Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kreme so naše dnevne spremljevalke. Uporabljamo jih za nego kože in pri tem upamo, da bodo izpolnile naša pričakovanja; da bo koža postala in ostala lepa, napeta in čvrsta. V zadnjih letih se za dosego tega cilja uporabljajo sestavine, ki obljubljajo izjemno hitre popravke. Barbara Kregar, univ. dipl. inž.  kemije, kozmetičarka iz Kranja, se že več kot 26 let ukvarja z nego obraza, pedikuro, manikuro, refleksno masažo in izdelovanjem krem.

Pred dvema letoma se je odločila, da bo izdelovala kreme samo iz naravnih farmacevtskih sestavin preverjene kakovosti. Čeprav so učinki nege s takšnimi kremami vidni šele po daljšem času, pa meni, da so naravne kreme brez konzervansov, barv in umetnih vonjev veliko bolj prijazne za našo kožo. Prav ti največkrat povzročajo alergije. Je pa res, da je rok uporabe brez teh dodatkov krajši.

Avtor: Katja Mohorič

Kaj so kreme?

Kreme so emulzije vode, olja, raznih učinkovin in emulgatorjev. Sestavljene so iz velikega števila posameznih komponent. Ločimo dva tipa krem: krema tipa olje v vodni emulziji in krema tipa voda v olju. Ker je koža stalno izpostavljena škodljivim vplivom, kot so mraz, vročina, veter ali suh zrak v stanovanju, postane v takih razmerah suha. Zato jo moramo stalno negovati in ji s tem povrniti vlago.

Izdelava

Pri izdelavi so zelo pomembni naslednji dejavniki: točna receptura, higiena in temperatura. Postopek izdelave mora biti strogo nadzorovan, kajti najmanjša napaka lahko privede do nestabilne kreme.

»Sama kremam ne dodajam konzervansov, zato je tudi rok uporabe krajši, vsekakor pa tri mesece. Namesto konzervansa raje dodajam vitamin E, olivno in arganovo olje pa že sama vsebujeta veliko tega vitamina in nenasičenih maščobnih kislin.« V kreme se dodajajo še ekstrakti, na primer ekstrakt kamilice, ki blaži vnetja, aloja vera, ki kožo vlaži, evkalipt, kafra in mentol pa jo prekrvavijo in hladijo. Predvsem se dodajajo učinkovine glede na uporabo kreme. Pri sestavi krem za okrog oči je potrebna izredna pazljivost, saj je koža okrog oči zelo tanka in občutljiva in kaj lahko se zgodi, da se bomo zjutraj zbudili z otečenimi vekami.

Dnevna krema

To je krema tipa olje v vodi. Imenujemo jo tudi hidratantna krema. Navadno vsebuje vlažilnostni faktor ali neko drugo učinkovino za vlaženje kože, kot je na primer urea.

  • Dnevne kreme za mešano in mastno kožo imajo lahko dodan ekstrakt kumar ali alojo vero, ki kožo pomirja in ji vrača vlago.
  • Kreme za normalno in občutljivo kožo so napravljene z dodatki avokadovega olja, ki vsebuje veliko vitaminov in linolensko kislino, ki omili gube.
  • Kremam za suho kožo se dodajajo olja z veliko vsebnostjo vitamina E, ki v koži zadrži vlago, ter olja z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki ohranjajo elastičnost kože.

Ob tem Kregarjeva doda: »V zadnjem času dodajam tem kremam za suho kožo arganovo olje, ki vsebuje izredno veliko vitamina E in nenasičenih maščobnih kislin ter deluje tudi kot močan antioksidant, ki ščiti kožo pred učinki prostih radikalov.« Pri kremah, ki vsebujejo vlažilnostni faktor, je treba paziti, da jih ne uporabljamo pozimi, saj vlažilnostni faktor kožo vlaži, zato je le-ta posledično bolj mrzla.

Nočna krema

To je krema tipa voda v olju. Imenujemo jih tudi hranilne kreme. Te kreme vsebujejo večji delež rastlinskih olj, ki so bogata z vitamini, potrebnimi za obnovo kože, nenasičenimi maščobnimi kislinami ter ostalimi hranilnimi snovmi. Običajno vsebujejo jojoba olje, ki z linolensko kislino omili gube, vitamin F, ki kožo obnavlja in gladi, olje pšeničnih kalčkov, čebelji vosek, korenjevo in ognjičevo olje, ki pospešuje revitalizacijo kože. Krema z ognjičevim oljem je zelo priporočljiva za razpokano in raskavo kožo (pete in komolci). Izbrati moramo pravilno mazilno podlago, katera omogoči boljše prehajanje učinkovin v kožo. Kregarjeva pravi, da si roke velikokrat namaže z ognjičevo kremo pred pomivanjem posode. Nadene si medicinske rokavice in po umivanju je koža mehka in gladka.

Pri negi mastne kože nočne kreme navadno ne uporabljamo. Takšno kožo moramo predvsem čistiti, zanjo je primerna le vlažilna krema. Kreme za mastno kožo imajo lahko dodan ekstrakt kumar, alojo vero, ki kožo vlaži, ter alge in glino, ki jo nekoliko izsuši.

Kreme za suho kožo imajo dodana hranilna olja z veliko vitamina A in E, ki se nahajata predvsem v korenjevem olju, olju pšeničnih kalčkov ali arganovem olju. Slednje ni tako mastno in ga koža hitro vpije. Nočnim kremam se dodaja tudi avokadovo, ognjičevo olje, itd.

Zakaj naravne kreme?

Kregarjeva pravi, da kreme izdeluje že petindvajset let. »Najprej sem jih izdelovala po recepturah, ki so vsebovale »kemijo«. Potem sem začela razmišljati, zakaj ne bi uporabila naravnih sestavin. Njihov rok uporabe je sicer krajši, rezultati nege pa so vidni po daljši uporabi. Ker kreme iz naravnih surovin ne delujejo tako hitro kot »kemija«, jih je potrebno vtreti v kožo večkrat dnevno, še posebej, če je koža suha.«

Nega kože je odvisna tudi od njene strukture; suha potrebuje več nege, ker se hitro guba, v nasprotju z mastno kožo, ki potrebuje več čiščenja. Mastna koža potrebuje predvsem vlago, suhi pa je potrebno dodajati vlago in maščobo. Poleg tega moramo piti veliko tekočine. Na izgled kože vplivajo tudi spolni hormoni. »Osebno menim, da se z izgubo estrogena struktura kože zelo spremeni. Zato je potrebno v takšne kreme – za kožo po 50. letu – dodati več vitamina C in E, ki preprečujeta propad kolagenskih vlaken. To lahko dosežemo tudi z naravno kozmetiko, le pri uporabi je potrebno biti dosleden,« meni Kregarjeva.

Uporaba kreme

»Kakšna je prava mera pri uporabi kreme, je težko svetovati, saj so kože različne in je včasih prav težko izbrati pravo kremo,« pravi sogovornica. »Mastna koža skoraj ne potrebuje kreme, le čiščenje in piling. Mešana koža jo potrebuje predvsem za suhe predele. Kakšno kremo koža potrebuje, ugotovim pri masaži, ko vidim, kako koža vpija kremo. Včasih je potrebno kar nekaj potrpežljivosti in kombiniranja, da ugotovim, kakšno kremo ženska potrebuje. Predvsem pa je pri negi naše kože potrebna doslednost,« zaključuje Barbara Kregar.

Kaj pa celulit?

Zavedati se moramo, da celulita ne moremo odstraniti v kratkem času in da je potrebno v ta namen spremeniti veliko svojih navad oz. razvad ter biti zelo potrpežljiv in vztrajen, saj utegne proces trajati tudi dalj časa (npr. 6 mesecev). Najlažje se ga znebimo na začetku. Danes nam proizvajalci ponujajo vrsto načinov, kako se znebiti celulita, vendar pa je res, da vsi izdelki niso primerni za vsako vrsto celulita. Proticelulitni izdelki so namenjeni predvsem poživitvi pretoka mezge ali limfe, odstranitvi škodljivih snovi, hitremu izločanju vode iz telesa in spodbuditvi celične presnove. S tem se poveča čvrstost tkiva, izboljša se presnova, poživi prekrvavitev, koža pa postane bolj gladka in napeta. Proticelulitno kozmetiko je potrebno uporabljati vsak dan, najbolje zjutraj in zvečer.

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več