Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Ušivost je kožna parazitarna okužba, ki jo povzročajo uši. Teh poznamo mnogo vrst, za človeka pa so pomembne tri: naglavna, sramna in telesna. Večkrat dnevno pijejo kri in čeprav njihov vbod ne boli, njihova slina povzroča močno srbenje, kar je tudi prvi znak ušivosti. Posebno rade se zadržujejo na zatilju in za ušesi, prav dobro pa se počutijo na celotnem lasišču. Zaidejo lahko celo v obrvi, trepalnice in v moško brado. Na lasišču izležejo jajčeca oz. gnide, ki jih najdemo prilepljena na lase, in v nasprotju s splošnim prepričanjem raje izberejo čisto kot na umazano lasišče.

Prenašajo se s tesnim stikom glave ter souporabo glavnikov, kap, rut in celo slušalk, nalezemo pa se jih lahko celo, če glavo naslonimo na vzglavnik šolskega avtobusa.

V primeru, da se zaredijo na lasišču, jih odstranimo z enim izmed kemičnih sredstev, ki so na voljo v lekarni, nato pa gnide izčešemo z gostim glavnikom. Posteljnino, perilo in obleke operemo na temperaturi vsaj 60 stopinj ter jih nato prelikamo, predmete, ki niso pralni, pa za nekaj dni zamrznemo ali za 14 dni zapremo v neprodušno vrečko.

 

September 2013