Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Potenje poteka ves čas. Ker so količine znojnih hlapov tako majhne, ga po navadi sploh ne opazimo. Moteče potenje postane, ko se zaradi povečanih potreb po ohlajanju količine izločenega potu povečajo in se v obliki kapljic začnejo zadrževati na koži in dlačicah.

Če človek miruje, pri normalni temperaturi okolja in telesa običajno izgubi do pol litra znoja dnevno, pri večjih obremenitvah pa so žleze znojnice sposobne ustvariti do 14 litrov znoja v enem dnevu. Potenje se poveča pri večji telesni dejavnosti, povišani temperaturi telesa ali okolja, v duševnem stresu, uživanju alkohola in kofeina, pri jemanju določenih zdravil in pri nekaterih boleznih.

Sandi Luft, dr. med., spec. dermatologije

 

Zakaj se potimo – je potenje res potrebno?

Potenje je povsem normalen fiziološki proces in je za normalno delovanje telesa nujno potrebno, saj pomaga uravnavati telesno temperaturo. Je posledica pregrevanja telesa, saj se z izločanjem in izhlapevanjem znoja s površine telesa to poskuša ohladiti. Poleg hlajenja potenje tudi vlaži kožo, preko potu se na nekaterih delih telesa izločajo feromoni, ki dajejo vsakemu lasten vonj.

Kdaj je potenje pretirano?

V primeru, da potenje poteka neodvisno od regulacije telesne temperature, govorimo o hiperhidrozi. Primarna hiperhidroza se najpogosteje pojavlja omejeno na dlaneh, stopalih, pazduhah in obrazu, vzrok nastanka ni pojasnjen. Pri sekundarni hiperhidrozi pretirano potenje poteka na celem telesu in je posledica nekaterih bolezni in zdravil.

Kako lahko omilimo potenje?

Čeprav je potenje povsem normalen pojav, se večina ljudi želi znebiti neprijetnega vonja in potnih madežev na oblačilih. V kožnih pregibih vlažno in toplo okolje spodbuja rast bakterij na površini kože, ki povzročajo neprijeten vonj. Potenje pazduh najpogosteje omilimo z dezodoranti (prekrijejo  neprijetni vonj) ali antiperspiranti (izločanje potu začasno preprečujejo z začasnim blokiranjem izvodil žlez znojnic). Med drugimi ukrepi za zmanjšanje potenja so vbrizganje botulinskega toksina A, jemanje zdravil, ki zmanjšujejo potenje, kirurška prekinitev živčnih povezav ali mehanska odstranitev znojnic.

Kako lahko varno odstranimo vonj in madeže znoja pod pazduho?

Če dezodoranti in antiperspiranti ne zadostujejo, prav tako pa operativni posegi ne pridejo v poštev, imamo zdaj novo, zelo učinkovito terapijo, ki jo izvajamo v Derma centru Maribor. MiraDry uporablja tehnologijo mikrovalov, ki selektivno pregrejejo podkožje do te mere, da pride do trajne odstranitve žlez znojnic, ki se nato odstranijo s pomočjo telesu lastnih mehanizmov. Učinek je enak, kot ga je mogoče doseči s kirurškimi posegi v telo, ampak pri kirurgiji obstaja možnost pojava brazgotin in drugih zapletov.

 

Marec 2017