Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Koža je največji človeški organ, ki varuje pred škodljivimi vplivi iz okolja, povzročitelji bolezni in pred izsušitvijo z izgubljanjem vode. Tako kot je pomembna nega kože pri odraslem, je mogoče še bolj pomembna nega otroške kože. Otroci se od odraslih razlikujejo po površini kože. Njihova površina je v primerjavi z odraslimi res manjša, vendar je v razmerju s telesno maso večja. Zato se izguba vode in vplivi okolja še bolj poznajo.

Koža se s starostjo spreminja. Pri novorojenčkih je drugačna kot pri starejših otrocih ali odraslih. Razlike so predvsem naslednje:

  • Koža dojenčka je debela le približno eno petino kože odraslega in zato manj odporna.
  • Celice so manj pogosto razporejene, kar je posledica manj izrazito poroženele plasti.
  • Koža dojenčka se hitreje obnavlja, zato je tudi zdravljenje hitrejše.
  • Prepustnost kože za spojine je posebej pri dojenčkih skoraj takšna, kot je prepustnost sluznice, zato je nevarnost vsrkavanja strupenih snovi skozi kožo zelo velika.
  • Tudi neodpornost proti stafilokokom in streptokokom je velika, zato so pogoste kožne okužbe.

Zaradi vseh omenjenih razlik je otroška koža še posebej občutljiva na kemične, fizikalne in mikrobiološke vplive. Bolj je nagnjena tudi k izsušitvi. Ker se znoj ne izloča v takšni meri kot pri odraslem, je sposobnost za uravnavanje temperature manj izrazita kot pri odraslem. Značilnosti otroške kože moramo upoštevati pri negi, saj je mnogo bolj občutljiva na sestavine kozmetičnih izdelkov.

Katere izdelke smemo uporabljati pri negi otroške kože?

Pri negi otroške kože moramo uporabljati blage in nevtralne kozmetične izdelke, namenjene posebej otroški koži. Še najboljše je, da za nego otroškega obraza in telesa poiščemo mazila, kreme in losjone v lekarni, kjer nam bodo znali tudi primerno svetovati. Pomembno je namreč, da kozmetični izdelki za otroke ne vsebujejo sestavin, ki bi otroško kožo lahko dražile, npr. dišav, barvil, konzervansov, UV-filtrov.

Šamponi za kopanje morajo biti učinkoviti in čim manj dražiti kožo in oči. Tudi izsuševati je ne smejo. Uporabljajmo tiste, ki imajo čim manj dodanih konzervansov in dražečih snovi.

Olja se uporabljajo za čiščenje kože in odstranjevanje krem in ostankov pudra. Hitro se razporedijo in le malo prehajajo v kožo. Na koži ustvarijo film, preprečujejo izsuševanje in trenje kože, torej jo ščitijo. Priporoča se zmerna uporaba, saj je mogoče, da preprečijo normalno dihanje kože. 

Posipi ali pudri absorbirajo vlago na koži in ščitijo pred draženjem z obleko. Preprečujejo tudi sevanje toplote iz kože in imajo hladilni učinek.

Izdelki za sončenje

Posebna pozornost je potrebna pri izbiri varovalnih pripravkov za sončenje. Bolje je, da otrok ne izpostavljamo sončnim žarkom takrat, ko so najmočnejši, in uporabljamo zaščitna oblačila in pokrivala, kot da bi izbrali kremo s previsokim zaščitnim faktorjem. Zaščitne kreme s faktorjem nad 30 vsebujejo visoke koncentracije UV-filtrov, zato lahko otroško kožo dražijo. Znanstveniki ugotavljajo, da do 80 % življenjskega izpostavljanja UV-žarkom dosežemo že do 18. leta, epidemiološke raziskave pa dokazujejo, da je pojavnost kožnega raka pri odraslih močno povezana s pogostostjo pojava sončnih opeklin v otroštvu.

Če se pojavi plenični izpuščaj …

Dojenčkova ritka, zavita v plenice, je izpostavljena neugodnim razmeram. Plenice delujejo kot okluzijski ovoj – zadržujejo vlago, zato je tanka poroženela plast stalno vlažna. Urin in blato dražeče vplivata na kožo, ki je v tem področju še posebno občutljiva. Mikroorganizmi imajo ugodne razmere za svoj razvoj. Poleg tega pa pri nastajanju omenjenega izpuščaja odigrajo pomembno vlogo fekalne bakterije in glivica Candida albicans. Če so znaki vnetja blagi, otroci nimajo bolečin, jočejo predvsem med previjanjem in čiščenjem poškodovane kože. Obisk pri zdravniku je potreben, če gre za glivično ali bakterijsko infekcijo (gnojenje, mehurčke, razjede). Pravilna nega kože pod plenicami je zato še posebej pomembna.
Ob vsakem previjanju je potrebno spolovilo in ritko pazljivo očistiti z mlačno vodo, saj mila in robčki za brisanje lahko povzročajo preobčutljivost. Koža naj se posuši na zraku, na čisto in suho kožo pa je potrebno nanesti pripravek za nego kože. Najbolj primerne so mastne kreme, ki zadržujejo vlago v koži, pospešijo celjenje in preprečujejo stik zdravljene površine z urinom in blatom. V zadnjem času klasične plenice zamenjujejo plenice za enkratno uporabo, ki so vedno bolj kakovostne in narejene iz materialov, ki uravnavajo vlažnost in pH. Predstavljajo pa velik ekološki problem. Koža pod plenicami potrebuje intenzivnejšo nego, ker je izpostavljena velikim obremenitvam.

 

 

Ne spreglejte

Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Sončni žarki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje, a le če smo pri tem odgovorni. Še toliko večja previdnost
Preberi več
Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več