Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Zadnja leta vse bolj narašča priljubljenost tetovaž med vsemi starostnimi skupinami ljudi. Mladostniki si v poletnih mesecih v turističnih krajih zelo radi naredijo prehodno tetovažo. Preden se odločimo za tetovažo, je treba dobro premisliti, ali si jo v resnici želimo in ali je motiv združljiv z našo osebnostjo in načinom življenja. Nekatere trajne tetovaže je namreč zelo težko odstraniti in koža na mestu predhodne tetovaže neredko ni povsem enaka kot pred tetovažo.

 

Statistični podatki so pokazali, da si 15 % oseb želi tetovažo odstraniti že v prvih petih letih po njenem nastanku. Pri trajnih tetovažah se vnaša barvilo globoko v kožo, v usnjico oz. dermis. Ob tem je poškodovana dermoepidermalna meja (bazalna membrana) in skoraj vedno pride do vsaj minimalnega brazgotinjenja.

Pri prehodnih tetovažah se barvilo nanaša v povrhnje plasti kože, v povrhnjico oz. epidermis.

Zelo previdno je treba izbrati osebo, ki naredi tetovažo. Tetovaže se morajo opravljati s sterilnimi iglami, sicer je možna okužba z virusi hepatitisa B, hepatisisa C in HIV. Možne so tudi gnojne bakterijske okužbe s posledičnim vidnejšim brazgotinjenjem.

Tetovaže niso primerne za osebe z nekaterimi kožnimi boleznimi, npr. luskavico ali lichen ruber planusom. Na mestu vboda z iglico se lahko pojavi psoriatičen izpuščaj z rdečino in luščenjem (t. i. Kobnerjev fenomen zaradi travme kože) ali srbeče modrikaste in svetleče bunčice pri osebah z lichen ruber planusom. Pri osebah z večjim številom pigmentnih znamenj naj bi se tetovaže opravljale na predelih kože, kjer pigmentnih znamenj ni. Še posebno previdne morajo biti osebe, ki so preobčutljive na različne snovi oz. imajo alergijo na različne snovi. Pri izdelovalcu tetovaže naj se skrbno pozanimajo o natančni sestavi barvil, da ne pride do resnejših preobčutljivostnih reakcij.

Tudi prehodne tetovaže lahko povzročajo resnejše preobčutljivostne reakcije, še posebej tetovaže, ki vsebujejo črno kano. Sestavina črne kane parafenilendiamin pogosto povzroča senzibilizacijo kože in posledične preobčutljivostne reakcije ob ponovnem stiku. Na mestu ponovne izdelave prehodne tetovaže s črno kano nastane v primeru senzibilizacije kože ekcemska reakcija z oteklino, rdečino, mehurčki, rosenjem in kasneje s krasticami.

V tem primeru je treba takoj odstraniti tetovažo.

Parafenilendiamin lahko vsebuje tudi barve za lase, zato so možne hujše alergijske reakcije ob barvanju las z barvili, ki vsebujejo črno kano pri osebah, ki so si v preteklosti naredile prehodno tetovažo s črno kano. Razvije se lahko hujša oteklina lasišča in obraza, ki se lahko razširi tudi na vrat. Preobčutljivost na parafenilendiamin traja več let ali celo življenje. Nekatera barvila za opravljanje tetovaž vsebujejo tudi nikelj, ki je pogosta sestavina bižuterije. Pri osebah, ki so preobčutljive na nikelj, se lahko ob nošenju bižuterije ali izdelave tetovaže pojavi ekcemska reakcija kože. V primeru preobčutljivostnih reakcij je treba narediti epikutana alergološka testiranja pri dermatologu ali alergologu.

 

Odstranjevanje tetovaž

Trajne tetovaže se lahko odstranijo z določenimi vrstami laserjev. Svetlobna energija se absorbira v pigmentih in jih razbije. Drobni delci se nato v naslednjih tednih absorbirajo. Za vsako barvo je potrebna določena valovna dolžina. Običajno je potrebno več posegov za odstranitev tetovaže. Na učinkovitost odstranjevanja vplivajo barve, velikost in globina tetovaže.

Tetovaže lahko odstrani le zdravnik!

Tetovaže se lahko odstranijo tudi kirurško, pri čemer ostane trajna brazgotina.

 

 

Januar, 2014

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več