Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Negotovost glede porodne bolečine je običajna pri vsaki ženski. Strah pred porodom pa se pri vseh ne pojavlja v enaki meri. Psihološko pripravljene ženske, ki zaupajo sebi in osebju, mirneje in aktivneje sodelujejo pri porodu. Obstajajo pa seveda različne vrste sredstev, ki pomagajo prebroditi boleče ure do trenutka, ko ob pogledu na svojega otroka pozabite na vse prestano.

Avtor: Andreja Hergula

S strokovnimi razlagami nam je pomagala prim. Slavenka Beljanski Rogan, dr. med., spec. anesteziologije, vodja službe za anesteziologijo na Ginekološki kliniki v Ljubljani.

 

V prvi porodni dobi so popadki manj boleči

Prva porodna doba je čas od začetka poroda do popolnega odprtja materničnega ustja.

Sestavljena je iz latentne dobe, ko maternični vrat zori, in aktivne dobe, ko se maternično ustje odpira, vodilni plodov del pa se spušča po porodni poti. Bolečine v tej porodni dobi ter popadki proti zapori, ki jo predstavlja maternično ustje, izzovejo raztezanje spodnjega dela maternice. Prav tu, v predelu materničnega vratu in razteznem delu maternice, je prepletenih največ senzornih živcev. Začetni popadki so načeloma šibki in neboleči. Bolečina, ki je prisotna, je razpršena, nejasno omejena, seva pa tudi v ledveni in križni predel. Lahko se zgodi, da se maternično ustje prepočasi odpira ali pride do nesorazmerja med velikostjo ploda in porodne poti, zato plod prepočasi potuje po njej. V tem primeru so popadki za porodnico močni in boleči.

 

Bolečina se poveča v drugi porodni dobi

Ta faza se začne s popolnim odprtjem materničnega ustja in se konča z rojstvom otroka. Imenujemo jo tudi faza iztisa. Porodnico boli zato, ker se razteza spodnji del porodne poti, se pravi mehka tkiva nožnice in presredka ter mišice medeničnega dna, obenem pa bolečina nastane tudi zaradi vleke materničnih vezi in pritiska na ledveno-križni pletež. Bolečino lahko označimo kot zelo močno in ostro omejeno na predel presredka in zadnjika.

 

Tretja porodna doba

Ko se otrok rodi, proces rojevanja še ni končan. Iz maternice je treba iztisniti še posteljico in plodove ovoje. Iztis posteljice lahko pospeši dojenje otroka.

 

Kaj lahko storimo pred porodom?

Napor ob porodu je velik. Telesne vaje so za bodočo porodnico vsekakor koristne, saj bo telesno pripravljena bistveno bolj sposobna prenašati porodni napor. Seveda pa nosečnica ne more izvajati vaj, ki jih je izvajala pred nosečnostjo. Telovadba naj bo prilagojena, njen cilj pa mora biti čim večja gibčnost telesa.

 

Nekatere bolj boli, ker imajo nižji prag bolečine

Anestezistka Slavenka Beljanski Rogan razlaga, da moč in značaj porodne bolečine določajo mnogi dejavniki. »Pomemben fiziološki dejavnik je zvišan prag za bolečino. V zadnji treh tednih pred porodom se začne prag za bolečino zviševati in se med porodom še stopnjuje. Čeprav ima večina žensk, ki so že rodile, izkušnjo, da je porodna bolečina zelo močna, pa je po podatkih iz svetovne literature približno tretjina ne ovrednoti kot negativne izkušnje. Kot zanimivost naj omenim študijo avtorja, ki je poročal o porodnicah z izkušnjami nebolečih oz. razmeroma nebolečih porodov. Ženske, ki jih ni toliko bolelo, se v osebnostnih lastnostih niso razlikovale od tistih, ki so porode označile kot zelo boleče, hkrati pa tudi ni bilo razlik v poteku porodov v eni in drugi skupini žensk. Morda te porodnice predstavljajo tisto skupino žensk z zelo zvišanim pragom bolečine.

 

Strah porod podaljša

Porodno bolečino povečujejo tudi pretirana zaskrbljenost, tesnoba, strah, čustvena neuravnovešenost, nepripravljenost na materinstvo in predstava o trpljenju med porajanjem. Strah povečuje porodno bolečino in potrebo po sredstvih za lajšanje le-te.

Zaradi strahu je lahko odpiranje materničnega ustja upočasnjeno, bolečina se stopnjuje, porod pa podaljša.

Pri premagovanju strahu lahko pomaga Šola za starše, ki jo vodijo babice, sodelujejo pa tudi zdravniki specialisti obporodnega tima. V šoli se porodnica seznani z dogajanjem ob porodu in po njem ter dobi odgovore na vsa vprašanja. Poučenost odpravlja strah in zaskrbljenost za otroka in zase. V okviru predavanj in pogovorov tudi anesteziolog  predstavi načine in možnosti lajšanja porodne bolečine.

 

Konkretni postopki lajšanja bolečine med porodom

Porodnica mora biti med porodom kar se da sproščena. To lahko doseže s tehnikami sproščanja, ki ji pomagajo spopasti se z bolečino in jo lažje premagovati. Porodnica mora med porodom najti najprimernejšo lego in položaj, pri katerem jo najmanj boli. Nekaterim ustreza, če vmes hodijo. Hoja vpliva na to, da porodnica manj pozornosti nameni bolečini ob popadkih. Pri močni bolečini v hrbtu je koristen točkast pritisk s prsti rok na dno hrbta. V vseh kulturah pa je blagodejno dotikanje in masaža. Za izboljšanje počutja so primerni postopki, kot so aromaterapija (porodno sobo preplavijo ustrezne koncentracije sproščujočih dišav), refleksologija (masaža stopal), hipnoza, samohipnoza, akupunktura (s zabadanjem iglic v živčne vozle deluje na uravnoteženje vegetativnega živčevja, kar naj bi ugodno vplivalo na dolžino poroda in tudi na zmanjšanje bolečine). O vseh možnostih naj se porodnica predhodno pozanima, saj je treba postopke prilagoditi vsaki ženski posebej.

 

Tradicionalna sredstva le delno ublažijo bolečino

Porodnica v Sloveniji ima za lajšanje bolečin na voljo tradicionalna sredstva, kot sta dušikov oksidul, imenovan rajski plin, ki ga porodnica vdihava med popadki v mešanici s kisikom, in opioide, morfiju podobna zdravila, ki jih vbrizgajo v mišico ali žilo. Tradicionalna analgetična sredstva natančno odmerjajo, in sicer v dobro matere in ne na škodo rojenca. Ta sredstva le delno ublažijo bolečino, mnoge porodnice pa sprostijo in zmanjšajo zaskrbljenost. Nekaterim ženskam je to všeč, spet drugim ne, saj zaradi zaspanosti in vrtoglavice ne morejo obvladovati trenutnega položaja. Tradicionalna sredstva so na voljo brezplačno.

 

Epiduralna analgezija je (še vedno) najučinkovitejša pri lajšanju bolečine

Epiduralna analgezija je sredstvo za področno lajšanje porodne bolečine, ki ga vbrizgavajo po katetru v ledveni del hrbteničnega kanala. Ta način lajšanja pomembno zmanjša porodno bolečino. Metoda je najučinkovitejša, a tudi najzahtevnejša. Pri izvajanju postopka sta prisotna anestezist in anestezijska sestra. Metoda je varna, vendar invazivna metoda z možnimi stranskimi učinki in z redkimi resnimi zapleti. Dobro je, da jih omenimo: občutek težkih nog, težje odvajanja vode, lahko se pojavi zvišana telesna temperatura in s tem možnost ogrožanja ploda, možnost daljšega poroda, redek je hud glavobol, okvara živcev. Porodnice pa se verjetno najbolj bojijo ohromelosti spodnjega dela telesa, a zavedati se moramo, da je ta zaplet redek, saj se po ocenah zgodi pri eni od 250.000 žensk. Ta način lajšanja bolečine je v ljubljanski porodnišnici brezplačen, ponekod po Sloveniji pa plačljiv.

 

Remifetanil obetaven

Remifetanil je novejši opioidni analgetik, ki je še v fazi preizkušanja, zato v raziskavi sodelujoče ženske podpišejo obrazec o pristanku. Ta analgetik močno vpliva na bolečino. Analgetik sicer prehaja skozi posteljico, a se v telesu hitro razgradi, tako da njegovi učinki hitro izzvenijo. Gre za obetavno sredstvo za lajšanje porodne bolečine, vendar ga morajo večje klinične študije za splošno rabo v porodništvu še potrditi. Preliminarna poročila mnogih raziskav navajajo ugodne učinke zdravila v porodništvu in relativno malo zapletov. 

 

Ste vedeli, da …

… se odnos do bolečine v različnih etničnih, kulturnih, socialno-ekonomskih okoljih razlikuje? V nekaterih kulturah vlada prepričanje, da je bolečina sestavni del doživetja poroda.

 

… se nekatere ženske odločajo za naravni porod, ker je to v skladu z njihovim  pogledom na svet, prepričanjem, kulturo in dojemanjem poroda? Zdravniško osebje mora njihovo željo in voljo spoštovati. Če pa se zgodi, da kljub dobri psihološki pripravljenosti porodnica vendarle začuti potrebo po farmakološkem lajšanju, ji osebje to omogoči.

 

 

Marec, 2010

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več