Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Zaradi hormonskega nihanja v organizmu in spreminjanja letnih časov lahko opazimo pri česanju na glavniku več las kot sicer. Vendar je povsem normalno, da dnevno izgubimo 70-100 las. Če poznamo lasni ciklus, razumemo, zakaj je treba preparate za boljšo rast in zdravje las jemati dalj časa. Lasje, ki so v fazi zadnjega obdobja mirovanja, bodo izpadli ne glede na naš trud. Las ni neživo tkivo na površini glave. Njegovo bistvo se skriva v lasni koreninici. Tik ob njej sta žleza lojnica, ki izloča maščobo, katera daje lasu lesk in voljnost ter ga varuje pred škodljivimi vplivi okolja, ter mišica za dvig lasu.

Vsak lasni mešiček ima svojo žilico, ki ga prehranjuje ter mu omogoča rast in življenje. Lasje potrebujejo za normalno rast in delovanje precej različnih vitaminov in mineralov, ki pripotujejo do lasnih mešičkov po krvi: vitamini B skupine, baker, železo, cink, silicij.. Lepi lasje so pravo naravno bogastvo, vendar z njim niso vsi obdarjeni. Veliko ljudi ima z lasmi težave, ki se pojavijo zaradi različnih vzrokov.

»Prhljaja ne moremo zatreti, lahko pa ga kontroliramo.«

»Tudi zahtevno intelektualno delo pospešuje izpadanje las.«

»Mastnih las ne češimo prepogosto.«

Avtor: Katja Mohorič

Prhljaj

Prhljaj je posledica naravnega procesa obnavljanja kože lasišča – to so odmrle celice. Ne moremo ga zatreti, lahko pa ga kontroliramo. Najpogosteje se pojavi pozimi in v vročem ter suhem poletju. Pri negi pomagajo proizvodi profesionalne lasne kozmetike. Izogibati se je potrebno pretirani uporabi gelov in sprejev za lase, sušilec za lase pa uporabljati le v nujnih primerih.

Izpadanje las

Izpadanje las je povezano z dednimi dejavniki, hormoni, predvsem moškim spolnim hormonom testosteronom in s procesom staranja. Izpadanje je lahko posledica delovanja nekaterih bolezni, na primer bolezni ščitnice ali skritih vnetnih žarišč v telesu (zobovje, rodila) in v takem primeru je potreben zdravniški pregled z ustreznimi preiskavami. Tudi zahtevno intelektualno delo pospešuje izpadanje las, vendar vseh vzrokov še ne poznamo. Izpadanje lahko ustavimo z izbranim regeneracijskim šamponom, ki krepi poškodovane lase in pospešuje njihovo rast. Med šamponiranjem blago masirajmo lasišče, da pospešimo kapilarno cirkulacijo in izmenjavo hranljivih snovi.

Lepljivi lasje

Za to težavo so lahko krivi preparati za utrjevanje las, ki so preveč koncentrirani in se s težavo spirajo. Lase temeljito operimo in jim povrnimo lesk tako, da zmešamo malce šampona v skodelici vode, zmes nanesemo na suhe lase in jo temeljito vtremo. Počakajmo nekaj trenutkov, skrbno izperemo lase, nato pa jih operemo kot običajno.

Tanki lasje

Ne moremo jih ojačati, lahko pa jih utrdimo s kozmetičnimi sredstvi, ki prekrijejo površino las in se vgradijo v luskasto plast. Lasje postanejo za nekaj časa trdnejši in ubogljivejši. Lase utrjujejo keratin, kolagen in beljakovine, pomagajo tudi regeneratorji in obloge za lase, ki z nežnim filtrom ustvarijo nekakšen “vmesni prostor”.

Mastni lasje

Za težavo je krivo lasišče. Vzrokov običajno ne moremo odpraviti. Lasje se lahko močneje mastijo tudi samo občasno, na primer v stresnih razmerah. Ko te minejo, se stanje normalizira. Povečano izločanje lojnic lahko povzročijo kontracepcijske tablete s preveč  estrogena ali premajhna količina las na glavi, ki bi lahko normalno sprejemala količino maščobe, ki jo izločijo lojnice. V takem primeru umivamo lase tolikokrat, kot je potrebno. Za nego uporabljamo sredstva brez maščob, voskov in snovi, ki bi oteževale lase in zaradi katerih bi se še hitreje zlepili. Lase si sušimo pri nižjih temperaturah, saj postane pri višjih maščoba še bolj tekoča in se zato razleze. Mastnih las ne češimo prepogosto.

Krhki lasje

Lasje so lahko že naravno krhki ali pa postanejo takšni zaradi napačnega ravnanja. Ko lasje zrastejo iz lasišča, so običajno zdravi. Plast lusk je zaprta, svetijo se in prožni so. Lasje se starajo in ne ostanejo takšni. Lase v enem letu umijemo več kot stokrat, sušimo jih okoli 24 ur in z glavnikom ali s krtačo potegnemo po njih nekaj tisočkrat. Luske, ki varujejo lasno deblo, se počasi obrabijo, lasje izgubijo lesk in se teže češejo. Če se proces nadaljuje, ostanejo notranja vlakna brez zaščite. To se najbolj vidi na konicah, ki so razcepljene. S primerno nego se temu lahko izognemo. Uporabljati je potrebno losjone proti cepljenju las, ki vsebujejo silikone, ki zlepijo raze in prevlečejo konice z zaščitnim filmom. Krhkih las ne smemo krtačiti, ker postanejo še bolj hrapavi. Za razčesavanje las po umivanju uporabljajmo glavnik z velikimi zobci in gladko površino. Po vsakem umivanju uporabimo regenerator, po vsakem tretjem ali četrtem umivanju pa še ustrezno kremno oblogo. Koncentracija snovi za regeneriranje je v njej večja, zato učinkuje dlje. Potrebno se je izogibati uporabi električnih navijalnikov, suhi vročini, trajnemu kodranju in barvanju las.

Suhi lasje

Glavni vzrok je slabo delovanje lojnic. Takšne lase negujemo enako kot krhke. Dodatno je priporočljiva še masaža lasišča.

Zanimivosti …

Zadnja novost na področju frizerske tehnike se imenuje termično striženje. Postopek, ki je znan še iz časov starega Rima, ko so vrhove las strigli z razbeljenimi rezili, danes uporabljajo v najelitnejših frizerskih salonih po svetu. Rezila posebnih škarij segrejejo na približno 130 stopinj Celzija, tako da konice ob striženju dobesedno zapečatijo, s tem pa lasje ohranijo naravno vlago, videti so polnejši in se manj nagibajo k cepljenju.

 

 

Ne spreglejte

Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Sončni žarki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje, a le če smo pri tem odgovorni. Še toliko večja previdnost
Preberi več
Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več