Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Akne so najpogostejša kožna bolezen v razvitem svetu, ki se pojavlja predvsem pri mladih, pred njimi pa niso varni niti starejši. Bolezen lahko traja več let in lahko povzroča tako fizične kot tudi psihološke težave.

Avtor: Aleksandra Bergant Suhodolčan, dr. med.

 

Prve spremembe se najpogosteje pojavijo ob vstopu v puberteto in v različnih oblikah prizadenejo kar do 85 % mladih. Akne, ki se pojavljajo pri odraslih, predvsem ženskah, lahko izvirajo iz hormonskih nepravilnosti. V zadnjem času se je razumevanje te bolezni precej spremenilo. Ker lahko akne trajajo več let in v tem času zavzamejo različne klinične slike in prehajajo iz ene oblike v drugo, menimo, da gre za kronično bolezen, pri kateri je potrebno dolgotrajno in učinkovito zdravljenje. Akne običajno minejo same od sebe okrog dvajsetega leta, lahko pa vztrajajo tudi v zrelih letih. V večini primerov, predvsem pa težje oblike, je v zdravljenje treba vključiti dermatologa.

 

Več vrst aken

Običajne oziroma navadne akne imenujemo tudi akne vulgaris, poznamo pa še druge oblike. Med bolj nenavadne spadajo na primer neonatalne akne, ki jih najdemo pri dojenčkih, klorakne, povezane z izpostavljenostjo kloriranim ogljikovodikom, mehanske akne, ki nastanejo zaradi naslanjanja obraza na roke ali pod čelado, akne mallorca, ki se lahko pojavijo po pretiranem izpostavljanju soncu. Aknam podobne spremembe opažamo tudi po uporabi določenih zdravil. Koža nekaterih ljudi odreagira na komedogeno kozmetiko in nastanejo t.i. kozmetične akne.

 

Zakaj nastanejo?

Pri nastanku aken sodeluje več dejavnikov, ki se med seboj dopolnjujejo. Osnovna težava nastane v izvodilu, kjer se lojnica izloča v dlačni mešiček. Le-ta se zaradi spremenjenega poroženevanja zamaši in preprečuje izločanje loja. Takšne rožene čepke imenujemo komedoni. Zaradi vpliva hormonov pride do povečanega izločanja loja, pri vnetju pa sodeluje še bakterija Propionibacterium acnes. Najpomembnejši dejavnik je dedna nagnjenost k razvoju aken. Otroci staršev, ki so imeli akne, imajo pogosto tudi sami eno od oblik bolezni, kar še posebej velja za hujše oblike. Tako pri fantih kot dekletih v adolescenci so eden najpomembnejših vzrokov za pojav aken moški spolni hormoni. Posamezne izbruhe bolezni lahko sproži stres, sprememba hormonskega stanja v določenem delu menstruacijskega ciklusa ter jemanje nekaterih zdravil. Med ljudmi obstaja prepričanje, da določene vrste hrane, na primer čokolada, poslabšajo ali celo povzročajo akne in so zato prepovedane. V preteklosto smo menili, da to ni res. Nekatere novejše raziskave pa v resnici kažejo, da lahko na nastanek aken negativno vpliva hrana z visokim glikemičnim indeksom ter mleko in mlečni izdelki.Čeprav med ljudmi obstaja prepričanje, da določena živila, na primer čokolada, poslabšajo ali celo povzročajo akne, pa znanstvene raziskave tega zaenkrat še niso dokazale.

 

Akne se lahko pojavljajo v različnih oblikah, od blagih do izjemno hudih, ki bistveno vplivajo na zunanji izgled osebe. Najprej nastane ogrc oziroma komedon. Dlačni mešiček se zaradi pretiranega poroženevanja zapre, v njem pa se nabira loj. Ločimo zaprte in odprte ogrce. Odprti ogrci imajo čep na vrhu izvodila, ki je lahko temne barve, kar pa ni umazanija, temveč pigment. Zaprti ogrci izgledajo kot bele bunčice. Tovrstne akne imenujemo akne komedonika in se najpogosteje pojavljajo tam, kjer so žleze lojnice velike, to je na čelu, licih, po prsih in sredini hrbta. Kadar v dlačnem mešičku pride do vnetja, nastane rdeča bunčica oziroma papula, na vrhu papul pa se lahko začne nabirati tudi gnoj. To obliko imenujemo akne papulopustuloza. Če se vnetje širi globlje v kožo in nastanejo nodusi ali vozlički, pa tudi ognojki. Takšne akne so zelo boleče. Imenujemo jih nodulocistične akne ali akne konglobata.

 

Zdravljenje

Na voljo je vrsta lokalnih in sistemskih preparatov, med katerimi izbiramo glede na vrsto in videza aknaste kože, spol, starost in zdravila, ki jih bolnik še jemlje. Zdravljenje je usmerjeno proti vzrokom – pretiranemu izločanju loja, motnjam poroženevanja, vnetjem in bakterijskim okužbam –, ki sodelujejo pri nastanku aken. Blage oblike zdravimo z lokalnimi zdravili, ki jih namažemo na obolelo kožo. Uporabljamo lokalne antibiotike, derivate vitamina A ter benzoil peroksid. Pri zmerni obliki lahko dodamo še antibiotike v obliki tablet. Nekaterim ženskam pomagajo tudi hormonska kontracepcija, ki ima antiandrogeni učinek. To pomeni, da njihovo učinkovanje nasprotuje delovanju moških spolnih hormonov. Najhujše oblike aken, ki se na druge oblike zdravljenja ne odzovejo, zdravimo s sistemskimi derivati vitamina A, ki jih imenujemo tudi retinoidi. Ti zmanjšajo izločanje žlez lojnic in nepravilno poroženevanje, obenem pa vplivajo tudi na vnetje. V večini primerov privedejo do popolnega izboljšanja. Pri njihovi uporabi je potrebna posebna previdnost, saj so teratogeni, zato morajo ženske v rodni dobi istočasno obvezno uporabljati tudi zanesljivo obliko kontracepcije. Potrebne so tudi redne kontrole krvi.

Pri vseh oblikah zdravljenja je pomembno natančno upoštevanje zdravnikovih navodil. Učinki zdravljenja se pogosto pojavijo šele po nekajmesečni uporabi zdravil, zato je potrebna potrpežljivost in vztrajnost. Kot najnovejši način zdravljenja aken se pojavlja zdravljenje z lasersko svetlobo oz. svetilko, ki proizvaja modrovijolično svetlobo. Ta uničuje bakterije, zmanjšuje delovanje lojnic, odpravlja rdečino pri blagih in srednje hudih aknah ter deloma odpravi morebitne brazgotine.

 

Živimo zdravo!

Bolnikom z aknami poleg zdravljenja z zdravili priporočamo zdrav življenjski slog z gibanjem na svežem zraku in uravnoteženo prehrano. Priporočljivo je čiščenje kože z nežnimi, neabrazivnimi čistili, ki ne vsebujejo alkohola. Pomembno je, da pri tem ne drgnemo kože, saj koža postane razdražena, posledično pa se poslabšajo tudi akne.

 

Pri aknah, ki so prisotne po telesu, se je treba izogibati oprijetim in dražečim tkaninam (npr. volni, sintetiki). Oblačila naj bodo ohlapna in mehka, zaželeno pa je tudi njihovo pogosto menjavanje.

 

Čeprav se je stiskanju težko upreti, ga močno odsvetujemo. Močno stiskanje poškoduje kožo, pogosto razširi okužbo in vnetje, podaljša čas celjenja in s tem upočasni zdravljenje. Pogosto so posledica nepravilnega ravnanja s kožo trajne brazgotine. Izpostavljanje soncu izgled aken včasih začasno izboljša, dolgoročno pa se zaradi zadebeljene povrhnjice akne še poslabšajo. Sončenje zato odsvetujemo. Ustrezna UV-zaščita je pomembna tudi zaradi preprečevanja trajnih posledic na koži. Na soncu zaradi vnetja lahko nastanejo na koži temne lise oziroma hiperpigmentacije.

 

Ko izbruhi aken s koncem pubertete večinoma prenehajo, lahko ostanejo na koži brazgotine in pigmentne lise. Videz brazgotin je mogoče izboljšati z različnimi postopki. Kemični pilingi z raztopino, ki jo med posegom nanesemo na kožo, odstranijo odmrle kožne celice in spodbudijo nastajanje novih. Povrhnje plasti kože lahko odstranimo tudi s pomočjo dermabrazije oziroma mikrodermabrazije in nekaterih laserjev.

 

Akne so bolezen, ki se ne kaže le navzven. Akne lahko predstavljajo tudi resen psihološki problem, predvsem ker prizadenejo mlade v najbolj občutljivih letih, ko je zunanjost izredno pomembna za njihovo samozavest. Tudi zato je pomembno, da pomoč poiščejo pri strokovnjakih kmalu po pričetku težav.

 

 

Januar, 2010

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več