetom, ki niso pogosto v uporabi. S tem boste naredili korak naprej v procesu osvobajanja.

Svetloba je najlažji način, s katerim lahko izboljšate energijo prostora in hkrati dodate prostoru čar praznika. Luč v obliki solnih lučk, ki jih postavite v mrtve kote prostorov ali na hodnik, kjer bo topla dobrodošlica domačim in gostom. Najbolj naravni svetlobi podobna oblika v zaprtem prostoru pa je sveča. Le-te ob prazničnem času postavimo tako na jedilno mizo, tudi po tri ali več enakih, v dnevni sobi ob TV-sprejemnik ali na nizko mizico sredi sobe. Da bo praznični čas opazen že pred vhodom, pa si omislite drobne lučke tudi pred vhodnimi vrati.

Tudi barve v stanovanju so pomembne v tem času. Za čas okoli prehoda v novo leto so najprimernejše rdeča v mnogih odtenkih, zlata, srebrna, bela. Te barve lahko uporabimo v kateremkoli prostoru znotraj stanovanja, tudi v kopalnici in na stranišču. Ne pozabite niti na okraske (npr. angelčki, mobili ali vetrni zvončki) niti na dišave (npr. naravna kadila in dišeče paličke), ki si jih prav v tem obdobju lahko več privoščite. Z novim prazničnim vonjem boste tudi vi zasijali v novo leto sveži in okrepljeni z novim valom energije. Tudi božično drevo si letos še posebej okrasite z raznoraznimi barvnimi odtenki in naj bodo vaše pridne roke avtor teh okraskov. Pa radostno in veselo praznujte. Srečno!

BARVE PO FENG SHUI MODROSTI in kako jih vnašamo v svoj dom

Bela

V beli barvi lahko počivate in razmišljate. Bela nam da mir. Kljub temu pa v belem okolju brez barv ne moremo narediti nobene stvari. Bela je bila dolgo časa barva ozadja, nevtralna barva, h kateri si lahko postavil karkoli. Lahko se poigrate tako, da ima vaša bela soba vsak dan ali vsak teden novo podobo. V prostor lahko prinesete le preprosto stekleno posodo, napolnjeno z različnimi kamni in vodo, in opazujete njene učinke. Lahko se odločite za belino le pri dodatkih, kar prinese v stanovanje umirjenost. Bela posoda poudari barvitost jedi ali pijače, ki jo ponudite v njej.

Zelena

Je barva energije lesa, pomeni ustvarjalnost, rast in novo upanje. Zelo primerna je za spalne prostore ali za kopalnico, vendar v spalnici ne sme biti vsiljiva. Zelena prihaja v nešteto različnih odtenkih od nežne zelene prvih poganjkov do temno zelenih odtenkov tropskega gozda ali smreke. Pogosto je mati narava tista, ki nam lahko da najbolj dragocene lekcije iz kombiniranja in uporabe različnih odtenkov.

Modra

Prostor, v katerem prevladuje modra barva, pogosto deluje hladno, zato v sobi s svetlo modrimi tapetami ali z modrim pohištvom poskrbite za barvne poudarke, ki bodo vanjo vnesli energijo in toplino, kot so npr. rdeče rože, barvne blazine ali topel parket. Modra simbolizira mir, obrnjenost vase in globoko razmišljanje ter ugodno vpliva na spanje. Zato je modra primerna tako za spalnice in vse prostore, v katerih se mnogo razpravlja ali prepira (pisarne, konferenčne dvorane in dnevne sobe v hišah, kjer vlada napetost).

Rdeča

Odtenkov rdeče je cel spekter, od pastelne rdeče, rjaste in kostanjeve do bordo rdeče. Na Kitajskem je rdeča barva srečna barva in jo pogosto uporabljajo za prinašanje sreče v dom. Ob kitajskem novem letu si med seboj pošiljajo rdeče kuverte in si tako zaželijo srečo. Močnih barv ponavadi ne uporabljamo na velikih površinah, saj bi potrebovali veliko mero poguma, ki ga resnici na ljubo malokdo premore, da bi pobarvali steno v tako močni rdeči barvi. Je pa kitajska rdeča prava barva za poudarke.

Roza

To je barva, ki sprošča naše mišice in čustva. Je barva srca in nam kaže pot do naše notranjosti. V bolj nežnih tonih je zelo primerna za stene v spalnici, lahko pa jo uporabite samo kot dodatek. Po načelih feng shuija je roza še posebej primerna za predel odnosov in simbolično aktivira predvsem partnerske odnose. Orhideje v roza barvah so za spalnico še posebej primerne, saj simbolično predstavljajo spolno energijo.

Optimistično rumena

V takšno barvo opleskan prostor spodbuja ustvarjalno ali intelektualno dejavnost. Rumeni odtenki so zelo primerni tudi za kuhinjo in jedilnico. Če bi radi osvetlili temno sobo in ne morete namestiti dodatnega strešnega okna ali okna, ki se razteza od tal do stropa, poskusite na steni odtenek zlate rumene. Ta barva je svetla in doda luč v temno sobo. Zlata rumena prinese poletje v vaš dom tudi takrat, ko temperature zunaj padejo globoko pod ničlo. Četudi pobarvate samo eno steno v sobi v tej barvi, se vam bo zdelo, kot da je pobarvana in osvetljena cela soba in soba se vam bo zdela mnogo večja.

Poživljajoča oranžna

Pomeni zdravje, vitalnost, navdušenje in optimizem. Z njo lahko vnesete svetlobo in barvo v temne predsobe ali temačne sobe na severni strani. Sedežna garnitura v tej barvi deluje izjemno sveže, navdihujoče, moderno in vnese v prostor pozitivno noto. Zelo primerno je, da izberemo cvetni aranžma v teh barvah.

Čokoladno rjava

je blizu prsteni in kovinski energiji zahoda in jugozahoda. Poglablja trdnost in je primerna za svetle, sončne prostore. Odtenek piškotno rjava je umirjen svetlo rjav odtenek, ki krepi občutke stabilnosti in varnosti.

Ne spreglejte

ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več