Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

V današnjem času imamo na voljo vrsto tehnologij, ki nam olajšajo pot do lepšega izgleda telesa. Razlogi za to so različni, a največ je estetskih. Pred posegom se je treba dobro posvetovati s strokovnjakom, ki ga bo izvedel, in upoštevati navodila pri nadaljnji negi telesa.

Ljudje se za oblikovanje telesa največkrat odločamo iz osebnega prepričanja, meni specialistka dermatologije Mirjam Rogl Butina, dr. med., iz Dermatologije Bartenjev-Rogl v Ljubljani. Pojasnila nam je, da je estetika nedvomno prevladujoči del te odločitve, če ne celo ključni, ni pa edini. V manjšini so osebe po določenih poškodbah in/ali operativnih posegih, ki skušajo predvsem popraviti ali omiliti nastale asimetrije. V današnjem času je na voljo vrsta tehnologij, ki nam to omogočajo. Nekatere od njih, njihov potek in posebne značilnosti bomo tudi predstavili.

Avtor: Katja Mohorič

 

Ali število oseb, ki želijo preizkusiti te postopke, pri nas narašča?

Potreba, da se v svojem telesu počutiš dobro, je po mojem mnenju stara kot razmišljujoči človek. Seveda pa sta razvoj tehnologije z različnimi napravami, ki pri tem pomagajo brez vlaganja pretiranega truda, in vsesplošni marketing optimalnega izgleda povečala tako povpraševanje kot dostopnost do teh posegov.

 

Kako se je to izvajajo do sedaj?

Desetletja nazaj so ljudje skušali oblikovati telo predvsem z ustrezno vadbo in različnimi masažami. Bi bilo zanimivo pobrskati po tehnični zgodovini naprav, ki so ljudem pomagale pri doseganju teh ciljev, saj so nekatere med njimi zelo zanimive. Pred leti me je, mislim da v cesarski palači na Dunaju, prav osupnil ohranjeni del telovadnice cesarice Sissy. Vsekakor delovanje v tej smeri ni šele od včeraj.

 

Predstavitev novejših tehnik

Laserji in intenzivna pulzna svetoba (IPL)

V smislu preoblikovanja jo uporabljamo predvsem na obrazu, vratu in dekolteju za učvrstitev kože, zmanjševanje ohlapnosti, proti nežnim, atrofičnim gubam in brazgotinam, na primer po aknah. Čeprav gre v osnovi za enake ali zelo sorodne principe delovanja, ločimo veliko število različnih laserjev in IPL-svetlobnih virov, tako po tehnoloških rešitvah kot glede na proizvajalce.

 

Kako deluje metoda?

Mehanizem delovanja je stimulacija fibroblastov, celic v usnjici kože, ki izdelujejo vezivna vlakna in medceličnino. Postopek se sprva izvaja pogosteje, 4–6 v prvem letu, kasneje pa 1–2 letno za vzdrževanje stanja.

 

Na kaj je treba paziti?

Slabost laserjev in IPL so predvsem omejitve pred in po posegih. Za te posege niso primerne osebe z zelo temno poltjo ali sveže porjavele osebe, po vsakem posegu pa se je treba še šest tednov skrbno ščititi pred sončno svetlobo. Vsaj štirinajst dni po posegu je na tretiranem predelu odsvetovana vsaka intenzivnejša aktivnost, npr. močnejše masaže, luščenje, obisk kozmetičnega salona in podobno.

 

Za koga metoda ni primerna?

Posegov načeloma ne izvajamo pri nosečnicah, epileptikih, osebah, ki prebolevajo maligno obolenje ali imajo neurejeno sladkorno bolezen, osebah, ki so nagnjene k pretiranemu brazgotinjenju, osebah, ki jemljejo določena zdravila, npr. antikoagulante, ali snovi, ki lahko sprožijo preobčutljiv odziv na svetlobo, osebah, ki imajo aktivno virusno, bakterijsko ali glivično okužbo predela, na katerem naj bi izvajali poseg, in pri akutno bolnih ljudeh.

 

Monopolarna radiofrekvenca

To je že dolgo časa poznana tehnika, ki se je uporabljala predvsem v kirurgiji in temelji na principu upora kožnega tkiva proti radiofrekvenčnemu valovanju. Tkiva kože in podkožje se posledično segrevajo, kar v primeru nizkih energij pripelje po eni strani do preoblikovanja kolagensih vlaken, po drugi strani pa do stimulacije fibroblastov in gradnje novih kolagenskih vlaken in medceličnine. Posledica je čvrstejša in bolj napeta koža.

 

Za katere dele telesa je metoda primerna?

Monopolarno radiofrekvenco uporabljamo predvsem za uvelo in povešeno kožo na obrazu, vratu in vratnemu izrezu, redkeje po trebuhu in nadlakteh. Stranski učinki so blagi – občutek toplote in nežna rdečina po posegu, ki se ob ustrezni negi že v nekaj minutah umiri.

 

Za koga metoda ni primerna?

Posegov ne izvajamo pri nosečnicah, osebah, ki imajo srčni spodbujevalnik ali fiksni slušni aparat, osebah, ki prebolevajo maligno obolenje ali imajo neurejeno sladkorno bolezen, osebah, ki jemljejo določena zdravila, npr. antiagregacijska zdravila in antikoagulante, pri osebah z aktivno virusno, bakterijsko ali glivično okužbo predela, na katerem naj bi izvajali poseg, ter pri akutno bolnih ljudeh.

 

Na kaj je treba paziti?

Za razliko od laserskih ali IPL-virov je po posegu treba le 2- do 3-dnevna skrbnejša zaščita pred soncem. V tem času tudi odsvetujemo vse intenzivnejše posege na obrazu, npr. močno luščenje, energično masažo ali izpostavljanje visokim temperaturam v savni.

ELOS tehnologija

Ime je kratica za električno-optično sinergijo, tehnološko inovacijo, pri kateri združujejo različne vire laserske, IPL-svetlobe in bipolarne radiofrekvence. V smislu preoblikovanja telesa praviloma uporabljamo kombinacijo bipolarne radiofrekvence, infrardeče svetlobe, vakuumskega vleka in masaže.

 

Kdaj je metoda primerna in kako deluje?

Ta tehnika se uporablja na večjih površinah telesa, kot so stegna, zadnjica, trebuh in nadlakti, pri odpravljanju celulita in preoblikovanju telesa. V začetnem obdobju, ki traja 4–5 tednov, izvajamo posege enkrat do dvakrat tedensko, kasneje pa za vzdrževanje doseženega še enkrat do dvakrat mesečno. Mehanizem delovanja je sledeč: vakuum in masaža pospešita pretok krvi in limfne tekočine, infrardeča svetloba spodbuja razgradnjo maščobnih oblog, bipolarna radiofrekvenca pa sproži preoblikovanje in krčenje vezivnih vlaken.

 

Kakšni so stranski učinki metode?

Stranski učinki so blagi. Oseba ima na predelu posega uro do dve nežno rdečico in občutek toplote, redko je opaziti nežne podplutbe. V istem dnevu odsvetujemo ponovno močnejše segrevanje tretiranega predela s savno, z energično masažo ali zelo intenzivno športno aktivnostjo.

 

Za koga metoda ni primerna?

Velja podobno kot že za omenjene tehnike. Posegov načeloma ne izvajamo pri nosečnicah in doječih materah, pri osebah, ki imajo srčni spodbujevalnik, osebah, ki so prebolele globoko vensko trombozo, osebah, ki prebolevajo maligno obolenje ali imajo neurejeno sladkorno bolezen, osebah, ki jemljejo določena zdravila, npr. antiagregacijska zdravila in antikoagulante, ali snovi, ki lahko sprožijo preobčutljivi odziv na svetlobo, pri osebah z aktivno virusno, bakterijsko ali glivično okužbo predela, na katerem naj bi izvajali poseg, ter pri akutno bolnih ljudeh.

 

Ali lahko metodo tudi kombiniramo?

Za učvrstitev kože in glajenje gubic se v sklopu te tehnologije lahko uporablja tudi kombinacijo laserske ali IPL-energije in bipolarne radiofrekvence. Posege izvajamo predvsem na obrazu, vratu in prsnem izrezu, običajno 3- do 5-krat zapored. Stranski učinki so blagi. Največkrat se pojavi le nežna rdečina, ki v nekaj urah izzveni, omejitve pa so take kot pri ostalih posegih z laserji, IPL-viri in radiofrekvenco.

 

Ultrazvok

Na področju preoblikovanja telesa uporabljamo ultrazvok v dveh smereh. Posredno kot pomoč pri vtiranju lokalnih pripravkov, ki so namenjeni odpravljanju celulita, saj omogočajo ultrazvočni valovi globlje prodiranje pri neposrednem boju s celulitom. Ultrazvočni valovi aktivirajo krvni in predvsem limfni obtok, pospešujejo odplavljanje tekočin, ki zastajajo med tkivi, in izboljšujejo prepustnost tkiv. Posledica vsega je tudi boljša oksigenacija tkiv.

 

Kako se metodo izvaja in za koga ni primeren?

V dveh tednih opravimo 10–15 terapij. Pri tem ne pričakujemo kakšnih posebnih stranskih učinkov, razen nežne rdečice, prav tako ni posebnih navodil za nego tako tretirane kože. Posegov zopet ne izvajamo pri nosečnicah, pri osebah, ki imajo srčni spodbujevalnik, osebah, ki prebolevajo maligno obolenje ali imajo neurejeno sladkorno bolezen, osebah, ki jemljejo določena zdravila, pri osebah z aktivno virusno, bakterijsko ali glivično okužbo predela, na katerem naj bi izvajali poseg, ter pri akutno bolnih ljudeh. Odsvetujemo tudi posege na področju srca, rodil, testisov ter nad predelih endotkivnih sintetskih pripomočkov.

 

Ali smo na področju oblikovanja telesa v koraku s svetom?

Kar se tiče ponudbe visokotehnoloških naprav, je ves svet ena velika vas in ni razloga, da bi ponudniki Slovenijo preskočili. Se pa v praksi tržišče močneje prilagaja zahtevam in pričakovanjem porabnikov kot ponudbi proizvajalcev. In ker smo Slovenci ambiciozni in zahtevni porabniki, ni pričakovati bistvenih zaostankov. Vsako leto smo na strokovnih kongresih večkrat priča predstavitvam novih ali modificiranih tehnologij. Napredek je hiter in nenehen. Tržišče je veliko, pričakovanja še večja in proizvajalci so temu primerno aktivni.

 

Kaj svetujete osebam pred posegom?

Idealnega posega ni. Ko se ljudje odločajo za estetski poseg, jim svetujem, naj imajo realna pričakovanja. Najprej se iskreno pogovorite sami s seboj, kaj pravzaprav zares pričakujete, nato pa se posvetujte še s strokovnjakom, ki bo poseg izvajal. Morata stremeti k istim ciljem. Pustite, da vam strokovnjaki razložijo, kako poteka poseg, kakšni so dosegi drugih postopkov, kakšne stranske učinke lahko pričakujete in kakšne so vaše omejitve po posegu. Resno upoštevajte strokovnost in navodila izvajalca, saj gre za vaše telo, vaše zdravje in nenazadnje tudi vaš denar.

 

»Idealnega posega ni. Ko se ljudje odločajo za estetski poseg, naj imajo realna pričakovanja.«

 

»Na večjih površinah telesa, npr. stegna, zadnjica, trebuh in nadlakti, uporabljamo pri odpravljanju celulita in preoblikovanju telesa ELOS tehnologijo.«

 

»Resno upoštevajte strokovnost in navodila izvajalca, saj gre za vaše telo, vaše zdravje in nenazdnje tudi vaš denar.«

 

November, 2008

Ne spreglejte

Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več