Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Če pomislimo, da je človeško telo popoln, do potankosti izdelan »stroj«, kjer ima vsak, še tako majhen del svojo funkcijo, potem se odstranjevanje česar koli zdi nesmiselno, celo škodljivo početje. A dejstva govorijo drugače, vsaj kar se človeških dlak tiče. Ženske si jih odstranjujejo po vsem telesu, vsaj okoli 10 odstotkov pa je danes tudi že moških, ki z namenom odstranitve dlak na določenih predelih obiščejo kozmetični salon. Zakaj to počnemo in kakšni so načini, da pridemo do lepotnega ideala kot marmor gladke kože?

Avtorica: Petra Bauman

Zakaj imamo dlake

Zdi se, da je odstranjevanje dlak zaradi estetskih meril danes nujnost in ne več stvar izbire. Če so lasje okras, pa vsaj pri večini žensk to  ne velja več za nobeno drugo skupino dlak na telesu, trendu pa sledijo tudi moški. Kljub temu je treba vedeti, da so določene dlake vse do danes ohranile svojo zaščitno funkcijo. Lasje zadržujejo toploto in nas ščitijo pred UV-žarki. Nekoč so nas pred izgubo toplote ščitile tudi ostale dlake po telesu, danes, ko je človek »gola opica«, pa so močno zakrnele in so ostale le na predelih, kjer še naprej opravljajo svojo funkcijo.

Obrvi in trepalnice nas ščitijo pred znojnimi kapljicami, dlake oz. kocine v nosu in ušesih pa preprečujejo tujkom vstop v notranjost telesa. Dlake na intimnih predelih in pod pazduho kažejo na spolno dozorelost človeka, kot zaščita pa so tam za zmanjševanje trenja med udi. Ena od teorij pravi tudi, da se v dlake ujamejo feromoni, ki odigrajo pomembno vlogo pri privlačnosti med spoloma. Brada in brki imajo vlogo razlikovanja med spoloma. O barvi dlačic in las odloča pigment melanin v osrednjem delu dlačice. Dlake so po sestavi trda beljakovina – keratin.

Načini odstranjevanja dlak

Depilacija je odstranjevanje dlak do nivoja kože, epilacija pa vsak poseg, kjer se izpuli oz. uniči tudi korenina. Kozmetičarka Iris Pokrivač pojasnjuje, da nobena od metod ne odstrani dlak za vedno, lahko pa z najsodobnejšimi metodami dosežemo tudi večletno mirovanje rasti.

Depilacijo delimo na mehansko in kemično. Najenostavnejša in najcenejša metoda mehanske depilacije je britje. Med prhanjem ali s pomočjo pene dlako z britvico hitro in neboleče ostranimo, vendar le do nivoja kože. Po britju dlake ponovno hitro zrastejo in so lahko celo močnejše in temnejše.

Tudi električni brivniki dlake ne odstranijo popolnoma. Za odstranjevanje manjše količine dlak lahko uporabimo pinceto (pogosto pri obrveh), postopek je nekoliko boleč, vendar dlaka dlje časa ne zraste. Prav tako dostopna širokemu krogu ljudi je kemična depilacija z depilacijskimi kremami. Le-te vsebujejo razne snovi, ki topijo keratin, vendar ne prodrejo do korenine. Zato je izrasla dlaka enaka kot prej, ob dolgotrajnejši uporabi se lahko dlake tudi zadebelijo, potemnijo in postanejo močnejše.

Voskanje

Čeprav se za voskanje pogosto uporabi izraz depilacija, gre v resnici za epilacijo, saj se proces puljenja dlak dogaja pod nivojem kože. Kozmetičarka Iris Pokrivač voskanje najpogosteje izvaja po nogah, rokah, hrbtu, trebuhu, obrazu in na intimnih predelih. Voskanje se lahko izvaja s trakovi ali brez. Pri prvi metodi se topli vosek namaže na kožo, nanj pa položi trak.

S hitrim potegom traku v nasprotni smeri rasti dlak se skupaj z dlačico odstrani tudi korenina. Dlaka tako zraste oslabljena, mehkejša in svetlejša šele v 2–6 tednih, ko je treba postopek ponoviti. Posledica voskanja je lahko pordela koža, zato jo je treba po postopku izdatno namazati z vlažilno kremo. Enak postopek, le da brez trakov, se izvaja z nanašanjem voska neposredno na kožo.

Brazilska depilacija

Ta vrsta depilacije nosi ime po Brazilkah in njihovem spodnjem perilu oz. kopalkah, ki jih nosijo na plaži ali karnevalih in zahtevajo gladko obrito kožo na intimnih predelih. Intimna brazilska depilacija pomeni odstranjevanje dlak na predelu bikinija, venerinega hribčka, sramnih ustnic in zadnjice, torej na celotnem predelu intimnih organov. Ta vrsta depiliranja se lahko izvaja z obema tehnikama voskanja, in sicer s posebej nežnim voskom.

Po mnenju Iris Pokrivač je prednost brazilske depilacije predvsem higiena, gladka in mehka koža ter posledično tudi počasnejša in redkejša rast dlak. S skrbno izvedeno metodo brazilske depilacije se bomo izognili srbečici, razdraženosti, vraščanju dlak in jačanju rasti dlak.

Ciklus rasti dlake

Vsak človek ima drugačen cikel rasti dlak, odvisno od starosti, teže, metabolizma, hormonov, medicinskih in drugih razlogov (npr. nekatere ženske so zaradi povečanega izločanja moškega hormona testosterona bolj poraščene). Toda vse dlake rastejo v treh fazah rasti:

V aktivni ali anageni fazi rasti je dlaka povezana s krvno žilico in vsebuje melanin. V tej fazi, ki traja od tri do sedem dni, je dlaka najobčutljivejša in najprimernejša za trajno odstranjevanje. V drugi, regresivni ali katageni fazi dlaka neha rasti, saj ni več povezana z dovodom hranil, zato je takrat ne moremo trajno uničiti. Traja le nekaj dni. Sledi zadnja, faza odmora ali telogena faza, ko dlaka izpade. Dlačice  lahko trajno odstranimo  le v aktivni fazi in le okoli 25 odstotkov vseh dlak naj bi bilo v tej fazi, zaradi česar je treba postopek odstranjevanja dlak ponoviti večkrat.

Lasersko odstranjevanje dlak

Ena novejših metod na področju odstranjevanja dlak je lasersko odstranjevanje dlak z IPL metodo, ki velja za najtrajnejši način odstranjevanja dlak. IPL pomeni intenzivna pulzna svetloba, ki se spremeni v toploto in prodre skozi kožo do mešička in uniči dlako. Ker gre za vsrkanje svetlobnih pulzov v melanin, se lahko uniči le tiste dlake, ki vsebujejo veliko barvila melanina, torej temnejše. Folikel, iz katerega izhaja dlaka, bo zaradi določenih svetlobnih učinkov prejel manj hranilnih snovi in kisika, kar bo dlačico postopoma uničilo. Poleti se IPL laserska tehnologija na koži ne sme uporabljati, saj koža dobi melanin in takrat aparat ne more razločiti, ali gre za dlako ali kožo.

Skozi cikel približno osmih tretmajev na vsakih šest tednov bomo dosegli vsaj 90-odstotno odstranitev dlak. Dan pred postopkom se je doma potrebno obriti do nivoja kože, saj bo laser zaznaval debelino dlake. Dlačice je s to metodo mogoče odstranjevati na vseh predelih telesa.

Pri laserski depilaciji je zelo pomembno, da se vsaj mesec dni prej ne izpostavljamo soncu in UV-žarkom, ne uporabljamo samoporjavitvenih izdelkov, ne odstranjujemo dlak s puljenjem (voski, električni epilatorji, pincete), ne barvamo in ne belimo dlak ter ne uporabljamo zdravil, ki povzročajo fotosenzibilnost.

Ultrazvok

Ultrazvočni valovi imajo močnejšo frekvenco od normalnega zvoka, ki jo lahko sliši človeško uho. Prednost pred IPL metodo je, da melanin ne igra vloge, zato ultrazvok odstrani tudi fine, svetle in tanke dlake ter je primeren v vseh letnih časih, uporablja pa se bolj za težje dostopna mesta, kot so obrvi, nos, brada, ušesa, podpazduhe in bikini linija.

Tehnologija se lahko uporablja tudi na delih z različno pigmentacijo, kot so bradavice na prsih ali preko tetovaž … Tehnologija deluje tako, da ultrazvočna glava usmerja zvočno energijo natančno po dlaki do korenine, kjer se ta energija spremeni v toploto. Dlake absorbirajo toploto do 70 °C, s čimer se trajno poškoduje korenina in žilica, ki hrani dlako.

Nitkanje

Ne gre za nitkanje med zobmi, ki je sicer tudi zelo priporočljivo, ampak za staro orientalsko metodo, s katero odstranimo tudi najobčutljivejše dlačice na obrazu; nad zgornjo ustnico, na bradi, ob obrveh. Pri nitkanju se uporablja bombažna antiseptična nit, ki je zavita v zanko. Ko terapevt potegne nit, se dlačice, ki so pred zanko, ujamejo v zavoj in se v gibanju vijaka izpulijo s koreninico. Rezultati trajajo do štiri tedne. Z eno potezo se pri nitkanju poleg dlačic odstrani tudi puh oz. najtanjše in še tako nevidne dlačice s korenino vred.

ABC

A Za zdaj še ni metode, ki bi za vedno zaustavila rast dlak.

B Le 20 odstotkov vseh dlak na telesu je v fazi, primerni za trajno odstranitev, zato je postopke treba ponavljati.

C Najprimernejši čas za depilacijo je od jeseni do spomladi.

Ne spreglejte

Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več
Redno odvajanje blata je ključno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vendar pa se pri nekaterih posameznikih pojavijo težave z zaprtjem,
Preberi več
Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako
Preberi več
Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več