Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ste se kdaj vprašali, zakaj nas prav nič ne boli, če odrežemo lase, noht ali dlake? Lase, dlake in nohte namreč sestavljajo poroženele celice, ki rastejo iz živega tkiva. Poroženele dele, ki jih vidimo na površju kože, pa lahko režemo, ne da bi nas bolelo. Seveda pa je pri tem pomembno, kako to počnemo. Zaradi napačne nege nohtov lahko pride do poškodb, zaradi pomanjkljive skrbi za zdravje pa do bolezni, ki se lahko kažejo tudi kot spremembe na nohtih. Stanje nohtov je pogosto odsev zdravja v preteklosti kot tudi sedanjega trenutka.

Avtorica: Vesna Vilčnik

Zdravi nohti so brezbarvni in prozorni, zaradi krvi, ki kroži pod njimi, pa so videti rahlo rožnate barve. Tako na rokah kot tudi na nogah je videz nohtov odvisen od pravilne nege in vašega zdravstvenega stanja. Pri negi in oblikovanju nohtov si je vredno zapomniti, da strižemo samo nohte, ne pa tudi obnohtne kožice. »Najprej očistimo nohtne kanale in proste robove. To je še posebej pomembno pri negi nohtov na nogah, saj je treba odstraniti vso umazanijo, ki se je tam nabrala. Nohtni kanali morajo biti prehodni in dosledno očiščeni, najlažje to storimo s pomočjo kotne pile. Obnohtne kožice ne smemo rezati, potrebno pa jo je narahlo odluščiti, da ima noht prosto pot za rast. Pomembno je, da pri tem ne povzročimo kakšne ranice in posledično vnetja,« razloži mojstrica kozmetične nege in pedikerka iz Trzina.

Vnetje obnohtnice skeli in peče

Zaradi okužbe in posledično vnetja obnohtja (kože, ki obdaja noht na roki ali nogi) lahko postane noht boleč in otečen. Vnetje je lahko akutno in se pojavi nenadoma, lahko pa ima kronični potek, ki traja več mesecev. Običajno gre za posledico okužbe z bakterijami, ki v obnohtje vstopijo skozi ureznino ali pretrgano kožo. Okužbo običajno povzroči gliva kvasovka, pojavlja pa se pri ljudeh, ki imajo roke (zaradi svojega poklica) pogosto razmočene od vode, in pri sladkornih bolnikih. Poleg bolečine in vnetja se začne okoli nohta nabirati gnoj.

Če vnetja ne zdravimo, lahko noht odstopi in odpade. Okužba se zdravi z antibiotikom. Pri akutnem vnetju izzveni v nekaj dneh, zdravljenje kroničnega vnetja pa lahko traja nekaj tednov. Do okužbe lahko pride tudi pri grizenju nohtov; poškoduje se obnohtje, lahko tudi noht sam … Pozorni moramo biti še pri negi nohtov dojenčkov in malčkov. Obnohtje najbolj zaščitimo tako, da otroku nohtov ne trgamo, temveč jih strižemo s škarjicami z zaobljeno konico, pri tem pa sledimo naravnemu loku nohta.

Vraščen noht posledica nepravilne nege in neudobne obutve

Pogosta nevšečnost so vraščeni nohti. Najpogosteje se pojavljajo pri najstnikih in mladih odraslih; pogosteje pri moških. Dednost pri vraščenih nohtih ni pomemben dejavnik, toliko bolj sta dejavnika tveganja nepravilno striženje in nošenje neudobnih čevljev. Vraščen noht se na eni ali obeh straneh ukrivi in predira obnohtje, kar povzroči vnetje in včasih tudi okužbo. Simptomi vraščenega nohta so bolečina in pordelost, oteklina okoli nohta ter predrta koža na robu nohta, iz katere mezi brezbarvna tekočina, gnoj ali kri. Vraščen noht odstrani kirurg v lokalni anesteziji.

Okrevanje je zaključeno dva do tri tedne po posegu, vmes pa je treba hoditi na previjanje. Za vraščen noht lahko poskrbi tudi usposobljena kozmetičarka, vešča medicinske pedikure. S kleščami odstrani del nohta, ki raste v globino tako, da se oblika nohta ne spremeni. Noht odreže vzporedno z nohtnim kanalom, vse do mesta, kjer se prične rast v globino. Vraščen noht lahko zdravimo tudi s pomočjo sponk. »Sponka je trak, izdelan iz umetne mase, ki se ga s pomočjo lepila prilepi po nohtni širini. Za stranko izberemo ustrezno velikost glede na velikost nohta. Noht razkužimo in razmastimo ter nanesemo lepilo na sponko, ki jo namestimo na noht.

Ko se lepilo posuši, se takoj začuti pritisk na sredini nohta, saj sponka deluje tako, da se hoče vrniti v prvotni položaj in s tem ravna noht. Sponko pustimo na nohtu do naslednje pedikure oziroma dokler je noht ne preraste. Ena taka sponka pri nas stane med 30 in 60 evri. V tujini je to ceneje, saj lahko greš k pedologu tudi na koncesijo, pri nas to še ni urejeno. Mnogi starejši ljudje s takšnimi težavami zato pogosto ne morejo redno hoditi na pedikuro; to je vsaj enkrat mesečno,« razloži mojstrica kozmetične nege in pedikerka.

Spremembe oblike, barve ali površine nohta

Nohti so posebno dovzetni za razne deformacije. Najpogostejši vzrok nepravilnosti v obliki, barvi ali površini nohta je poškodba. Deformacijo nohta lahko povzroči tudi bolezen, ki prizadene kožo ali neki drug del telesa, včasih pa noht spremeni obliko ali barvo zaradi nohtne okužbe. Če je deformacijo povzročila telesna bolezen, je treba najprej odkriti to in jo zdraviti.

Če je vzrok nohtna okužba, se jo da prav tako uspešno zdraviti. Najbrž ste na nohtih že kdaj opazili drobne bele pike oziroma lise. Nastanejo lahko kot posledica manjše poškodbe, na primer udarca. Nekaj povsem drugega pomenijo bele lise; pojavljajo se pri nekaterih sistemskih obolenjih, denimo pri znižani vrednosti krvnih beljakovin. Podobne lise so lahko posledice nekaterih zastrupitev, včasih pa se pojavijo tudi pri glivičnih obolenjih. Tudi rumeno obarvani nohti so lahko posledica glivičnih obolenj, ni pa nujno.

Pojavijo se lahko še zaradi uživanja večjih količin karotenov, pri zlatenici in jemanju določenih zdravil. Zadebeljeni nohti so lahko posledica neprimerne obutve, luskavice, sladkorne bolezni ali glivične okužbe. Hrapavi nohti kažejo na kožna obolenja, izbočeni na obolenje pljuč ali celo pljučnega raka, vbočeni nohti pa so posledica hudega pomanjkanja železa.

Posebna nega nohtov za sladkorne bolnike

Osebe s sladkorno boleznijo so dovzetnejše za težave z nogami. Vsak peti sladkorni bolnik, ki je sprejet v bolnišnico, je tam zaradi težav z nogami. Še posebno sladkorni bolniki morajo stopala dnevno oprati in osušiti do suhega. Pri tem morajo uporabljati toplo vodo, po umivanju pa dele, kjer je koža suha, namazati s kremo. Pomembno je, da kreme ne mažejo med prsti. »Ko pride stranka k pedikerju – hujše primere obravnavajo na diabetološki kliniki – je treba pogledati barvo kože, poraščenost, pregledati, če so spremembe na stopalu, znamenja, nohte, prostor med nohti, preveriti, ali so kje razpoke, in drugo. Sladkornim bolnikom pri pedikuri ne namakamo nog v vodi, nohte režemo ravno in gladko, brez ostrih robov. Tudi pri diabetiku lahko oskrbimo vraščen noht, vendar ne svetujemo uporabe sponk. Naše vodilo pri oskrbi stopal in nohtov sladkornega bolnika je neagresivna pedikura, kje je manj več,« razloži mojstrica kozmetične nege in pedikerka.

Nega nohtov na rokah in nogah se razlikujeta

Med nego nohtov na rokah in nogah je kar nekaj razlik. »Pri manikiri, torej negi nohtov na rokah, gre večinoma za estetske posege. Torej za striženje, oblikovanje, lakiranje nohtov.  Pedikura oziroma nega nohtov na nogah pa je pogosto že način zdravljenja. Tako za nohte na rokah in nogah je pomemben zdrav življenjski slog, pa tudi nega. Opozorila bi, da s kremo za roke ne smemo mazati nog. Lahko pa obratno, s kremo za noge, kdaj namažemo tudi roke.

Kreme za noge pogosto vsebujejo sestavine, ki pospešuje cirkulacijo, v kremi je smiselno razmerje med količino vlage in maščobe, da noge pozimi greje in poleti hladi. Kreme za roke pa so pogosto predvsem zaščitne, saj so roke veliko bolj izpostavljene kot noge,« razloži mojstrica kozmetične nege in pedikerka iz Trzina. Doda še, da pri utrjevanju krhkih nohtov samo krema ne pomaga. Potrebno je poskrbeti za uravnoteženo prehrano, bogato z minerali in vitamini, in pravo obutev. Negovalna krema je le pika na i.

 Oljne kopeli za nego nohtov

Za lepe nohte so dobrodošle občasne oljne kopeli. Najučinkovitejša olja so kokosovo, ki krepi odpornost nohtov, olivno, bogato z vitaminom E, in palmovo, ki zagotavlja trdoto nohtov. Nohte vsak večer natremo z oljem ali pa jih enkrat tedensko namakamo v olju približno 30 minut. Znane so tudi kopeli za nohte z morsko soljo in jodom. Morska sol pospešuje rast nohtov in krepi lomljive nohte. Podoben učinek ima kopel z jodom, ki ji lahko dodate pomarančni sok ali kakšno olje. Kopel bo učinkovita, če traja najmanj pet minut.

Noge je treba obrisati do suhega!

Veliko nepravilnosti nastane zaradi neprimerne nege, zato ji je treba posvetiti precej pozornosti. Skrbeti moramo za redno higieno in stopala umivati vsak dan. Ko noge umijemo in stopimo iz kadi, ni dovolj, da zgolj stopimo na čisto brisačo. Stopala je treba temeljito obrisati, tudi med prsti in po nohtni plošči. Nohti morajo biti čisti in suhi; s tem preprečujemo kopičenje bakterij, glivic in drugih mikroorganizmov pod nohtno ploščo.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več