Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Koža kot največji organ človeškega telesa ima poleg številnih funkcij pomembno vlogo tudi pri uravnavanju deleža vode v telesu. Če karkoli zmoti ali ovira njeno delovanje, se to pokaže v izsušeni in pogosto srbeči koži. Tudi pri otrocih.

Avtor: N. V.

 

Vse se začne z umivanjem oziroma kopanjem

Kopeli ali milo za otroke? Odločitev je prepuščena staršem. Vedno pa naj se izberejo zelo blagi, otroški koži prilagojeni higienski pripomočki, ki kože ne dražijo in ki ohranjajo njen naravni pH.

 

Kaj izbrati za nego otroške kože po kopanju?

Na trgu je vrsta odličnih negovalnih proizvodov znanih in uveljavljenih blagovnih znamk, ki jih je kozmetična industrija razvila prav za potrebe negovanja otroške kože od najnežnejše dobe naprej. Bodimo zahtevni in kupujmo za otroke najboljše, četudi je morda nekoliko dražje od bolj »navadnih« proizvodov. Pozorni bodite na sestavine, posebej tiste, ki utegnejo dražiti občutljivo kožo ali celo povzročiti alergije. Če ste pri tem nekoliko neodločni, kar brez zadrege povprašajte farmacevta za nasvet, velja pa upoštevati tudi mnenje ali priporočilo pediatra. Slednji pač dobro pozna vašega otroka in ve, na kaj je morda bolj občutljiv (pralni prašek, določene vrste tkanin, tudi nekatere vrste hrane so včasih lahko vzrok, da koža nenadoma postane »drugačna«, da se posuje z drobnimi pikicami, ki so lahko znak alergije, in podobno).

 

So stari, preverjeni recepti za nego otroške kože uporabni tudi danes?

Mandljevo in olivno olje, seveda prečiščeno, ki ga dobimo v vsaki lekarni, zeliščni lekarni ali trgovini s proizvodi za zdravo življenje je od nekdaj blagodejno delovalo na občutljivo kožo od najzgodnejše, dojenčkove dobe naprej. Včasih so ti dve olji uporabljali predvsem za nego najobčutljivejšega dela telesa, torej ritke, pogosto pordele pod plenicami, zdaj pa se za nego tega dela telesa priporočajo lekarniška in druga mazila.

 

Tudi kožo zelo majhnega otroka je po kopanju priporočljivo nežno namazati z enim ali drugim oljem, še najbolje takrat, ko je koža še malce vlažna, vseeno pa prej dobro osušimo pregibe na vratu, pod pazduhama, med stegni in pod koleni. Tako olivno kot mandljevo olje vsebujeta obilico za kožo koristnih snovi – vitamine, minerale in tudi vlažilne elemente. Preden otroka oblečemo, ga narahlo otremo s suho, ogreto bombažno pleničko in v svoji pižamici se bo potem prav dobro počutil. Seveda pa olivno ali mandljevo olje mamice danes pogosto nadomestijo s katero od vlažilnih in negovalnih krem ali emulzij, ki so posebej prilagojene potrebam otroške kože.

 

Koža je razdražena …

Kadar se zaradi zunanjih, vremenskih ali kakšnih drugih vplivov pojavijo na koži pordela, morda celo otekla mesta (ki pa niso znak kakšne bolezni!), se lahko zatečete po pomoč še k dvema maziloma, in sicer šentjanževemu in ognjičevemu olju. Oboje se prav tako dobi v lekarnah, koristne sestavine teh dveh rastlin pa vsebujejo tudi nekatere kreme različnih kozmetičnih linij za otroke.

 

Prihajajo toplejši in bolj sončni dnevi …

Pravočasno pomislite na zaščito občutljive otroške kože, četudi je še daleč do poletja. Še posebej otroci, ki imajo že po naravi bolj občutljivo in suho kožo, potrebujejo dobro zaščito pred UVA- in UVB-žarki že zdaj, ko ti še ne razdajajo vse svoje moči. Zaščitne kreme za varovanje kože obraza, najbolj izpostavljenega dela malega človeka, naj vsebujejo potrebne filtre.

 

Četudi zimo puščamo za sabo, ni odveč opozoriti, da moramo pri izbiri kreme za obraz pri otrocih še posebej paziti na to, da v njej ni vlažilnih snovi, ki bi na hujšem mrazu, ob daljšem zadrževanju na prostem in v vetrovnem vremenu lahko povzročile neprijetne znake ozeblin. Etikete na embalažah vedno jasno povedo, kakšnim vremenskim (in drugim) vplivom in kateremu letnemu času je namenjena posamezna vrsta kreme.

 

Marec, 2008

Ne spreglejte

Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Sončni žarki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje, a le če smo pri tem odgovorni. Še toliko večja previdnost
Preberi več
Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več