Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
kaj pomaga pri aknah

Najbrž ni človeka, ki se vsaj kdaj v življenju ni spopadal s kakšnim mozoljem. Akne so zagotovo ena najpogostejših bolezni kože. Še posebej v puberteti so lahko težave, ki jih prinašajo, večje od »izboklin« na koži. Kako jih lahko najlažje pozdravimo, nam je med drugim pojasnila Olga Točkova, dr. med., specialistka dermatovenerologinja.

Avtorica: Katja Štucin

Zakaj nastanejo akne? Kaj sploh so?

Akne so pogosta kronična bolezen, ne lepotna napaka. Pri nastanku aken sodeluje več dejavnikov, glavni pa so pretirano izločanje loja pod vplivom androgenih hormonov v puberteti, zaroženevanje izvodila žleze lojnice, ki onemogoča izločanje loja, bakterije, ki povzročijo vnetje in gnojenje, ter imunski mehanizmi, ki sodelujejo pri nastanku vnetja. Pomemben vpliv za nastanek aken ima tudi dedna nagnjenost.

Najpogosteje jih opazujemo pri najstnikih, vendar lahko prizadenejo vse starostne skupine. Pri novorojenčku se pojavijo zaradi materinih androgenih hormonov v krvi in takrat večinoma izzvenijo do prvega leta starosti. Pojav v predpubertetnem obdobju, po letu in pol starosti otroka, mora vzbuditi pozornost in takrat je treba izključiti druge vzroke. Med puberteto se pojavijo skoraj pri vsakem mladostniku vsaj ogrci, ki so najblažja oblika bolezni. Pri tretjini pubertetnikov pa se razvijejo akne, ki ne izginejo in so huje izražene. Vse pogosteje opažamo akne v odrasli dobi, po 25. letu starosti, predvsem pri ženskah.

Zadnje raziskave so pokazale, da ima akne v odrasli dobi približno 45 % žensk med 20. in 30. letom in več kot 10 % žensk med 50. in 60. letom starosti. Vzroki so lahko različni, kot možni sprožilci se opisujejo zdravila, kozmetika, kajenje, stres, prehrana in endokrine motnje.

Ali prehrana oziroma življenjski slog vpliva na pojav aken?

Odnos med prehrano in aknami ostaja sporen in neprepričljiv. Obstaja pa vedno več študij, ki dokazujejo omenjeno povezavo. Kar nekaj raziskav je potrdilo povezavo med poslabšanjem aken ter uživanjem kravjega mleka in mlečnih izdelkov. Ni neposrednih dokazov, da bi čokolada poslabševala akne, sicer hrana z visokim glikemičnim indeksom zaradi dviga glukoze in posledično inzulina v krvi ter vpliva na povečano izločanje loja in posredno povečano koncentracijo spolnih hormonov v krvi lahko vpliva na poslabšanje aken.

Lahko akne zdravimo z dieto?

Znanstvenih dokazov za to ni, zato diete bolnikom zaradi aken ne predpisujemo, tudi prehranskih dodatkov v ta namen ne svetujemo. Svetujemo zdravo, uravnoteženo prehrano, ki je ključna za zdravo telo in kožo. Za potrditev povezave med prehrano in aknami potrebujemo več dodatnih študij. Tudi zdrav življenjski slog je pravzaprav pri človeku z aknami potreben, a z njim aken ne moremo pozdraviti.

Kaj pa negativni stres? Res povzroča mozolje?

Pokazalo se je, da duševni stres lahko vpliva na poslabšanje različnih kožnih bolezni, tudi aken. V nekaterih raziskavah so ugotovili, da so se akne pri študentih med izpitnim obdobjem zelo poslabšale. Verjetna razlaga je, da stres posredno vpliva na izločanje androgenih hormonov ter s tem na povečano izločanje loja in poslabšanje mozoljev.

Kje se najpogosteje pojavijo, na katerih delih telesa?

Akne se pojavijo prav na mestih, kjer je veliko lojnic, kot so obraz, vrat, hrbet in prsni koš.

Akne lahko prinesejo tudi druge težave, denimo s samozavestjo. Predvsem v mlajši dobi je lahko vse skupaj zelo hudo. Kako glede na vaše izkušnje pomagati v takšnih primerih?

Ker so akne bolezen, ki se najpogosteje pojavlja na koži obraza, so lahko razlog za manjšo samozavest in okrnjeno socialno življenje, kar velja tako za najstniška leta kot za obdobje odraslosti. Zavedati se je tudi treba, da mladostniki, ki so nesamozavestni in v stiski, pogosto niti ne pridejo pravočasno po pomoč k dermatologu. Zato mora biti zdravnik, ki obravnava akne, pacientu v oporo. Svojim pacientom vedno pojasnim, kaj akne dejansko so, da bi tako bolje razumeli, zakaj je zdravljenje pomembno in vedno poudarim potrebo po rednem spremljanju, tudi skupaj zastavimo realne cilje, ki bi jih radi dosegli.

Zdravnika je smiselno obiskati čim prej, pri vsaki obliki aken, tudi pri blagih, saj so uspehi zdravljenja pogojeni s čimprejšnjim začetkom. Z zdravljenjem skrajšamo čas trajanja bolezni in omilimo njen potek ter posledice. Bistveni predpogoj za uspešno zdravljenje je poučitev staršev in bolnikov, ker zdravljenje aken pomeni tesno sodelovanje bolnika in zdravnika največkrat daljše obdobje. Vse to zahteva veliko potrpežljivosti predvsem od na splošno precej nepotrpežljivih najstnikov.

Velikokrat akne sami stiskamo, praskamo, posledično nastane kakšna brazgotina, tovrstno ravnanje najbrž odsvetujete. Kaj je najbolje, da naredimo, ko se pojavi mozolj?

Najpogostejša napaka pri negi aken je stiskanje mozoljev, ki lahko povzroči dodatno vnetje in pri nekaterih za seboj pušča temne lise ali povzroči globoke rane, ki se zacelijo z brazgotino, ta pa lahko ostane vse življenje. Pogosta je napaka in uporaba mastnih krem oziroma komedogenih kozmetičnih pripravkov. Zato svetujemo umivanje kože z ustreznimi mili, uporabo nekomedogene kozmetike in upoštevanje navodil za zdravljenje, prejetih pri zdravniku.

Kako sami preventivno najbolje poskrbimo, da bi imeli lepo in čisto kožo?

Za nego kože z aknami ni enega samega univerzalnega recepta. Pri negi se moramo zavedati, da pravilna nega še ni zdravljenje! Pri večini pacientov zadošča čiščenje enkrat ali dvakrat dnevno, čemur sledi uporaba kreme, ki jo predpiše dermatolog. Za čiščenje svetujemo sintetični detergent, ki pomaga vzdrževati ustrezen pH kože in zmanjšati število bakterij na koži. Kozmetika naj bo na vodni osnovi in nekomedogena.

Svetujemo uporabo kozmetike oz. izdelkov brez umetnih konzervansov in dišav. Svetujemo tudi izogibanje možnim sprožilnim dejavnikom, kot so različna zdravila ali pretirano uživanje snovi z npr. jodom ali bromom ter izogibanje okluzivni kozmetiki. Prav tako velja izogibanje visokim temperaturam ali sončenju. Sončenje ni priporočljivo za aknasto kožo, čeprav se po izpostavljanju soncu akne lahko začasno izboljšajo, vendarle izpostavljanje soncu vodi do dolgoročnega poslabšanja aken. Svetujemo uporabo ustrezne zaščite pred soncem, uporabljati je treba posebne pripravke, ki kože dodatno ne mastijo, saj do poslabšanja aken lahko pripelje tudi uporaba neadekvatnih sončnih krem.

Zavedati se moramo tudi možnosti, da akne pri nekaterih ženskah nastajajo skoraj ciklično kot posledica menstruacije. Predmenstrualne akne se običajno pojavijo v zadnjem tednu pred mesečnim perilom, številne ženske imajo izbruh aken v času menstruacije. Takrat so akne razporejene predvsem na bradi in okoli ust. Podobne spremembe lahko vidimo zaradi hormonskih sprememb, na primer med nosečnostjo, v menopavzi ali pri prekinitvi hormonske kontraceptivne terapije.

Kdaj je potrebna pomoč strokovnjaka?

Zdravnika je smiselno obiskati čim prej, pri vsaki obliki aken, tudi pri blagih, saj so uspehi zdravljenja pogojeni s čimprejšnjim začetkom. Za uspešno zdravljenje bolezni je primarna postavitev prave diagnoze. Diagnozo bolezni postavimo klinično, to pomeni, da moramo imeti natančne podatke o poteku bolezni pri bolniku, nato opravimo natančen pregled in oceno videza bolezenskih sprememb. Poskušamo ugotoviti vse možne vzročne dejavnike, ki prispevajo k pojavu in poslabšanju kožnih sprememb, predvsem pa tiste, ki jih neredko ne moremo ločiti od mladostniških aken.

Kako se aknavost zdravi?

Danes lahko uspešno zdravimo skoraj vse primere aken in s terapijo večinoma lahko preprečimo njihov ponovni nastanek in zmanjšamo možnost nastanka brazgotin. Zdravljenje izvajamo po protokolu oziroma po strokovnih smernicah, se je pa pomembno tudi zavedati, da je zdravljenje vedno individualno prilagojeno vsakemu bolniku in je odvisno od stopnje izraženosti bolezni, bolnikove starosti, spola in pridruženih bolezni.

Obstajajo zdravila?

Čarobne paličice, ki bi vse čez noč pozdravila, ni, večinoma je sodobna lokalna ali sistemska terapija dokaj dolgotrajna in zahteva večmesečno ali večletno tesno sodelovanje bolnika in zdravnika. Za zdravljenje blažjih aken uporabimo zdravila za lokalno uporabo, ki jih lahko predpišejo tudi zdravniki na primarni ravni. Uporabljamo lokalne preparate v različnih koncentracijah, v obliki gelov, losjonov, raztopin in emulzij olja v vodi. Najpogosteje uporabljamo retinoide, protimikrobna zdravila, benzoil peroksid, salicilno in azelainsko kislino. Bolnike s težjimi oblikami aken (kar po raziskavah predstavlja približno 20 % bolnikov) vedno napotimo k dermatologu, ki individualno določi najustreznejše zdravljenje. Težje oblike aken je treba zdraviti načrtno, z ustrezno sistemsko terapijo.

 Kakšni pa so še drugi načini?

Glede na klinično sliko se v stopenjskem zdravljenju aken občasno odločimo za zdravljenje z laserji in drugimi svetlobnimi viri, ki jih tudi kombiniramo z lokalno terapijo, ki jo predpiše dermatolog. Pri zdravljenju rezidualnih sprememb, kot so spremembe pigmentacije kože ali brazgotine, uporabljamo dodatne ukrepe, kot so dermoabrazija, lasersko zdravljenje, luščenje kože s kemičnimi sredstvi in drugo. Zavedati se moramo, da akne niso vedno le bolezen kože, zato se pri nekaterih oblikah bolezni odločimo za podrobnejše preiskave bolnikovega zdravstvenega stanja in takrat so v obravnavo vključeni zdravniki drugih specialnosti.

ABC

A Akne so pogosta kronična bolezen.

B Mozolji so lahko razlog za manjšo samozavest in okrnjeno socialno življenje.

C Zaupanje in sodelovanje med bolnikom in zdravnikom je neprecenljivo za pravilno diagnostiko in zdravljenje aken.

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več