Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Jesen nam je pokazala nizke temperature in če koža ni vsaj malo zaščitena, se posledice kmalu pokažejo. Ob mrazu zunaj in visokih temperaturah v stanovanjih postane koža suha, bleda in upadla. Pravilna zaščita z ustrezno nego, prehrano, vlaženjem zraka in preparati ji povrnejo sijaj. Pripravili smo vam nekaj nasvetov za nego.

Avtor: Katja Mohorič

 

Prehrana

Za zdravo kožo je treba poskrbeti tudi od znotraj. Da bomo zanjo torej naredili največ, kar se da, se izogibajmo težki in bogati hrani, ki preobremeni jetra in povzroča težave v prebavi. Zelo je primerno uživanje surovega sadja in zelenjave ter svežih zelenjavnih sokov, ki razstrupljajo organizem, jajc brez masla ali masti, nemastnih sirov, jogurtov s svežim sadjem in posneto mleko. Meso, perutnino in ribe pripravimo v zmernih količinah, najbolje na žaru, zraven pa ponudimo zelenjavno prilogo. Škrobnih izdelkov naj bo čim manj oz. če se da, se jim popolnoma odpovejmo. Namesto njih raje uživajmo žita v čim manj predelani obliki. Hrano jejmo ob določenem času in jo dobro prežvečimo. Vsak dan je dobro popiti liter in pol vode. Če imamo težave z odvajanjem blata, poskrbimo, da bo to postalo redno. Vsak naj najde sebi primeren način spodbujanja peristaltike.

 

Svež zrak in telesna aktivnost

Tudi če je hladno, preživimo čim več časa zunaj, da zaužijemo čim več kisika, ki ga potrebujeta tako naša koža kot tudi celoten organizem. Najbolje je, da preživljanje časa zunaj združimo s fizično aktivnostjo. Še posebej je priporočljiv vzpon na hrib, daljši sprehod, tek, tek na smučeh, smučanje ali kaj podobnega, kar bo prisililo naša pljuča h globokemu dihanju. Tako se najbolje prezračijo, telo pa dobi dovolj kisika. Prav tako redno zračimo stanovanja, saj so pozimi topla, suha in polna postanega zraka, ker imamo okna pred mrazom zaprta. Kljub mrazu je dobro stanovanje večkrat prezračiti, saj bo svež zrak koristil ne samo koži ampak celotnemu boljšemu počutju. Če nam ne uspe opravljati fizičnih aktivnosti zunaj, jih ne zanemarimo in jih opravljajmo v zaprtih prostorih. Pripomogle bodo, da se bo organizem sprostil in očistil odpadnih in strupenih snovi, brez odlaganja na razne dele telesa, tudi v podkožje. Posledica je siva, brezbarvna in upadla koža. Elastičnost in napetost kože je treba vseskozi vzdrževati.

 

Knajpanje in savna

Ti dve metodi sta odlični terapiji, ne samo za kožo, temveč tudi za žilni sistem. Pripomoreta k napeti in elastični koži ter k boljši prekrvavitvi, ki je prav tako pomembna za lep izgled kože. Če je prekrvavitev dobra, so vse celice oskrbljene s potrebnimi snovmi in zato žive – koža na površju postane zdrava, odvečne snovi pa se odplaknejo. Če se želimo očistiti strupov, je zelo primerna tudi savna. Pomaga nam odpreti pore, da skozi njih odidejo nečiste snovi, s kopanjem ali tuširanjem z mrzlo vodo pa poskrbimo za krčenje kože. Tovrstno sporočanje in krčenje kože pripomore k njeni napetosti in zdravju, saj postane čista, prožna in zato mladostna.

 

Nega

Za kožo je najprej pomembno pravilno umivanje ter zmerna uporaba čistil, mil in ostalih detergentov, ki ne topijo maščob. Namesto agresivnih mil uporabimo za umivanje raje oljne kopeli, vendar jih uporabimo minimalno. Šele po umivanju si na kožo nanesimo kremo. Pri tem lahko upoštevamo pravilo treh minut: najprej se umijemo, počakamo tri minute in nato v telo vtremo kremo, ki nadomešča maščobo. Pri tem je treba s kožo vsekakor ravnati nežno.

 

Kreme za obraz in telo naj bodo takšne, da se bodo v kožo lepo vpile in da ne bodo ostajale na površju. To se na primer rado zgodi pri suhi koži, če jo mažemo z mastno kremo. Za suho kožo so zato bolj primerne kreme z več vode oziroma večjo vlažnostjo. Ker je koža pozimi izpostavljena suhemu in toplemu zraku, si je dobro omisliti tudi primerno nočno kremo. Mastna koža ne rabi veliko nege. Le občasno, ko postane bolj suha, jo namažimo s kremo za mastno kožo. Normalna koža zahteva zmerno nego, da ohrani svojo prožnost.

 

Na našem obrazu in telesu se koža obnaša različno. Nekje je lahko zelo suha, nekje manj, nekje je mastna, drugje zopet normalna. Glede na to je treba usmerjati tudi nego. Ni vsaka krema primerna za vsako kožo ali za vse dele telesa. Najbolje je, če vsak pri sebi odkrije, kaj je zanj najbolje in nato uporablja sebi primerno kremo ali več krem, če je tako.

 

Dovolj vlage v stanovanju

Ker je pozimi v stanovanjih toplo in suho, je pomembno, da si omislimo ali vlažilec zraka ali kaj drugega, kar bo sobi primerno skrbelo za vzdrževanje vlage v zraku. Najmanj kar lahko naredimo je, da postavimo na radiator lonček z vodo in pustimo, da izpari v prostor. Ko se izsuši, ga zopet napolnimo z vodo. Z zadostno vlago v zraku bomo poskrbeli, da bo naša koža ostala vlažna. Koža najbolj potrebuje vlago tudi, in to je tudi najbolj naraven način, da jo dobi, poleg pitja vode, seveda. Kreme morajo zaradi daljšega roka obstoja vsebovati konzervanse, nekatere vsebujejo tudi barvila in umetne arome, za kožo pa je vseeno bolje, da je deležna čim bolj naravne nege.

 

Proti stresu

Stres je vsakdanji rušilec tako psihičnega kot tudi fizičnega počutja, zato neobhodno vpliva tudi na kožo. Poizkušajmo se mu izogniti oziroma poskrbeti za sprostitev, npr. meditacijo, jogo, ples, tek, sprehod v gozdu, … Vse tisto, kar nas sprosti in radosti. Ko se razbremenimo psihičnih napetosti, se začnemo počutiti bolje, vedrina pa nam polepša tudi izgled kože. Duša in telo sta med seboj povezana in drug na drugega medsebojno vplivata, zato je treba delati na obeh nivojih.

 

Celulit – ne čakajte na pomlad

Običajno se začnemo ženske na pomlad ozirati po svoji oblinah, da bi videle, kakšna je koža in ali je potrebno »posredovanje«, če so se čez zimo nabrale nove blazinice celulita. Da pa ne bi to ostalo spomladansko opravilo, lahko že tekom zime poskrbimo, da je teh blazinic čim manj ali sploh nič. Koža bo tako ohranila prožnost in sijaj. Poskrbimo, da bomo čim več na svežem zraku, da bomo redno izvajali telovadbo, tek, hitro hojo, tek na smučeh ali kako drugo fizično aktivnost ter da bomo opravljali dihalne vaje, ki nas bodo umirile, prevetrile, pljuča pa napolnile s kisikom. Če se le da, izvajajmo vse to na svežem zraku. Občasno si privoščimo masažo ali kaj drugega, ki nas bo globoko sprostila – to bo pregnalo tudi morebitne posledice stresa. S kozmetičnimi preparati za odstranjevanje celulita pa si lahko same redno izvajamo masažo najobčutljivejših delov kože, ki so »žrtve« celulita. Občasno popijmo tudi odvajalni čaj ter sadne in zelenjavne sokove, ki bodo omogočili notranje čiščenje telesa. Tudi to je bistvenega pomena za lepo kožo.

 

December, 2008

Ne spreglejte

Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več
Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več
Prihod novorojenčka je izjemen dogodek, ki gotovo spremeni življenje in ritem družine. Starši se pripravijo nanj, a še vedno se
Preberi več
Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več