Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Tako rekoč k splošnemu znanju spada vedenje, da potrebuje vsak tip kože drugačen negovalni proizvod, pri najosnovnejši negi, pri proizvodih za čiščenje kože pa smo včasih (nekateri/e) premalo natančni. Ne samo od tipa kože, temveč tudi od letnega časa je odvisno, kaj potrebujemo, da bomo koži dali najboljše.

Avtor: N. V.

 

Čistilno mleko ali gel za čiščenje, tonik ali ohlajen zeliščni poparek za osvežitev kože

Uporabljajmo jih v tem vrstnem redu in vsaj dvakrat na dan – pred spanjem obvezno oboje, zjutraj pa vsaj tonik, ki kožo osveži in spodbudi, da bo raje in hitreje sprejemala vlažilne in/ali hranilne učinkovine kreme, ki jo nanesemo zatem. In pozor: ko govorimo o negi kože na obrazu, imejmo vedno v mislih, da sodi k temu delu nege tudi vrat.

 

Mastna koža

Čeprav dela največ preglavic mladostnikom, saj je v tesni povezavi s hormonskimi spremembami v telesu, tudi v odrasli dobi ni malo tistih, ki jim ustrezna nega mastne kože povzroča težave, še posebej nega por, ki se rade zamašijo, v njih pa nastanejo neprijetni in neestetski ogrci. Ti so pravzaprav neke vrste zajedalci kot »stranski proizvod« močneje poroženelih celic in naravne maščobe, ki jo izloča koža.

 

Učinkovit način njihovega odstranjevanja prepustimo raje izurjenim rokam kozmetičarke, saj stiskanje ogrcev brez določene spretnosti in obveznega strogega upoštevanja higienskih norm (popolnoma čiste roke, ne predolgi nohti) utegne povzročiti več škode kot koristi. Pordela mesta so še najmanjša tegoba, huje je, če zaradi nespretnosti ali malomarnosti povzročimo še kakšno dodatno vnetje ali okužbo.

 

Vseeno pa lahko marsikaj storimo tudi sami, da se količina ogrcev ne bo preveč razbohotila: parne kopeli iz poparkov rastlin, ki tudi sicer ugodno delujejo na tak tip kože, je že eden od načinov. Najustreznejše rastline so žajbelj, timijan, rožmarin, tudi kamilica, način njihove uporabe pa staromodno enak kot nekoč. V široko posodo vlijemo poparek posamezne rastline, lahko tudi mešanico, nato pa pokriti z brisačo čez glavo nad to soparo vztrajamo, dokler se tekočina ne začne ohlajati. Ta postopek odpre kožne pore, zato je kožo lažje očistiti in odstraniti odvečno maščobo.

 

Suha (in občutljiva) koža

Ta tip kože vedno dobro sprejme čistilne proizvode, ki so blagi tako po učinku kot tudi že po samem videzu in vonju. Kamilica je eden najljubših cvetov suhe in tudi občutljive kože. Vsekakor je za ta tip kože popolnoma neustrezen vsak proizvod, ki vsebuje alkohol, saj kožo le še bolj izsuši in razdraži.

 

Za suho kožo je še bolj kot za druge tipe kože pomembno, da ji redno dajemo dovolj tekočine in to tako od znotraj (s pitjem vode) kot od zunaj. Prav neverjetno je, kako opazen je takojšen učinek, če suho kožo večkrat na dan poškropimo z vodo. Le-ta mora biti destilirana, torej brez kemičnih dodatkov, še boljše je, če uporabljamo že pripravljeno (z dodatki mineralov) v obliki pršila, ki ga izdelujejo nekatere kozmetične firme. Osvežitev obraza z vodo je, podobno kot parne kopeli za mastno kožo, eden od načinov, da bo »čiščenje kože« v njenem osnovnem pomenu enostavnejše, negovanje kože pa lažje in bolj učinkovito.

 

Mešana koža

Pri odraslih, ki sicer nimajo izrazito mastne kože po celem obrazu, lahko predstavlja težavo tako imenovani T predel na obrazu – čelo, nos in brada, kjer je koža mastna, čeprav je sicer tip kože normalen ali celo suh. Pri takih primerih je potrebna še posebno natančna izbira vseh čistilnih in negovalnih proizvodov, kajti kar enemu predelu koristi, lahko drugemu izrazito škodi.

 

Zrela koža

V praksi popolnoma uveljavljen izraz je pogosto le bolj »obziren« izraz za kožo, ki se stara oziroma je že pokazala znake staranja. Najizraziteje se ta proces, ki se sicer začenja že precej prej, pokaže v obdobju menopavze, ko se zaradi različnih sprememb v telesu, katerih vzrok je spremenjena hormonska slika, pokažejo sledovi tudi na koži.

 

Najbolj splošno pravilo za čiščenje zrele kože je, da je primerno upoštevati merila, ki veljajo za suho in občutljivo kožo – zrela koža je taka v večini primerov, ker izgublja prožnost in z njo tudi vlažnost.

 

Enaka osnovna nega v vseh letnih časih?

Enaka osnovna nega v vseh letnih časih velja za čiščenje kože s čistilnimi proizvodi in s tonikom za osvežitev ali z ohlajenim zeliščnim poparkom, v hladnejših zimskih dneh pa moramo biti bolj pozorni, da zagotovimo kakovostno »hrano« za kožo, saj ji začne zmanjkovati tako vlage kot tudi hranilnih snovi.

 

Čiščenje moške kože

Moška koža na obrazu je v primerjavi z žensko nekoliko bolj mastna (in tudi debelejša), poleg tega pa so tudi proizvodi za britje do neke mere »čistilni«. Osnovna nega čiščenja kože je tako pri moškem praviloma manj zahtevna, kar pa ne velja za nadaljnjo nego, pri kateri postajajo tudi moški vse bolj izbirčni in zahtevni.

 

Kaj pa piling?

Odmrle celice kvarijo videz in funkcijo kože, zato jih je treba z nekoliko agresivnejšim, a vendarle tipu kože primernim proizvodom redno odstranjevati. V kakšnih časovnih intervalih je koristno in priporočljivo narediti piling kože na obrazu in kakšen proizvod je najustreznejši, bo najbolje in najlažje svetovala kozmetičarka, izbira že pripravljenih preparatov pa je tudi velika. Zelo primerno je, da kožo po opravljenem pilingu izdatno nahranimo s hranilno ali pomirjujočo masko, zato je ta bolj zahtevna nega priporočljiva za brezdelen, miren konec tedna, ki ga posvetimo sebi.

 

September, 2008

Ne spreglejte

Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več